Συγκεντρώσεις σε Βουργαρέλι και Καλεντίνη για να εφαρμοστούν οι νόμοι
Ομόφωνη απόφαση για διεκδίκηση λύσεων με επίσκεψη και στον υπουργό υγείας πάρθηκε στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Καραϊσκάκη, ενώ για το σκοπό αυτό η απόφαση αφορά και τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής.
Ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Δημήτρης Γαλλίκας, αναφερόμενος στην συνεδρίαση και της απόφαση αυτή δήλωσε: «έγινε μια ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος και Όλγα Γεροβασίλη, ενώ ο Χρ. Γκόκας την τελευταία στιγμή χρειάστηκε να παραβρεθεί σε μια ανειλημμένη κοινωνική υποχρέωση και επικοινώνησε μαζί μας διότι δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Επίσης παρόντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, περιφερειακοί σύμβουλοι του νομού, αλλά επιπλέον παραβρέθηκαν περί τα 200 άτομα κάτοικοι της περιοχής που δείχνει ακριβώς πόσο πολύ απασχολεί το ζήτημα και πόσο μεγάλη σημασία δείχνουμε στο θέμα αυτό. Αναπτύχθηκαν πάρα πολλές πτυχές του προβλήματος έγινε ενημέρωση για την υπολειτουργία που υπάρχει σήμερα και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι όλο αυτό συμβαίνει για 10.000 ευρώ το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά είναι αστεία πράγματα να γίνονται και λάβαμε την απόφαση να καταρτίσουμε μια επιτροπή από δημοτικούς σύμβουλους, εκπροσώπους φορέων και κατοίκων, ώστε να πάει στον υπουργό Υγείας και να απαιτήσει να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς η λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Βέβαια και το προηγούμενο δεν ήταν καλό. Υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια τα τελευταία δυο χρόνια όπου κάθε ένας που συνταξιοδοτείται δεν αντικαθίσταται, ενώ κάπου – κάπου αποσπούν και κανέναν στο Νοσοκομείο και έτσι αποψιλώθηκε ουσιαστικά τα τελευταία δυο χρόνια κι έτσι οι λειτουργίες αρχίζουν να κινδυνεύουν του Κ.Υ. Είχαμε τις διαβεβαιώσεις των βουλευτών, ότι και δια αυτών του υπουργού κ. Γεωργιάδη, ότι μετά το τέλος Μαρτίου όταν θα επιτρέπεται η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, θα βάλλουν κάποια χρήματα για την Άρτα. Ωστόσο η προσπάθεια η δική μας είναι ότι και γι’ αυτό το διάστημα να λειτουργήσει σωστά. Διότι αν χαθεί μια ζωή καταλαβαίνεται δεν μπορεί να κοστολογηθεί ούτε με 10.000 ούτε με 15.000 ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί για ένα χρόνο η σωστή λειτουργία του ΚΥ. Η απόφαση για συντονιστική επιτροπή και διεκδίκηση σε επίπεδο υπουργείου ήταν ομόφωνη και σε αυτή μετέχουν πέντε δημοτικοί σύμβουλοι, ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων, ένας των κατοίκων και συνολικά είμαστε μια επιτροπή των επτά οχτώ ατόμων που τις επόμενες ημέρες θα συναντηθούμε για να προχωρήσουμε σε αποφάσεις τι ακριβώς θα κάνουμε. Η σκέψη μου είναι να απευθυνθούμε στον υφυπουργό Υγείας Αντ. Μπέζα που περνάει από δω για να πάει στην ιδιαιτέρα του πατρίδα, να σταματήσει να μας ακούσει και αν το ζήτημα δεν λυθεί εδώ να φτάσουμε στον υπουργό Υγείας κ. Γεωργιάδη. Όλα αυτά μέσα στις επόμενες 15 μέρες».
Σύμβαση με το θεό
Ο κ. Γαλλίκας εξηγώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως αυτή περιγράφηκε στην συνεδρίαση και από την διευθύντρια του ΚΥ που κλήθηκε προς ενημέρωση όλων, μετά και την απόφαση που κοινοποιήθηκε για παύση όλων των εφημερίων των νοσηλευτών/ νοσηλευτριών και σε αργίες και σε Σαββατοκύριακα, για οικονομικούς λόγους, καθώς επίσης την παύση εφημερίων φύλακα και οδηγού ασθενοφόρου, ο ιατρός εφημερίας θα καλείται να κάνει τα πάντα. «Σας φέρνω ως παράδειγμα ότι αν κοπεί το ρεύμα στην διάρκεια της νύχτας ο γιατρός δεν ξέρει να σηκώσει την γεννήτρια, διότι αυτό ήταν στα καθήκοντα της νοσηλεύτριας, αλλά ακόμη περισσότερο ο γιατρός δεν γνωρίζει όλα όσα μια νοσηλεύτρια, που τώρα καλείται να τα μάθει. Εν ολίγοις πρέπει να λειτουργεί το ΚΥ και να εφημερεύει με ένα γιατρό που να τα κάνει όλα, από τη γεννήτρια μέχρι ό,τι φάρμακο χρειαστεί στον ασθενή και χωρίς τη βοήθεια νοσηλευτή. Φαντασθείτε να έχει ασθενή στο κρεβάτι και να εξετάζει και να πέσει το ρεύμα, να πρέπει ο ίδιος άνθρωπος να τον αφήσει και να πάει για τη γεννήτρια. Και επιπλέον ένας μόνο οδηγός υπάρχει τώρα μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή χωρίς δηλαδή νυχτερινά και αργίες, λέτε και δεν αρρωσταίνει κανένας Σαββατοκύριακο ή σε αργία… Σάμπως έχουμε κάνει σύμβαση με το Θεό..»
Η ανασφάλεια της καθημερινότητας
Σε ένα ομόφωνο ψήφισμα, κατέληξε η συνάντηση που έγινε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κεντρικών Τζουμέρκων το Σάββατο το πρωί, με την παρουσία πλήθους κατοίκων, που έσπευσαν να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για το θέμα της παροχής υγείας και περίθαλψης, δηλαδή για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου. Η συμμετοχή των κατοίκων στο μείζον ζήτημα υπήρξε τόσο με τη φυσική τους παρουσία όσο και με την υπογραφή τους, καθότι έφτασαν συνολικά τις 700 οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από τα χωριά που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου.
Την πρωτοβουλία σε επίπεδο Κεντρικών Τζουμέρκων για συνάντηση με θέμα τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας στο Βουργαρέλι, προκάλεσαν οι κάτοικοι που από την περασμένη εβδομάδα κινητοποιήθηκαν προκειμένου να σταματήσει η αποδυνάμωση της υγειονομικής μονάδας, και ζητούν τουλάχιστον, όπως τόνισαν, να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση από πλευράς προσωπικού, ασθενοφόρων, υλικών, φαρμάκων και εν γένει λειτουργίας.
Το αμφιθέατρο του Δημαρχείου αποδείχθηκε μικρό. Τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που είχε οριστεί από προηγούμενη συνάντηση μεταξύ προέδρων τοπικών συμβουλίων, συνεταιρισμών και συλλόγων, δεν πίστευαν στην ανταπόκριση που είχε το κάλεσμά τους. Μεταξύ των άλλων, παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκος, ενώ την ενημέρωση για το θέμα κλήθηκε να κάνει η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, η οποία εξήγησε την υφιστάμενη κατάσταση, δεχόμενη και τα περισσότερα ερωτήματα από τους κατοίκους.
Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Ν. Μανούσης σε σχετικές δηλώσεις, υπογράμμισε πως η διεκδίκηση από πλευράς όλων των φορέων και κατοίκων της περιοχής θα εξακολουθήσει με την αποστολή του σχετικού ψηφίσματος σε όλους τους βουλευτές, τον αντιπεριφερειάρχη Άρτας αλλά και τον διοικητή και τη Διοίκηση του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Ο ίδιος δήλωσε ότι «Το Σάββατο ήταν μια ξεχωριστή μέρα για το Βουργαρέλι διότι έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση για να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα που υπάρχουν για την παροχή υγείας στην περιοχή και θέματα που δεν μας τα λύνει ούτε ο νέος νόμος για το νέο Φορέα το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), όπως λέγεται. Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας, η οποία δέχθηκε και τις περισσότερες ερωτήσεις για το θέμα στα πλαίσια της ενημέρωσης που ζητήθηκε από φορείς και κατοίκους, με όσα είπε έγινε κατανοητό απ’ όλους ότι το Κέντρο Υγείας πλέον υπολειτουργεί τελείως. Έγινε μια πολύ μεγάλη και σοβαρή συγκέντρωση και συζήτηση μέσα από την οποία εκδόθηκε ένα ψήφισμα απ’ όλους, με το οποίο ζητάμε να σταματήσει να υπολειτουργεί το κέντρο Υγείας. Ζητάμε να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας και να καλυφθούν οι ανάγκες τις περιοχής και από γιατρούς, και από περιφερειακούς ιατρούς και από νοσοκόμους, και από ασθενοφόρο, από υλικά και από φάρμακα. Διότι καταδείχθηκε το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στην ορεινή μας περιοχή με το πλαφόν των φαρμάκων. Όταν έχουμε μόνο δυο γιατρούς για όλη την περιοχή και τους βάζουν πλαφόν στα φάρμακα, αυτό λήγει μέσα στις πρώτες μέρες του κάθε μήνα. Όσοι δηλαδή πρόλαβαν – πρόλαβαν και δεν μπορούν οι γιατροί να συνταγογραφήσουν στους υπόλοιπους. Οι άλλοι τι φάρμακα θα γράψουν για να πάρουν, μετά τις 10 με 15 του μήνα που ο κάθε γιατρός έχει συμπληρώσει το πλαφόν; Και μιλάμε για ένα Δήμο, που είχε ηλικιωμένους ανθρώπους με πολλές παθήσεις και διαφορετικά φάρμακα. Ο διοικητής του νοσοκομείου, τον οποίο είχαμε καλέσει στην συνάντηση αλλά δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, μας έχει ενημέρωση ότι θα στέλνει γιατρούς από την Άνω Καλεντίνη από το εκεί Κέντρο Υγείας για να συμπληρώνουν το Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου. Όμως εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι λύση. Το να έρχεται προσωρινά σήμερα ένας αύριο άλλος και μεθαύριο άλλος, δεν είναι λύση. Εδώ θα πρέπει ο γιατρός να ξέρει το ιστορικό των ασθενών».
Και από το Μυρόφυλλο
Ο κ. Μανούσης αναφερόμενος και στην ανταπόκριση των κατοίκων, σημείωσε ότι τέτοια εποχή μέσα στην καρδιά του χειμώνα το να συλλεγούν 700 υπογραφές στο Βουργαρέλι και τα γύρω χωριά μέχρι σήμερα, είναι ένας μεγάλος αριθμός που δείχνει πόσο απασχολεί το ζήτημα της υγειονομικής περίθαλψης τους κατοίκους. Υπογράμμισε επιπλέον ότι πολύ συγκινητική ήταν και η επιπλέον συγκέντρωση 150 υπογραφών από το χωριό Μυρόφυλλο που ανήκει στο νομό Τρικάλων διότι βρίσκεται από την απέναντι όχθη του Αχελώου. Ο πρόεδρος τοπικού συμβουλίου πληροφορούμενος για τη σύσκεψη παραβρέθηκε με τις 150 υπογραφές των κατοίκων του χωριού, αναφέροντας ότι έχουν μείνει κυριολεκτικά στο έλεός τους, αφού το Περιφερειακό Ιατρείο που ολοκαίνουργιο έχει κατασκευαστεί στο χωριό τους δεν έχει ποτέ ανοίξει την πόρτα του και πολύ δε περισσότερο ποτέ δεν πέρασε το κατώφλι του ούτε ένας γιατρός. Η επάρκεια στελέχωσης και λειτουργίας λοιπόν του ΚΥ Βουργαρελίου, απασχολεί και εκείνους όπως τονίστηκε.
Ιατρεία χωρίς γιατρούς
Τέλος οι κάτοικοι ζητούν να εφαρμοστεί ο ισχύον μέχρι σήμερα νόμος που σχετικά με την περίθαλψη στην περιοχή αν και δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα ποτέ, όπως τονίστηκε: «Φτάσαμε να ζητάμε το αυτονόητο. Ένα ασθενοφόρο και ένα γιατρό, όταν θα αρρωστήσει κάποιος. Και επειδή πολλοί μας λένε «γιατί βιαστήκατε να κάνετε τη συνάντηση και δεν περιμένατε να εφαρμοστεί ο νέος νόμος». Τι ζητήσαμε δηλαδή; Να εφαρμοστεί ο νόμος που λέει επτά γιατρούς περιφερειακούς και δυο αγροτικούς. Αυτό λέει ο νόμος και τόσα χρόνια τώρα δεν εφαρμοζόταν. Στο Αγροτικό Ιατρείο της Κυψέλης έχει φτιαχτεί είναι καινούργιο και δεν έχει μπει καθόλου μέσα γιατρός. Στην Ανεμοράχη υπάρχει περιφερειακό ιατρείο και έχει εννιά μήνες να πατήσει γιατρός».
Μεταξύ των 150 περίπου παρευρισκομένων τοποθετήθηκαν για το ζήτημα οι: κ. Χασιάκος Χρήστος, δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, κ. Τσάκα Σαμπίνα, διευθύντρια του Κ. Υ Βουργαρελίου, κ. Μανούσης Νικόλαος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο κ. Ράπτης Γεώργιος, πρόεδρος Τ. Κ Μυροφύλλου (το χωριό αυτό, αν και βρίσκεται γεωγραφικά στο Ν. Τρικάλων, υπάγεται στο Κ.Υ. Βουργαρελίου), ο οποίος κατέθεσε και υπόμνημα με υπογραφές κατοίκων της περιοχής του για λειτουργία του περιφερειακού ιατρείου Μυροφύλλου, ο κ. Λύκος Χρήστος, υποψήφιος δήμαρχος για το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, ο κ. Ματσούκας Γρηγόριος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Άρτας για δωρεάν υγείας και περίθαλψη, η κ. Αμπελογιάννη Βασιλική, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ. Σ του Νοσοκομείου Άρτας, ο κ. Ρίζος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, ο κ. Τσιώλης Κων/νος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για δωρεάν υγεία και περίθαλψη και οι κ.κ, Στασινού Έλια και Μπασιούκας Κων/νος, ιατρός, ως κάτοικοι της περιοχής. Παρευρέθηκαν επίσης: οι Αντιδήμαρχοι κ. Τυρολόγος Απόστολος και κ. Παππάς Γεώργιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.κ Αλετρά Βασιλική, Στασινός Γεώργιος, πρόεδροι και σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου, Πρόεδροι και μέλη Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου, με επικεφαλής τη Γραμματέα της Ένωσης Συλλόγων «Τα Ανατολικά Τζουμέρκα», κα Τσίπρα Κων/να, ο κ. Στέργιος Χρήστος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συνιδιοκτησίας Βουργαρελίου-Παλαιοκάτουνου, καθώς επίσης και αρκετοί πολίτες του Δήμου ως άμεσα ενδιαφερόμενοι. Διαβάστηκε επίσης επιστολή-τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Άρτας, κ. Ψαθά. Αναφορά έγινε και στο καινούργιο νομοσχέδιο για την υγεία του αρμόδιου Υπουργείου και τα νέα-δυσάρεστα για τους πολίτες –δεδομένα, όπως για παράδειγμα το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, τον περιορισμό δομών υγείας σε κάθε υγειονομική περιφέρεια κ.α.
Βασίλης Ψαθάς: Τα ΚΥ Βουργαρελίου και Καλεντίνης δεν κλείνουν
Ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς συμμετείχε στην ανοιχτή συνεδρίαση του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη για το θέμα υπολειτουργίας του ΚΥ Άνω Καλεντίνης δηλώνοντας ότι είχε από νωρίτερα επισκεφθεί και αναζητήσει ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου Άρτας, δηλώνοντας ότι έγινε μια γόνιμη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Γ. Καραϊσκάκη με την παρουσία των κατοίκων της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής. Ωστόσο μόλις ενημερώθηκα ότι επικρατεί ανησυχία μεταξύ των κατοίκων επισκέφθηκα τον διοικητή του νοσοκομείου για ενημερωθώ για το τι συμβαίνει. Καταρχήν λοιπόν, τα ΚΥ Βουργαρελίου και Καλεντίνης δεν κλείνουν. Αυτό είναι το αυτονόητο. Και άρα δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία προς αυτή την κατεύθυνση, ότι δηλαδή κλείνουν τα Κέντρα Υγείας. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν ορισμένες περικοπές αναφορικά με το 25% των δαπανών πλειν του ιατρικού προσωπικού, και το νοσοκομείο Άρτας υποχρεούται να κάνει ορισμένες περικοπές. Έτσι σε ότι αφορά το ΚΥ Καλεντίνης που περιορίζονται οι δαπάνες με βάση το 25%, την εφημερία του γιατρού θα την κάνει δεύτερος γιατρός, και κάποιες ημέρες που το ασθενοφόρο δεν καλύπτεται, δηλαδή σε αργίες, και νυχτερινά θα καλύπτεται από το ΕΚΑΒ της Άρτας. Βεβαίως αυτό δημιουργεί μια αρρυθμία στην λειτουργία των ΚΥ όλα αυτά. Σε επικοινωνία που είχαμε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μας διαβεβαίωσαν ότι κάποιες περικοπές που γίνονται θα διορθωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έρθουν χρήματα για να αποκτήσουν εύρυθμη λειτουργία τα ΚΥ. Θέλω να τονίσω τη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής αλλά και των κατοίκων της περιοχής και να τονίσω ότι με σωστό διάλογο, με κατανόηση της υφιστάμενης οικονομικής κατάσταση της χώρας μας αλλά και εξορθολογισμό των δαπανών μπορούν να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν είτε στα ΚΥ είτε στην καθημερινότητά μας».
Ο ίδιος, ωστόσο θέλησε δημόσια να υπογραμμίσει τη συμβολή όλου του προσωπικού σε επίπεδο νοσοκομείου και ΚΥ του νομού στην προσπάθεια του οποίου στηρίζεται σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και για τη χώρα, η υγεία. Σε ότι αφορά το διάστημα που θα μεσολαβήσει για τις λύσεις που το υπουργείο δεσμεύτηκε ο κ. Ψαθάς ανέφερε πως εκτιμάται μέσα σε ένα δίμηνο με τρίμηνο. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το να θα μπορούν να νιώθουν ασφαλής οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών στο διάστημα αυτό, σημείωσε ότι, πράγματι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο όμως δεν θα πρέπει να μεγιστοποιείται και επιπλέον σχολίασε ότι το θέμα της υγείας είναι ευαίσθητο και πολλές φορές υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται σε αυτή τη μεγιστοποίηση, όπως κομματικοί και πολιτικοί, προσθέτοντας: «Γι αυτό πρέπει να κρατάμε χαμηλούς τους τόνους και εδώ είμαστε πάλι, να δούμε για το κατά πόσο η πολιτεία θα σταθεί στις δεδομένες υποσχέσεις της συνεπείς και όχι ανακόλουθοι και ο διοικητής του νοσοκομείου θα δούμε κατά πόσο θα αποβεί αποτελεσματικός σε σχέση με το πλάνο αυτό που κάνει. Άρα ούτε να υποσχόμαστε, ούτε να απογοητευόμαστε ούτε να κάνουμε τραγικά τα πράγματα».
Πηγή ΗΧΩ της Άρτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου