Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Διημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου για τα Θερμοκήπια

HMERIDA_TEI_THERMOKHPIA_PANEL_2014


Πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γύρω από την θερμοκηπιακή καλλιέργεια

Με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις γύρω από την θερμοκηπιακή καλλιέργεια, με στοιχεία και κυρίως με αναφορές για την παραγωγικότητά, την απόδοση, τις δυνατότητες της περιοχής και σε ποια κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας η διημερίδα του ΤΕΙ Ηπείρου σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Αν και η συγκεκριμένη διημερίδα προγραμματίστηκε με στόχο την μεταφορά της γνώσης Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στις τοπικές κοινωνίες και κυρίως στους νέους που είτε ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην κατεύθυνση της αγροτικής παραγωγής είτε ενδιαφέρονται γι’ αυτόν, κι επομένως ήταν ανοιχτή για το κοινό, δεν χαρακτηρίστηκε από αθρόα συμμετοχή.
Τουλάχιστον στην πρώτη ημέρα η αίθουσα ήταν σχεδόν αδειανή, όσο βέβαια και τα καθίσματα της πρώτης σειράς καθόσον δεν υπήρξε καμιά παρουσία εκπροσώπου θεσμικού φορέα της περιοχής… Ωστόσο τα στελέχη της εκπαιδευτικής κοινότητας του ΤΕΙ Ηπείρου στο Τμήμα Τεχνολογίας Γεωπονίας που είχαν καταθέσει πρόταση στην Γενική Γραμματεία προκειμένου να επιλέγει το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ηπείρου και να χρηματοδοτηθεί για την συγκεκριμένη διημερίδα παράλληλα και με σχετικό σεμινάριο, (θα ακολουθήσει στο ΤΕΙ), επέμειναν στην πρόθεση τους να αναπτυχθούν οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από επιστήμονες του κλάδου, καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, κατασκευαστές και αγρότες, όπως και στην ανάπτυξη εξίσου εποικοδομητικού διαλόγου που ακολούθησε με ερωτήσεις, απαντήσεις και προβληματισμούς.
HMERIDA_TEI_THERMOKHPIA_PANEL_2014_kosmos


Άσχετα με το αν κάποιος ασχολείται με τον τομέα αυτό, συμφωνεί ή διαφωνεί, η πληροφορία που μεταφέρονταν από κάθε εισηγητή στην διάρκεια της ημερίδας είχε ιδιαίτερη αξία καθόσον ήταν στοιχειοθετημένη, ως απόρροια έρευνας που σίγουρα δεν βρίσκει κανείς τόσο εύκολα.

Στην διάρκειά της δόθηκαν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις δυνατότητες της Άρτας και της Πρέβεζας στην ανάπτυξη της Θερμοκηπιακής καλλιέργειας, και αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του επίκουρου καθηγητή τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, Ιωάννη Τσιρογιάννη, σχετικά με την μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση στην Άρτα έναντι της Πρέβεζας παρά το γεγονός ότι στο γειτονικό νομό είναι περισσότερο ανεπτυγμένο από το παρελθόν, αυτό το είδος καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον κ. Τσιρογιάννη, τα μόλις 400 στρέμματα συνολικής έκτασης θερμοκηπιακών καλλιεργειών που υπάρχουν στην Άρτα παρουσιάζουν απόδοση 12 τόνων ανά στρέμμα, όταν στην γειτονική Πρέβεζα – που έχει τριπλάσια επιφάνεια θερμοκηπίων η απόδοση φτάνει στους 7 τόνους ανά στρέμμα. Λύνοντας την απορία αυτής της διαφοράς εξήγησε ότι στην Άρτα η Θεροκηπιακή καλλιέργεια άρχισε να αναπτύσσεται μόλις τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζει περισσότερο την Τεχνολογία που ανεβάζει κατά πολύ τις στρεμματικές αποδόσεις.
Μέσω «Skype» απευθείας από την Ολλανδία όπου βρίσκονται έγινε η εισήγηση στην Ημερίδα, των Δρ. Νικολάου Κατσούλα, γεωπόνου, γεωργικού μηχανικού, επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δρ. Αθανάσιου Σαπουνά, ερευνητή και με συγκριτικά στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και του πρωταθλητή στον τομέα αυτό της ΕΕ που είναι η Ολλανδία, καταδείχθηκε πως για ένα άρτια οργανωμένο τεχνολογικά θερμοκήπιο η απόδοση φτάνει στους 70 τόνους το στρέμμα!. Βέβαια μάθαμε ότι στην Ολλανδία ένα μέσο θερμοκήπιο φτάνει σε επιφάνεια ίση με εκείνη που καταλαμβάνουν όλα τα Θερμοκήπια σήμερα της Άρτας μαζί! Μάλλον κάτι παραπάνω, αφού ο μέσος όρος της έκτασης τους είναι 500 στρέμματα και στην Άρτα συνολικά τα θερμοκήπιά της καταλαμβάνουν 400. Oι δυο εισηγητές που παρακολούθησαν από αρχής μέχρι τέλους την ημερίδα και συμμετείχαν στο διάλογο λύνοντας απορίες μέσω Skype, επισήμαναν ότι πλέον και στην Ολλανδία κρίνονται ασύμφορες μικρές θερμοκηπιακές μονάδες και πολλοί μικροί, ακόμη και εταιρείες εγκαταλείπουν…

Πολύ κατατοπιστική ανάλυση έκανε σχετικά με την πιστοποίηση και την προώθηση των προϊόντων ο Χρήστος Κατσάνος, Msc Γ, Οικονομίας, σύμβουλος Ολικής Διαχείρισης Θερμοκηπίων, ο οποίος μίλησε με παραδείγματα και έδωσε καλές πληροφορίες ακόμη και για τις τελευταίες τάσεις στο χώρο αυτό της πιστοποίησης και της διαφοροποίησης του προϊόντος για την ένταξή του στην αγορά. Η εισήγησή του αποτέλεσε πραγματικό σεμινάριο.

Πολύ κατατοπιστική ήταν επίσης η εισήγηση που έγινε με θέμα «Θερμοκηπιακές καλλιέργειες στον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης, προβληματισμοί και προτάσεις από την αρχαιολόγο της ΛΓ’ ΕΠΚΑ (Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) Άρτας- Πρέβεζας. Κι αυτό διότι δεν έγιναν μόνο διαπιστώσεις για την τοποθέτηση καλλιεργήσιμων εκτάσεων εντός του Αρχαιολογικού χώρου και προβληματισμοί για την εικόνα του ιστορικού χώρου, αλλά και διότι κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις από την αρχαιολογική υπηρεσία ώστε να ξεπεραστεί η όλη αντίφαση.

Μάθαμε ακόμη ότι εκτός των παραγωγικών υπάρχουν ασφαλώς και τα ερευνητικά – εκπαιδευτικά θερμοκήπια και στην Άρτα έχουμε τουλάχιστον τρία, στο ειδικό λύκειο, στο τεχνικό επίσης καθώς και στο ΤΕΙ. Ιδιαίτερα στο χώρο του ΤΕΙ εδρεύουν πολύ περισσότερα του ενός με ομάδα έρευνας σε ένα εξ αυτών, που αποτελεί πρότυπο θερμοκήπιο υδροπονίας, την εισήγηση για το οποίο έκανε ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, καθηγητής του Τμήματος Τεχνολογίας –Γεωπονίας, γεωπόνος γεωρ. μηχανικός Ιωάννης Τσιρογιάννης, ο οποίος από πλευράς του ΤΕΙ για την διοργάνωση της εν λόγω ημερίδας δήλωσε: «Η συγκεκριμένη διημερίδα είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου προγράμματος Στην αρχή της χρονιάς η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς είχε βγάλει μια πρόσκληση προς Πανεπιστήμια και ΤΕΙ που θα ήθελαν να περάσουν τη γνώση μέσα από νέα προγράμματα στις τοπικές τους κοινωνίες και κυρίως στους νέους μέχρι 40 χρονών, που αναζητούνε γνώσεις ή θέλουν να βελτιώσουν αυτό το οποίο κάνουν. Απ’’ όλη την Ελλάδα υποβλήθηκαν αρκετές προτάσεις και το ΤΕΙ Ηπείρου κατάφερε να χρηματοδοτηθεί και να οργανώσει αυτή την διημερίδα αλλά και ένα σεμινάριο που ακολουθεί. Το πρόγραμμά της διημερίδας ήταν μέρος της πρότασης που υποβλήθηκε και η επιλογή των συγκεκριμένων ομιλητών διόλου τυχαία είναι. Είχε σκοπό τις δυο αυτές ημέρες να βρεθούν στο βήμα της αίθουσας του Επιμελητηρίου άνθρωποι απ’ όλα τα επίπεδα και όλες τις κατευθύνσεις που ασχολούνται με την θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Από τα Πανεπιστήμια, από τους αγρότες, από ανθρώπους που ασχολούνται με την ποιότητα των θερμοκηπίων, από κατασκευαστές, άνθρωποι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό αλά γνωρίζουν καλά ως έλληνες την κατάσταση στην Ελλάδα και όπως είδατε μπορούσαν από την Ολλανδία να μας πουν τι κατάσταση υπάρχει και τι μπορούμε να κερδίσουμε μελετώντας τους εταίρους μας στην ΕΕ εν προκειμένω τους Ολλανδούς που πρωτοστατούν σε αυτόν τον τομέα. Όλες οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματός μας στο ΤΕΙ οπότε όποιος θέλει μπορεί να δει τις εισηγήσεις και να βοηθηθεί. Εκείνο που όμως θα του λείψει είναι η δυνατότητα να λάβει απαντήσεις σε διάφορες απορίες του ή να ακούσει άλλες προτάσεις, κάτι που γίνεται στην διάρκεια της διημερίδας με ανοιχτό διάλογο στο τέλος των εισηγήσεων».

Για το επιμορφωτικό σεμινάριο, ο κ. Τσιρογιάννης ανακοίνωσε ότι η επιλογή των 20 ατόμων έχει ήδη γίνει μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στο ΤΕΙ Ηπείρου και σε διάφορες συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Το σεμινάριο θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα».

Όταν θέσαμε το ζήτημα της ισχνής συμμετοχής την πρώτη ημέρα των εργασιών ο κ. Τσιρογιάννης σημείωσε: «Κατεβάλαμε κάθε προσπάθεια να γίνει διάχυση της πληροφορίας τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο τους συνεταιρισμούς τους αγρότες και παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι όπως όλα τα πράγματα χρειάζεται συνέχεια προσπάθεια».

Αναφορικά με το συμπέρασμα των αναφορών ο ίδιος σχολίασε ότι «όπως σημειώθηκε στις σχετικές εισηγήσεις, το Θερμοκήπιο έχει πλέον εξελιχθεί σε μια μεγάλη επιχείρηση κατά βάση, χωρίς όμως να αποκλείει και τον μικρό παραγωγό που ωστόσο θα πρέπει να οργανωθεί καλά. Που σημαίνει ότι με σκληρή δουλειά μπορεί να βγάλει ένα μεροκάματο. Μια εταιρεία με μεγάλο κεφάλαιο ή μια ομάδα ανθρώπων που θα δημιουργήσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο μπορεί να επιχειρήσει και να πάει καλύτερα».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου