Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γύρω από την θερμοκηπιακή καλλιέργεια
Με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γύρω από την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, με στοιχεία και κυρίως με αναφορές για την παραγωγικότητά, την απόδοση, τις δυνατότητες της περιοχής και σε ποια κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας η διημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
Αν και η συγκεκριμένη διημερίδα προγραμματίστηκε με στόχο την μεταφορά της γνώσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους που είτε ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην κατεύθυνση της αγροτικής παραγωγής είτε ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, κι επομένως ήταν ανοιχτή για το κοινό, δεν χαρακτηρίστηκε από αθρόα συμμετοχή.
Τουλάχιστον στην πρώτη ημέρα η αίθουσα ήταν σχεδόν αδειανή, όσο βέβαια και τα καθίσματα της πρώτης σειράς καθόσον δεν υπήρξε καμιά παρουσία εκπροσώπου θεσμικού φορέα της περιοχής… Ωστόσο τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας που είχαν καταθέσει πρόταση στην Γενική Γραμματεία προκειμένου να επιλέγει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου και να χρηματοδοτηθεί για την συγκεκριμένη διημερίδα παράλληλα και με σχετικό σεμινάριο, (θα ακολουθήσει στο ΤΕΙ), επέμειναν στην πρόθεση τους να αναπτυχθούν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες του κλάδου, καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, κατασκευαστές και αγρότες, όπως και στην ανάπτυξη εξίσου εποικοδομητικού διαλόγου που ακολούθησε με ερωτήσεις, απαντήσεις και προβληματισμούς.
Άσχετα με το αν κάποιος ασχολείται με τον τομέα αυτό, συμφωνεί ή διαφωνεί, η πληροφορία που μεταφέρονταν από κάθε εισηγητή στην διάρκεια της ημερίδας είχε ιδιαίτερη αξία καθόσον ήταν στοιχειοθετημένη, ως απόρροια έρευνας που σίγουρα δεν βρίσκει κανείς τόσο εύκολα.
Στην διάρκειά της δόθηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυνατότητες της Άρτας και της Πρέβεζας στην ανάπτυξη της Θερμοκηπιακής καλλιέργειας, και αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του επίκουρου καθηγητή τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, Ιωάννη Τσιρογιάννη, σχετικά με την μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση στην Άρτα έναντι της Πρέβεζας παρά το γεγονός ότι στο γειτονικό νομό είναι περισσότερο ανεπτυγμένο από το παρελθόν, αυτό το είδος καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, τα μόλις 400 στρέμματα συνολικής έκτασης θερμοκηπιακών καλλιεργειών που υπάρχουν στην Άρτα παρουσιάζουν απόδοση 12 τόνων ανά στρέμμα, όταν στην γειτονική Πρέβεζα – που έχει τριπλάσια επιφάνεια θερμοκηπίων η απόδοση φτάνει στους 7 τόνους ανά στρέμμα. Λύνοντας την απορία αυτής της διαφοράς εξήγησε ότι στην Άρτα η Θεροκηπιακή καλλιέργεια άρχισε να αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζει περισσότερο την Τεχνολογία που ανεβάζει κατά πολύ τις στρεμματικές αποδόσεις.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου