Ο επενδυτής του έργου, προέβη σε τροποποίηση της Περιβαλλοντικής Μελέτης και για τον λόγο αυτό, εισάγεται εκ νέου, για λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, έχει εκδοθεί “Ανακοίνωση – Γνωστοποίηση” ότι έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του ΜΥΗΕ, στηνθέση «Κάμπος» της Τ.Κ. Βουργαρελίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων» και ότι οι φορείς, από 21/10/2021 έως 25/11/2021, μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της περιβαλλοντικής Μελέτης. Η Περιβαλλοντική Μελέτη, αναφέρεται στην κατασκευή ΜΥΗΕ, στην θέση «Κάμπος» Τ.Κ. Βουργαρελίου, ισχύος 0,44ΜW.
Η Περιβαλλοντική Μελέτη, που συζητούμε σήμερα αναφέρεται σε ΜΥΗΕ ισχύος 0,44MW, ενώ ηπρογενέστερη σε ισχύ 0,479MW. Το σημείο υδροληψίας, έχει συντεταγμένες: Χ=257258 Υ=4361116,ενώ η προηγούμενη Μελέτη είχε υδροληψία στο σημείο, με συντεταγμένες: Χ=257174 Υ=4361251. Δηλαδή, το σημείο υδροληψίας μετατοπίζεται σε χαμηλότερο σημείο, εντός του ρέματος και σε απόσταση 159m, από την προηγούμενη υδροληψία. Ο αγωγός προσαγωγής θα έχει μήκος 950m, ενώ η προηγούμενη Μελέτη είχε μήκος 1.130m. Η παροχή λειτουργίας του έργου, θα είναι 0,57m3/sec. Η οικολογική παροχή 60lit/sec. Η υψομετρική διαφορά μεταξύ υδροληψίας και Σταθμού Παραγωγής είναι 90m. Στην προηγούμενη Μελέτη ήταν 121,00m. Ο Σταθμός παραγωγής έχει συντεταγμένες: Χ=257574 Υ=4360415 και υψόμετρο Η=598,00m.
Η μετατόπιση του σημείου υδροληψίας έγινε, για να απομακρυνθεί περισσότερο από το γεφύρι
«Νεραϊδογέφυρο». Ο αγωγός, θα διέλθει από Δημοτική έκταση, Δημόσια Δασική έκταση και από έκταση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Βουργαρελίου και Παλαιοκατούνου. Είναι εκτός ορίων NATURA.Τα οικονομικά οφέλη, που θα έχει ο Δήμος, από την κατασκευή του ΜΥΗΕ είναι 1,7% επί της αξίαςτης παραγόμενης ενέργειας και οι οικιακοί καταναλωτές της Τ.Κ. Βουργαρελίου, θα ωφελούνται με 1% επί της αξίας της παραγόμενης ενέργειας.
Το έργο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κατά την διάρκεια της κατασκευής είναι αντιστρέψιμες.Θα ωφελήσει την Τοπική Οικονομία της περιοχής και θα δημιουργήσει τουλάχιστον μία μόνιμη θέση εργαζομένου, κατά το στάδιο της λειτουργίας. Θα ωφελήσει επιπλέον την Εθνική Οικονομία, διότι θα συμβάλλει στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και θα μειώσει την εισαγωγή από το Εξωτερικό παραγόμενης ενέργειας.
Προτείνω την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του ΜΥΗΕ, στην θέση “Κάμπος” της Τ.Κ. Βουργαρελίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων». Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βουργαρελίου, ο οποίος κατέθεσε στον Πρόεδρο τουΔ.Σ. την από 27/11/2021 (ΠΡΑΚΤΙΚΟ 2/2021) Απόφαση του Τοπ. Συμβουλίου στην οποία αναφέρονται τα εξής:
«Το Τοπικό Συμβούλιο της Τ.Κ. Βουργαρελίου συνήλθε………..και «ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ» τα εξής:
Δεν εγκρίνει το περιεχόμενο του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η: «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Κάμπος, ισχύος 0,440 ΜW, επί του υδατορεύματος πλησίον του οικισμού Βουργαρελίου, Δ.Ε. Αθαμανίας, ∆ήµου Κεντρικών Τζουµέρκων,Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου», για τους κάτωθι λόγους:
1. Η κατασκευή της υδροληψίας του ΜΥΗΕ και μεγάλο μέρος του αγωγού προσαγωγής ύδατος, βρίσκεται εντός του οικισμού Βουργαρελίου.
2. Εκετέρωθεν του ρέματος υπάρχει πυκνό δάσος πλατάνων το οποίο είναι ορατό από πολλά σημεία του χωριού.
3. Κατά μήκος του τμήματος που θα τοποθετηθεί ο αγωγός προσαγωγής θα κατασκευασθεί δρόμος πλάτους 5m. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα πρανή, το πλάτος της διάνοιξης θα πλησιάσει τα 15 m. Λόγω της διάνοιξης αυτής, μεγάλο μέρος του δάσους πλατάνων, στην ανατολική όχθη τουρέματος θα αποψιλωθεί και δεν θα επανέλθει ποτέ στην τωρινή του μορφή.
4. Κατά τις εργασίες κατασκευής του ΜΥΗΕ, θα προκληθεί ηχητική και οπτική ρύπανση.
5. Πλησίον του ρέματος υπάρχουν οικίες με καλλιέργειες, κηπευτικά και οπωροφόρα δέντρα. Η σκόνη που θα προκληθεί από τις εργασίες κατασκευής, θα επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητα των κατοίκων.
6. Σε πολύ κοντινή απόσταση(περίπου 100m) από το σημείο κατασκευής του ΜΥΗΕ, υπάρχει το ξενοδοχείο «Πάνθωρο».
7. Στην κοινότητα Βουργαρελίου τα τελευταία χρόνια, ο τουρισμός βρίσκεται σε ανάκαμψη. Η κατασκευή αυτού του ΜΥΗΕ, δεν βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή,
8. Μόνιμες θέσεις απασχόλησης στο έργο αυτό, δεν θα υπάρξουν, παρά μόνο θα απασχολείται ένα(1)άτομο, για περίπου 5 (πέντε μήνες), ανά έτος.
9. Τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει η Κοινότητα από αυτό το ΜΥΗΕ, θα είναι ελάχιστα και μηδαμινά.
10. Συνεπώς οι αρνητικές επιπτώσεις του ΜΥΗΕ, υπερτερούν των ωφελειών, τόσο για την Κοινότητα,όσο και για την κοινωνία του Βουργαρελίου.
11. Δεν είμαστε γενικά κατά των ΜΥΗΕ, αλλά δεν συμφωνούμε με το συγκεκριμένο, επειδή θακατασκευασθεί, εντός του οικισμού Βουργαρελίου. Υποστηρίζουμε ότι τα έργα αυτά, πρέπει νακατασκετυάζονται σε ρέματα που υπάρχουν εκτός των ορίων των οικισμών».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους, οι οποίοιτοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα.
Αφού πήρε το λόγο, ο Δ.Σ. κ. Αλυμάρας Κωνσταντίνος, ως εκπρόσωπος της παράταξης «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ», αιτιολόγησε γραπτώς και κατέθεσε την αρνητική ψήφο της παράταξής της, στην οποία αναφέρονται τα εξής: ψηφίζουμε ΟΧΙ,
«Διότι η απόφαση του Προέδρου και η πλειοψηφία των τοπικών συμβούλων είναι αρνητική.
1. Είχε έρθει προς ψήφιση σε προηγούμενο συμβούλιο, αρ. απόφασης Δ.Σ. 116/2021.
2. Δηλαδή επειδή υπήρχε θέμα με την αρχαιολογία και την επιτροπή τουρισμού, μετατοπίζουμε τηνυδροληψία όπου θέλουμε; Πάλι θα δημιουργηθούν πιθανά μελλοντικά θέματα επικινδυνότητας στοιστορικό γεφύρι.
3. Στην τοπική κοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσεις υπήρχαν πολλές αντιδράσεις αρνητικές». Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Δ.Σ. κ. Σκαλτσογιάννης Παναγιώτης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Η θέση μου σε ότι αφορά τα Υ/Η, ανέκαθεν ήταν αρνητική. Οι αλόγιστες παρεμβάσεις δημιουργούν προβλήματα θα έλεγα, παρά λύνουν. Είναι ανάξιο να συζητάμε για έσοδα του Δήμου, γιατί το 1,7%, τοθεωρώ μηδαμινό ποσό κέρδους, καθώς και τη θέση εργασίας μηδαμινή. Αν το έργο ήταν Δημοτικό και ταοφέλη για το Δήμο ήταν ικανοποιητικά, ίσως η τοποθέτησή μου να ήταν διαφορετική. Αλλά τώρα συζητάμε για έναν ιδιώτη εργολάβο, που από ένα μικρό Υ/Η, θα έχει ισχυρό οικονομικό όφελος. Σήμερα λοιπόν ψηφίζω «ΟΧΙ», στο συγκεκριμένο θέμα».
Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Δ.Σ. κ. Λύκος Χρήστος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Για την παράταξή μου τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, το νερό θεωρείται κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η ενέργεια δενπρέπει να διαχειρίζεται από ιδιώτες. Προστασία του περιβάλλοντος με αυτά τα έργα, δεν υπάρχει. Για 30 αργύρια, δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον. Ζητώ να καταψηφιστεί η μελέτη».
Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο Δ.Σ. κ. Τσίπρας Λεωνίδας, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Να στραφούμε και εμείς στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τόσες χώρες. Ήμουν πάντα υπέρ των μικρών ΜΥΗΕ, γι’αυτό ψηφίζω ΝΑΙ».
Αμέσως μετά, πήρε το λόγο ο κ. Χατζόπουλος Βασίλειος, ως συμμετέχων στη σύνταξη της μελέτης και ως εκπρόσωπος του επενδυτή και ανέφερε τα εξής: «Καθ’ υπόδειξιν της αρχαιολογίας,απομακρύναμε την υδροληψία του έργου, από το διατηρητέο πέτρινο γεφύρι «Νεραϊδογέφυρο». Στη συνέχεια πήγαμε στη ΡΑΕ και πήραμε νέα έγκριση.
Ο δρόμος πρόσβασης προς την υδροληψία, θα γίνει σε έκταση του Συν/σμού. Ο αγωγός θα διέλθει απόΔημοτικές και Συν/σκές εκτάσεις. Θα ζητήσουμε την γραπτή έγκρισή τους, μετά την έγκριση της ΜΠΕ. Έχουμε δείξει στο παρελθόν σε παρόμοια έργα το σεβασμό μας στο Περιβάλλον. Ο επενδυτής είναι κάτοικος Βουργαρελίου και σίγουρα, δεν θα θελήσει να βλάψει το Περιβάλλον».
Κατόπιν, ακολούθησε ψηφοφορία.
Υπέρ της µελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για το έργο: (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η:«Μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Κάμπος, ισχύος 0,440 ΜW, επί του υδατορεύματος πλησίον τουοικισμού Βουργαρελίου, Δ.Ε. Αθαμανίας, Δήµου Κεντρικών Τζουµέρκων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου», ψήφισαν οι ∆.Σ. κ.κ. Καπέλης Όμηρος, Κανής Δημήτριος, Καραβασίλης Δημήτριος, Ριζάκης Παναγιώτης, Στασινός Γεώργιος, Τζουμάκας Νικόλαος, Τσιάτσιος Ευάγγελος, Τσίπρας Γεώργιος, Τσίπρας Λεωνίδας και Χάιδος Ιωάννης. (10).
Κατά της µελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για το έργο: (κατηγορίας Α2, ομάδα 10η:«Μικρό υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Κάμπος, ισχύος 0,440 ΜW, επί του υδατορεύματος πλησίον τουοικισμού Βουργαρελίου, Δ.Ε. Αθαμανίας, Δήµου Κεντρικών Τζουµέρκων, Π.Ε. Άρτας, Περιφέρειας Ηπείρου», ψήφισαν οι ∆.Σ. κ.κ. Αλυμάρας Κωνσταντίνος, Αντωνάκη Παναγιώτα, Γκίζας Κωνσταντίνος,Καψάλης Απόστολος, Κοντοδήμας Γεώργιος, Λύκος Χρήστος, Σκαλτσογιάννης Παναγιώτης και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βουργαρελίου Πλεύρης Χρήστος (7 + η ψήφος του Προέδρου της Τ.Κ. Βουργαρελίου).
Πηγή
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου