Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 ο οδικός άξονας σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Πλάκας


Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 της πράξης «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 30.132.544 ευρώ.
Φορέας υλοποίησης του έργου, με το οποίο θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων,   είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει εκπονήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και έχει διεκπεραιώσει με απόλυτη επιτυχία τις σχετικές διαδικασίες.  

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Μιτζούνα ή Λάβδανο



Διαβάζω συνεχώς άρθρα,επιστημονικά και μη,σχετικά με τον περίφημο cistus creticus το κοινό λάβδανο ή μιτζούνα όπως είναι γνωστό στην Ήπειρο.Η περίπτωση του φυτού αυτού αποτελεί ένα κλασικό παράδειγμα του πως οι τοπικές κοινωνίες αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου.Στην διεθνή πλέον βιβλιογραφία το λάβδανο θεωρείται φυτό της Κρήτης σχεδόν αποκλειστικά και ταυτόχρονα αξιοποιείται από αυτήν (επιστημονικά,οικονομικά κ.λ.π.)Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι ένας τεράστιος αυτοφυής πληθυσμός,ίσως και μεγαλύτερος από αυτόν της Κρήτης βρίσκεται σχεδόν σε ολόκληρο το κεντρικό-ημιορεινό τμήμα του Νομού Άρτας.Μάλλιστα στην ευρύτερη περιοχή θεωρείται δυσκολοεξόντωτο ζιζάνιο! 

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Βόρεια Τζουμέρκα: Δυναμική στον εναλλακτικό τουρισμό

Τη δυνατότητά του να αναδειχθεί ως ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς εναλλακτικού τουρισμού για όλες τις εποχές του χρόνου, επιβεβαίωσε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με τη συμμετοχή του στην πρώτη Πανελλήνια Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Nostos Expo 2016, που πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο Αιτωλοακαρνανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, το τετραήμερο από 14 έως 17 Οκτωβρίου.
Το περίπτερο προβολής προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών και απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές, με τους επισκέπτες να δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές και τα μνημεία της περιοχής, αλλά και το πλήθος δραστηριοτήτων που προσφέρονται για τους λάτρες της φύσης και της περιπέτειας.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Πρόσληψεις από τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων


Ο ∆ΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, ενός (1) ατόµου για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του ∆ήµου Κεντρικών Τζουµέρκων, που εδρεύει στο Βουργαρέλι-Νοµού Άρτας και συγκεκριµένα τους εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων:
1 ∆Ε Χειριστών Μηχανηµάτων Έργων (Φορτωτή Εκσκαφέα JCB)

Επίσης θα γίνει πρόσληψη 10 ατόμων για πέντε ημερομήσθια μέσα στον μήνα Οκτώβριο, για την κάλυψη αναγκών του Δήμου.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Η καθημερινότητα των κατοίκων της Αβαρίτσας μεταπολεμικά (2ο μέρος)


Η συνέχεια του πρώτου μέρους της εργασίας της Κυριακής Τσιλώνη που δημοσιεύτηκε στα φετινά "Τζουμερκιώτικα χρονικά"


Πριν συνεχίσουμε, θα σας διηγηθώ προσωπικά μου βιώματα. Γεννήθηκα το 1939. Από όταν άρχισα να θυμάμαι, το σπίτι μου ήταν ενός δωματίου, η φωτιά άναβε στην μέση αυτού του δωματίου και σε μια  άκρη δέναμε το βόδι το  χειμώνα. Κάτω ήταν χώμα, χωρίς ταβάνι, χωρίς φώς, μόνο αν το επέτρεπε ο καιρός ανοίγαμε το παράθυρο και βλέπαμε λίγο, εκεί κάτω στο χώμα και με στρώμα ένα μάλλινο υφαντό ρούχο και ο ενας δίπλα στον άλλο πέφταμε για ύπνο, τα σκεπάσματα λίγα και το κρύο τσουχτερό τις νύχτες του χειμώνα.
Σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι κακουχίες να και ο πόλεμος από πάνω.  Τα κακά του πολέμου ήταν πολλά και διάφορα. Ο κόσμος αναγκάστηκε να φύγει από τα σπίτια και να κρύβεται μέσα στα δάση σε πρόχειρα καλύβια και να κυκλοφορεί μόνο την νύχτα και μόνο την νύχτα να φτιάχνει ψωμί και φαί. Αυτό κράτησε αρκετό καιρό δεν μπορώ να προσδιορίσω πόσο.  Οι Γερμανοί ήρθαν και πέρασαν και από τα χωριά μας, άφησαν πίσω τους σε Βουργαρέλι και Παλαιοκάτουνο κάποια καμμένα σπίτια και δεκατέσερα θύματα, δεκατρείς χωριανούς και ένας στρατιώτης. Βομβάρδισαν  το Βουργαρέλι, αυτό το θυμάμαι, ήταν άνοιξη, Μάιος  του 1943, πρωί όταν άρχισαν να φαίνονται τα Γερμανικά Στούκας. Η μάνα μου με πήρε εμένα και τον αδερφό μου και μπήκαμε μέσα σε ένα αμπάρι είχαμε στο σπίτι για να βάζουμε το καλαμπόκι. Τα αεροπλάνα πέρασαν, έριξαν τις  βόμβες και έφυγαν, ευτυχώς δεν έσκασαν οι δύο από τις τρείς νομίζω.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Μελισσοκομία - Δήλωση κυψελών διαχείμανσης



Γίνεται γνωστό στους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ότι το αργότερο μέχρι 31/12/2016 θα πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία της ανωτέρω Διεύθυνσης προκειμένου να δηλώσουν τον αριθμό των έτοιμων για διαχείμανση κυψελών του τρέχοντος έτους.
Αυτό καθίσταται πλέον υποχρεωτικό για κάθε έτος σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού (EE) 1366/ 2015.

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Διάκριση παγκόσμιας εμβέλειας για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου

Μετά από πολύμηνη διαδικασία αξιολόγησης μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση αποτελεί πλέον γεγονός για την προστατευόμενη περιοχή τουΕθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και τις τοπικές κοινωνίες, καθώς πιστοποιήθηκε με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για το Βιώσιμο Τουρισμό» από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Πάρκων και Προστατευόμενων Περιοχών (EUROPARK) που εδρεύει στο Ρέγκενσμπουργκ της  Γερμανίας.
Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου είναι η πρώτη προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας, που κατάφερε να ενταχθεί σε ένα διεθνές δίκτυο προστατευόμενων περιοχών που έχουν λάβει αυτή τη διάκριση. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα μέλη του EUROPARC είναι χιλιάδες προστατευόμενες περιοχές από 36 χώρες, ενώ τα μέλη που έχουν πιστοποιηθεί με την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για τον Βιώσιμο Τουρισμό» είναι 144 περιοχές από 17 χώρες. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το δίκτυο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.european-charter.org/home/.

Νέος Μητροπολίτης Άρτης ο Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος

Ο βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου Καλλίνικος, εξελέγη πριν από λίγο από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης Άρτης.
Το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον Επίσκοπο Επιδαύρου με 66 ψήφους, ενώ στην διαδικασία του τριπροσώπου έλαβε 61 ψήφους.
Να αναφερθεί ότι ο έτερος αντίπαλος, Αρχιμ. Θεολόγος Ντούβαλης έλαβε 12 ψήφους.
Αμέσως μετά ο εψηφισμένος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των Μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξε Μητροπολίτη Άρτης.
Στη συνέχεια ο κ. Καλλίνικος έλαβε τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, τις ευχές των Μητροπολιτών, ενώ μετέβη στο Καθολικό της Μονής Πετράκη όπου ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα.


Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Η καθημερινότητα των κατοίκων της Αβαρίτσας μεταπολεμικά

H εργασία αυτή δημοσιεύτηκε στο φετινό τεύχος του περιοδικού «Τζουμερκιώτικα χρονικά».
Αναφέρεται στην ζωή, την κοινωνία και την ασχολία των κατοίκων της περιοχής μας, αλλά και ευρύτερα.
Αφηγητής είναι ο συγχωριανός μας Δημήτριος Τσιλώνης (ασχολήθηκε με πολλά επαγγέλματα όπως αγρότης, οργανοπαίχτης, οικοδόμος, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός και άλλα και όλα τα έκανε με μεράκι!.) Την καταγραφή έκανε η  ανηψιά του αφηγητή μαθήτρια της Γ’Λυκείου Βουργαρελίου Κυριακή Τσιλώνη.
Αρχίζουμε από την κατοικία των κατοίκων. Κάθε οικογένεια είχε το δικό της σπίτι μικρό ή μεγάλο. Το μικρό ήταν 25-30 τμ, ενώ το μεγάλο 50-60 τμ περίπου. Τα περισσότερα ήταν ισόγεια, τα μικρά ενός δωματίου και τα μεγάλα δυο δωματίων, χωρίς σοβάδες, πάτωμα, ταβάνι, τζάμια μόνο παντζούρια. Μερικά σπίτια είχαν κατώι, δηλαδή το μισό σπίτι ήταν ισόγειο ενώ το άλλο μισό ήταν όροφος. Το κατώι το χρησιμοποιούσαν σαν αποθήκη και πολλές φορές έβαζαν τα ζώα τους, γίδια ή πρόβατα ή τα γελάδια τους το χειμώνα.

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Από την Αρτα στα Τζουμέρκα


Σκληρός τόπος, ποτάμια και ρυάκια κυλούν από παντού, μικρά χωριά που κουρνιάζουν σαν αετοφωλιές στις απόκρημνες πλαγιές… Καλώς ήλθατε στα Τζουμέρκα σε μια από τις πιο τραχιές και ανέγγιχτες ακόμη από τον μαζικό τουρισμό γωνιές της ελληνικής γης.
Ξεκινάμε από την πρωτεύουσα του νομού για να ανιχνεύσουμε το βυζαντινό παρελθόν της. Μέσα στην πόλη σίγουρα ο ναός της Παρηγορίτισσας –κτίσμα του 13ου αιώνα- κερδίζει τις εντυπώσεις, με το επιβλητικό του παράστημα και τις αξιόλογες τοιχογραφίες του. Νότια της πόλης, κοντά στις όχθες του Αραχθου δεσπόζει ο περίτεχνος ναός της Παναγιάς, που χρονολογείται κι αυτός από τον 13ο αιώνα. Ακολουθούν χωρίς να υπολείπονται σε ομορφιά, η Αγ. Θεοδώρα (οφείλει το όνομά της στη σύζυγο του Δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β) και ο μικρός σε μέγεθος, αλλά καλλίγραμμος ναός του Αγ. Βασιλείου (14ος αιώνας).