Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, Boυργαρέλι, 26 – 30 Ιουλίου 2023

 


6o WEST SIDE MOUNTAINS DOC FEST, ή Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου, Boυργαρέλι, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, 26 – 30 Ιουλίου 2023 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το φεστιβάλ West Side Mountains Doc fest καιτο 1 ο Θερινό Σχολείο για τον κινηματογράφο.

Ερώτηση 1 η .

- Ποια η σχέση σας με τα Τζουμέρκα. Τι σημαίνουν για εσάς;

 Η σχέση μου με τα Τζουμέρκα είναι αυτή που έχουν όλοι οι Ηπειρώτες που λατρεύουν την υπέροχη αυτή οροσειρά των Αθαμανικών Ορέων ή Τζουμέρκων όπως είναι γνωστή. Απόχρόνια έχω γυρίσει σχεδόν όλη την οροσειρά άλλοτε με τζιπ άλλοτε με τροχόσπιτο και φυσικά με αυτοκίνητο προκειμένου να γνωρίσω το μαγευτικό αυτό τόπο και να παρακολουθήσω συναυλίες και κάποιες άλλες εξαιρετικές εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι εξαιρετικοί σύλλογοι της περιοχής. Φυσικά δε θα παραλείψω να αναφέρω και μια δική συναυλία που έδωσα στη Φτέρη και που δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ. Να σημειωθεί ότι κατάγομαι από την Ιστορική Σκουληκαριά της Άρτας πατρίδα του Γεώργιου Καραϊσκακη όπου από αρκετά χρόνια έχω διοργανώσει πολλά μουσικά, αλλά και κινηματογραφικά φεστιβάλ που πάντοτε είχαν την υποστήριξη της Ομοσπονδίας των Τζουμέρκων και την ευχαριστώ για μια ακόμη φορά.

- Γιατί διαλέξατε το Βουργαρέλι για το φεστιβάλ

Εδώ και χρόνια που οργανώνουμε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ηπείρου ή West Side Mountains, όπως ονομάζεται σε όλο το κόσμο, αφού έχουμε υποδεχτεί περισσότερες από δύο χιλιάδες ταινίες από 120 και πλέον χώρες, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων ήταν πάντοτε δίπλα μας αφού συμμετέχει σχεδόν πάντα στο Φεστιβάλ με προβολές στο Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο, τον Καταρράκτη, τον Άγιο Χαράλαμπο, τους Ναζαίους που είχαν εξαιρετική πολιτιστική επιτυχία και μάλιστα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Πανηπειρωτικής συνομοσπονδίας, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών κ.α. Έτσι λοιπόν όταν αποφασίσαμε και οργανώσουμε μαζί με το φεστιβάλ και το 1 ο Θερινό Σχολείο Κινηματογράφου ήτανφυσικό να το οργανώσουμε στο υπέροχο Βουργαρέλι που διαθέτει ότι έχει ανάγκη κάθε αξιοπρεπές Φεστιβάλ και φυσικά ένα τόσο σημαντικό Θερινό Σχολείο για τον κινηματογράφο με απίστευτή συμμετοχή καθηγητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και αυτό των Ιωαννίνων και άλλοι σημαντικοί άνθρωποι του Κινηματογράφου με μεγάλη Ιστορία και τεράστια καριέρα.

Παραθέτω μερικούς από τους συμμετέχοντες στο θερινό Σχολείο Κινηματογράφου θα διδάξουν:

- Δημήτρης Παπαδόπουλος Ε.ΔΙ.Π Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο -Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

- Γιάννης Κολαξιζης Καθηγητής Κινηματογραφικού Μοντάζ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

- Νάσος Χούντας επ. Αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και ένας από τους κορυφαίους συλλέκτες και αναλυτές κινηματογραφικού υλικού.

- Τζαννέτος Κομηνέας Σκηνοθέτης και Editor κινηματογράφου και τηλεοράσεως. - Μιχάλης Πατσέας Μαέστρος και πρόεδρος των Ωδειαρχών της Ελλάδας με τεράστια γνώση της κινηματογραφικής μουσικής. 

-Νίκος Γαλάνης Εκπαιδευτικός και Σκηνοθέτης με διεθνή καριέρα στον παιδικό κινηματογράφο.

-Χριστοφορος Αναγνωστόπουλος Διευθυντής φωτογραφίας, σκηνοθέτης περιβαλλοντικών ντοκιμαντέρ. 

Μενέλαος Κυρλίδης σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών. 

Νίκος Παπακώστας Σκηνοθέτης και Συνθέτης, Ιδρυτής και Διευθυντής των Φεστιβάλ West Side Mountains και Ηistory, Arts and Sciences. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε:

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Είμαι στον καλλιτεχνικό χώρο από την εποχή που θυμάμαι τον εαυτό μου σαν συνθέτης με δεκάδες άλμπουμ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και πάρει μέρος σε πολυάριθμές συναυλίες και προβολές όπου πάντοτε μας συνόδευαν οι δυσκολίες. Να σημειωθεί ότι ήμουν καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος με δικά μου έργα στη μεγάλη Συναυλία στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών με θέμα την προστασία των Βυζαντινών Μνημείων της Άρτας από τη Νομαρχία της εποχής. Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη οργάνωση αυτής της χρονιάς είναι η έλλειψη καταλυμάτων με κάποιες με αρκετά καλές τιμές, για εμάς που έχουμε να φιλοξενήσουμε αρκετούς ανθρώπους. καθώς και το οδικό δίκτυο, που είναι και το καλύτερο και ειδικά όταν υπάρχει κακοκαιρία. Εν πάση περιπτώσει πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε με επιτυχία κάθε δυσκολία. Τέλος να πω ακόμη ότι σκεπτόμαστε να κάνουμε και μια κλήρωση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι όσοι έρθουν στις προβολές ή στο θερινό σχολείο με όποια ιδιότητα και αν έχουν στην οποία ο νικητής θα κερδίσει ένα πολύ ακριβό προσωπικό αντικείμενο, που θα ανακοινωθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη των προβολών.

- Πώς θα θέλατε να επιδράσει το φεστιβάλ στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής: Κύριος στόχος του φεστιβάλ μας είναι η προβολή, ανάδειξη και κατανόηση των βασικών αρχών της κινηματογραφικής τέχνης και έτσι το WEST SIDE MOUNTAINSDOC FEST και θέλουμε να πιστεύουμε και το Θερινό Σχολείο Σινεμά αναπτύσσουνγέφυρες πολιτισμού με όλο τον κόσμο, ενισχύει την αίσθηση της κοινότητας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, ενώ παράλληλα εκπαιδεύει και εξοικειώνει τον θεατή με την κινηματογραφική τέχνη. Συγχρόνως, το Φεστιβάλ, μέσω των επιλογών του και των ειδικών αφιερωμάτων του, προβάλλει κοινωνικά θέματα και έρχεται αντιμέτωπο με στερεότυπα και προκαταλήψεις κάθε μορφής. Σας ευχαριστώ και περιμένουμε την εθελοντική βοήθεια σας σαν σύλλογος ενός εξαίρετου χωριού με αξιόλογους ανθρώπους και βαθύ πολιτισμό. 


Ευχαριστώ 

Για την ΑΜΚΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΝΤΟ ΜΕΝΤΙΤΕΡΡΑΝΕΟ

Νίκος Παπακώστας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου