Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

79 Χρόνια από τον Βομβαρδισμό του Βουργαρελίου

 

Το στρατηγείο μεταφέρεται εις Βουργαρέλι - Σκιαδάδες.

Αφού ωργανώθηκε καλώς η περιοχή των Δυτικών Τζουμέρκων ως και των Ανατολικών μέχρι και εκειθεν του Αράχθου και Ξηροβουνίου εθεωρήθηκε πλέον ασφαλής η θέσις του Στρατηγείου να μεταφερθεί στα τέλη Απριλίου 1943 στο Βουργαρέλι και κατόπιν εγκαταστάθηκε μονίμως για ολίγο διάστημα στην οικία του ταγματάρχη Ευθ. Λαμπράκη εις Σκιαδάδες, που απέχουν 7 περίπου χιλόμετρα δυτικώς του Βουργαρελίου.

Βομβαρδισμός Βουργαρελίου Αρτης - 5 Μαίου 1943.

Για τρομοκράτηση των αγωνιστών και της περιοχής της οποίας οι κάτοικοι ετονώθησαν ισχυρώς με την εγκατάσταση του Στρατηγείου, εβομβαρδίσθη από αλλεπάλληλα σμήνη Γερμανικών αεροπλάνων (Στούκας) καθ' όλην την ημέραν της 5 Μαίου 1943 το χωρίο Βουργαρέλι. Ερρίφθησαν άνω των 400 βομβών μερικές των οποίων ήσαν των 1200 κιλών.

Ο θλιβερός απολογισμός της τρομοκρατικής αυτής αεροπορικής είχε ώς θύμτα 12 νεκρούς αντάρτες και πολίτες και 13 τραυματίες. Πολλαί των οικιών καταστράφησαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Την εσπέραν της προηγούμενης της επιθέσεως 104 κάτοικοι τότε του Βουργαρελίου εγκατέλειψαν κρυφίως την νύκτα το χωρίον και κατέφυγαν στα γειτονικά χωρία και δάση, χωρίς να παρευρεθή έστω και ένας κατά την ώραν του βομβαρδισμού εντός του χωρίου. Η φυγή των ναωτέρω, που ήσαν εαμίται εδημιούργησε ευλόγως την εντύπωση ότι ούτοι είχαν επαφάς με τον εχθρό κατοχής ή μεταδόθηκε σ'αυτούς η πληροφορία  από προσκείμενο προς τον εχθρό  άτομο.

Αντιγραφή από το Βιβλίο του Στέφανου Β. Παππά Συνταξιούχου Γυμνασιάρχου-Αγωνιστή Εθνική Αντίστασης

 "Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ Ε.Ο.Ε.Α - Ε.Δ.Ε.Σ 1941-1944 ΝΟΜΟΥ ΑΡΤΑΣ" και η προσφορά του ωργανωμένου άμαχου πληθυσμού εις των αγών τούτον. Ετος έκδοσης 1970.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου