Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Μικρά Υδροηλεκτρικά και Κεντρικά Τζουμέρκα


Και εκεί που λέγαμε ότι το κεφάλαιο υδροηλεκτρικά έργα στα Θεοδώριανα και στα Κεντρικά Τζουμέρκα έχει κλείσει οριστικά, ο πρώην δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων και επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο μας κ. Χρήστος Χασιάκος, επανέρχεται με δημοσίευμά του τόσο στο προσωπικό του ιστολόγιο όσο και σε τοπικά blogs( «Αετός Τζουμέρκων» και «Τα νέα της Μικροσπηλιάς») υπέρ της κατασκευής τέτοιων έργων στα Κεντρικά Τζουμέρκα θεωρώντας τα αναπτυξιακό μοχλό της περιοχής. Η αρχή έγινε από την τοποθέτησή του στην διημερίδα που έγινε φέτος το καλοκαίρι στο Συρράκο με θέμα την Ανάπτυξη των Τζουμέρκων.

 Ανακινεί ένα μείζον ζήτημα που στο παρελθόν είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στα Θεοδώριανα όσο και σε άλλα χωριά του Δήμου μας. Υπεραμύνεται της κατασκευής τέτοιων έργων και προτείνει την κατασκευή και άλλων, θεωρώντας τα φιλικά προς το περιβάλλον και κερδοφόρα για το Δήμο και τους κατοίκους, αφού δεκάδες χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα πάντα με τα γραφόμενά του, καταλήγουν στα ταμεία του Δήμου και στις τσέπες των κατοίκων.
Αν και το θέμα αυτό τουλάχιστον στα Θεοδώριανα το έχουμε λήξει μετά από έναν 15ετή αγώνα του συλλόγου μας Οι Ορεινοί , αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας των φορέων, συλλόγων και κατοίκων του χωριού μας, αναγκαζόμαστε να δώσουμε δημόσια μια απάντηση στο δημοσίευμα, γιατί θεωρούμε ότι μερικές αναφορές που γίνονται σε αυτό είναι τουλάχιστον ανακριβείς.
Δε θα σταθούμε στο θέμα των επιπτώσεων αυτών των έργων στο περιβάλλον, μιας και στα Θεοδώριανα γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσμενείς επιπτώσεις τους, αφού από το 2004 λειτουργεί στο χωριό μας ένα τέτοιο έργο. Άλλωστε καταφέραμε με έναν νικηφόρο αγώνα να γλιτώσουμε τα ποτάμια μας από τη μέγγενη μεγαλοεταιρειών και την κατασκευή άλλων τριών μικρών υδροηλεκτρικών σε αυτά, επειδή ακριβώς με επιχειρήματα αποδείξαμε τις μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις των έργων αυτών στο περιβάλλον.
Οφείλουμε όμως να θυμίσουμε στον πρώην Δήμαρχο μερικά θέματα, που είτε έχει ξεχάσει είτε δεν γνωρίζει.
Αναφέρει ότι έχουν δεσμευτεί από τη ΡΑΕ κατόπιν αιτήσεων ιδιωτών επιχειρηματιών μεταξύ των άλλων και οι θέσεις: Άνω Γκούρα Θεοδωριάνων για έργο 4,6 MW, η θέση Γκούρα Θεοδωριάνων για έργο 3,2 ΜW και η θέση Γιαννίτσι Βουργαρελίου για έργο 1,35ΜW.
Τα έργα που αναφέρει στα Θεοδώριανα είναι τα δύο υδροηλεκτρικά της ΤΕΡΝΑ, που για χρόνια παλεύαμε την ακύρωσή τους και τελικά τα καταφέραμε. Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι η ΡΑΕ με τις αποφάσεις: ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 595/2013 και ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ' ΑΡΙΘΜ. 593/2013 έχει ανακαλέσει οριστικά τις άδειες και των δύο έργων. Άρα δεν υπάρχει καμία δέσμευση θέσης όπως αναφέρει για μικρό υδροηλεκτρικό στα ποτάμια των Θεοδωριάνων.
Οι δεσμεύσεις που υπάρχουν για τα συγκεκριμένα ποτάμια είναι να υδρεύουν το χωριό, να κινούν τους δυο παραδοσιακούς νερόμυλους, να δίνουν κάποια μικρή ποσότητα από τις πηγές τους για την ύδρευση των κοινοτήτων του Δήμου μας(πηγή Βρυζοκάλαμου)και για το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού, να μας χαρίζουν τους περίφημους καταρράκτες μας, να ποτίζουν τους κήπους και τα χωράφια του χωριού και κυρίως να κυλούν ελεύθερα και να κάνουν τα Θεοδώριανα μοναδικά χαρίζοντάς τους ένα μεγάλο φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε και στο μέλλον με κάθε τρόπο.

Για το έργο στο Γιαννίτσι Βουργαρελίου που αναφέρει , γνωρίζει, αφού ο ίδιος ήταν τότε δήμαρχος και μειοψήφησε, ότι μετά από μεγάλο αγώνα των κατοίκων της Αβαρίτσας, με την αριθμ. Απόφασης 107/2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Κεντρικών Τζουμέρκων με συντριπτική πλειοψηφία δεν ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Επίσης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας με την Αριθ. Πρωτ. : 53202/2094/2013 απόφασή της απέρριψε και αυτή την ΜΠΕ του συγκεκριμένου έργου.
Επίσης δεν γίνεται καμία αναφορά στο δημοσίευμα για το μικρό υδροηλεκτρικό στην Κυψέλη που και αυτό μετά από σφοδρές αντιδράσεις των Κυψελιωτών με την Αριθμ. 84/2012 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων δεν εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.
Αναφέρει επίσης ότι από τα υδροηλεκτρικά έργα που ήδη είναι εγκατεστημένα στο Δήμο μας οι κάτοικοι κάθε χρόνο έχουν όφελος 28.000(!) ευρώ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επειδή το θέμα της μη απόδοσης του ανταποδοτικού τέλους 1% στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων, στις κοινότητες των οποίων είναι εγκατεστημένα έργα ΑΠΕ μας απασχόλησε και μάλιστα όλοι οι φορείς των Θεοδωριάνων έχουμε στείλει και σχετικό εξώδικο στο ΛΑΓΗΕ, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι μέχρι σήμερα και για όσα χρόνια είναι εγκατεστημένα τέτοια έργα ΑΠΕ (αιολικά, υδροηλεκτρικά) σε όλη τη χώρα, ούτε ένα ευρώ δεν έχει πιστωθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ των κατοίκων. Το σχετικό χρέος του ΛΑΓΗΕ ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ και ακόμα δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να αποδοθεί. Αν κάνουμε λάθος ας μας αναφέρει τα  ποσά που έχουν πιστωθεί στο δικό του οικιακό λογαριασμό μέχρι τώρα.
Όσο για τα 86.000 ευρώ που σύμφωνα με το δημοσίευμα μπαίνουν στα ταμεία του Δήμου, θα ήταν δικαιότερο να γίνει αναφορά και στα εκατομμύρια ευρώ που μπαίνουν στις τσέπες των ιδιωτών επιχειρηματιών. Τότε το ποσό που παίρνει ο Δήμος, αν το παίρνει και αυτό, για το οποίο πανηγυρίζει , θα φαντάζει χάντρες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς .
Τέλος θυμίζουμε ένα απόσπασμα από προηγούμενες γραπτές δημόσιες προεκλογικές του δεσμεύσεις:«Με αφορμή την επιστολή των φορέων της Τοπικής Κοινότητας Θεοδωριάνων σχετικά με επικείμενη προσπάθεια κατασκευής νέων υδροηλεκτρικών έργων στα Θεοδώριανα δηλώνουμε: 1. Σεβόμαστε τις απόψεις των φορέων και τις υιοθετούμε όσον αφορά την αναγκαιότητα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. 2. Θα εναντιωθούμε σε κάθε ενέργεια που θα δημιουργούσε δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής, ιδιαίτερα δε από την κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων ή αιολικών πάρκων. 3. Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Τ.Κ. Θεοδωριάνων ανήκουν στους Θεοδωριανίτες και αυτοί πρέπει να έχουν αποφασιστικό και καθοριστικό λόγο για τον τρόπο αξιοποίησης τους».
Σε κάθε περίπτωση η δική μας άποψη ήταν και θα είναι ότι η ανάπτυξη των Τζουμέρκων δεν περνά μέσα από τέτοιες επενδύσεις. Δεν περνά μέσα από τη φραγματοποίηση, το σωλήνωμα και το στέρεμα όλων των ποταμιών και ρεμάτων του Δήμου μας και την εγκατάσταση τεράστιων αιολικών πάρκων σε όλη την κορυφογραμμή των Τζουμέρκων.
Τα Τζουμέρκα και τα χωριά μας πρέπει να ακολουθήσουν ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης με κορμό το μοναδικό φυσικό πλούτο της περιοχής, τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, την ανάδειξη και προώθηση μορφών εναλλακτικού τουρισμού, εναλλακτικών και παραδοσιακών καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας, διατηρώντας και αξιοποιώντας ταυτόχρονα την πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική τους ταυτότητα.
                                                           Δημήτρης Στεργιούλης
                                                 πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Σχετικά με το Υ/Η στο Γιαννίτσι είναι γνωστό ότι αυτό απορρίφθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ από την Περιφέρεια Ηπείρου. Για όσους δεν γνωρίζουν το σκεπτικό της απόφασης, ας μάθουν ότι στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου αναφέρθηκε και τονίστηκε ότι: "Επειδή οι αντικειμενικές συνθήκες και τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή δεν επιτρέπουν την κατασκευή αυτού του έργου, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ενδιαφερόταν για την κατασκευή του, αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει ΠΟΤΕ επειδή δεν υφίσταται ούτε έστω και μία από τις προϋποθέσεις". Αν η ομόφωνη απόφαση απόρριψης του έργου δεν καλύπτει κάποιους, τότε τους πληροφορούμε πως ίσως δεν κατάλαβαν ότι ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ήταν αυτός που πρότεινε την κατασκευή του! Λέτε να έκαναν λάθος όλες οι υπηρεσίες και όλα τα Συμβούλια και να ήταν μόνο ένας ο αλάνθαστος! Πάντως, τα δεδομένα της συγκεκριμένης περιοχής δεν αλλάζουν με τα ευχολόγια και τις επίμονες επιθυμίες κάποιων που για άγνωστους λόγους επιμένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή