Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων δεν ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού Φ/Β Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 103 MW, στην τεχνητή Λίμνη Πουρναρίου, Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου», για τους κάτωθι λόγους:
1. Οι διαστάσεις του έργου είναι χωρίς υπερβολή Φαραωνικές, εν σχέσει με την επιφάνεια της Λίμνης και το περιβάλλον τοπίο.
2. Το έργο προκαλεί αισθητική υποβάθμιση και οπτική ρύπανση στην επιφάνεια της Λίμνης Πουρναρίου και στην Παραλίμνια περιοχή και
3. Η κατασκευή του έργου, δεν συνάδει με τους στρατηγικούς στόχους που έχουν θέσει οι όμοροι της Λίμνης Πουρναρίου Δήμοι (Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Κεντρικών Τζουμέρκων) σε συσκέψεις, που έχουν γίνει με φορείς της περιοχής, για την αξιοποίηση της Λίμνης Πουρναρίου και της Παραλίμνιας Περιοχής, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις».
Το έργο αυτό, στη φάση λειτουργίας βρίσκεται εντός των Διοικητικών ορίων της Δ.Ε. Βλαχερνών του Δήμου Αρταίων και της Δ.Ε. Πέτα του Δήμου Νικολάου Σκουφά.
Στην φάση κατασκευής, δεσμεύεται προσωρινά Δημοτική Δασική Έκταση στην Τ.Κ. Κάτω Καλεντίνης του Δήμου μας, για την εκφόρτωση των υλικών, την αποθήκευση, συναρμολόγηση και καθέλκυση. Η επιφάνεια της λίμνης είναι 18,50 km2 και η επιφάνεια του πλωτού Φ/Β είναι 1144 στρέμματα.
Δηλαδή καλύπτεται το 6% της επιφάνειας της λίμνης στην ανώτατη στάθμη. Μετρούμενο στην κατώτατη στάθμη λειτουργίας του φράγματος Πουρναρίου, το ποσοστό αυτό περίπου διπλασιάζεται. Μπορεί να ακούγεται μικρό το ποσοστό κάλυψης στην επιφάνεια της Λίμνης, αλλά ένας διερχόμενος στην στέψη του φράγματος Πουρναρίου, που θα βλέπει το πλωτό Φ/Β, θα έχει την οπτική εικόνα ότι η Λίμνη καλύπτεται κατά 80% και πλέον, διότι η εγκατάσταση του έργου, γίνεται στο τμήμα της Λίμνης, που προσεγγίζει το Φράγμα.
Πηγή : Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου