Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στο Παλαιοκάτουνο


Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων (προσβολή από τον μύκητα Ceratocystis platani) βρίσκεται κυριολεκτικά σε έξαρση στον Νομό Άρτας καταστρέφοντας το ένα μετά το άλλο αιωνόβια πλατάνια.

Στην περιοχή μας (Παλαιοκάτουνο) υπάρχουν πολλές εστίες παντού με σημαντικότερη αυτή εκατέρωθεν της γέφυρας Κοντοδήμα όπου η προσβολή είναι μεγάλη. Κοινό σημείο σχεδόν σε όλες της περιπτώσεις ήταν ότι είχε προηγηθεί δραστηριότητα μηχανημάτων που είναι και η σημαντικότερη αιτία μετάδοσης.

Υπάρχουν και προσβολές όμως σε απομωνομένα σημεία που αποτελούν νεότερο δεδομένο. Βασικότερο μέτρο προστασίας για να μην εξαπλωθεί παντού είναι να μην πειράζουμε κυριολεκτικά για κανένα λόγο τόσο τα υγειή όσο και τα άρρωστα δέντρα και σε καμία περίπτωση να μην κοπούν τα ήδη ξεραμένα για καυσόξυλα τον χειμώνα.



Πρώτα από όλα απαιτείται όμως άμεση τεχνητή νέκρωση υγειών δένδρων γύρω από τα προσβεβλημμένα με ώστε να αποτραπεί η μετάδοση, αν και η συγκριμένη ενέργεια είναι δύσκολο να γίνει σε ευρεία κλίμακα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Αν δεν ληφθούν άμεσα,μέτρα σε συγκεκριμένες τουλάχιστον τοποθεσίες οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες

Κεέμενο και Φωτογραφίες 
Γιώργος Ζορμπάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου