Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Εκδήλωση - ημερίδα με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου


HMERIDA HLEKTRONIKO EGKLHMA 2014 11os SFAKIANAKHS

 Πρώτοι στο facebook,
και το twiter
Μ. Σφακιανάκης: «Ότι, ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα»!
«Τα αισθήματα γίνανε status. Οι αγάπες γίνανε like και οι χωρισμοί γίνανε delete». Αυτό και μόνο το μήνυμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποδίδει τη χρήση αλλά και την κατάχρηση του διαδικτύου. Ενός «σπουδαίου άριστου εργαλείου» όπως το χαρακτήρισε ο Ταξίαρχος και προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλης Σφακιανάκης, προσθέτοντας όμως ότι είναι «χρηστικό όπως ένα μαχαίρι που κόβεις το ψωμί αλλά να το γυρίσεις ανάποδα κόβεις και ζωή».
Ο βραβευμένος διεθνώς ταξίαρχος που έχει χαρακτηριστεί και ως «φύλακας άγγελος του διαδικτύου» βρέθηκε στην Άρτα προσκεκλημένος εισηγητής στην εκδήλωση ημερίδα με θέμα την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, την οποία διοργάνωσαν ο Δήμος Αρταίων, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και η Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και η αίθουσα του Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» αποδείχθηκε μικρή καθότι συνέρευσε να παρακολουθήσει  την εκδήλωση πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, ακόμη και μικρά παιδιά. Ο κ. Σφακιανάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη συμμετοχή, υπογραμμίζοντας ότι με σκοπό την ενημέρωση γυρίζει όλη την Ελλάδα, όμως αντίστοιχη συμμετοχή και προσήλωση δεν είδε πουθενά, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του αλλά και τα συγχαρητήρια του σ’ όλους όσους έσπευσαν να ενημερωθούν και σε όλους τους διοργανωτές.

Στην πρόσκληση αυτή ο κ. Σφακιανάκης ανταποκρίθηκε μαζί με την ομάδα του, η οποία αποτελούνταν από αστυνομικούς επιστήμονες όπως ψυχολόγο κοινωνιολόγο και ειδικευμένους σε κάθε τομέα εγκλήματος μέσω διαδικτύου, όπως παιδεραστία, εξαπάτηση, cyber-booling (κυβερνο-εκφοβισμός), εθισμός κλπ. η ενημέρωση ξεκίνησε από την τοποθέτηση του κ. Σφιακιανάκη, ο οποίος μίλησε για μια υπηρεσία που καινοτομεί και εξάγει αυτή τη στιγμή τεχνογνωσία προς όλο τον κόσμο. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ να και «ηλικιακά νεότερη» υπηρεσία εντούτοις έχει επιτεύγματα πολλά όπως και διεθνείς διακρίσεις. Για το λόγο αυτό ο κ. Σφιακιάνάκης ευχαρίστησε δημόσια το υπουργείο και τον υπουργό κ. Κικίλια με τον οποίο όπως είπε θα βρίσκεται στην Αγγλία όπου προσκλήθηκε η Ελληνική υπηρεσία για διάλεξη στις 10 και 11 Δεκεμβρίου προκειμένου να μεταφέρει ειδικευμένη γνώση σε συγκεκριμένα θέματα. Επίσης ευχαρίστησε δημόσια τους Εισαγγελείς και όλες τις δικαστικές αρχές και τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας διότι οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας κινητοποιούνται και παρέχουν κάθε υπηρεσία ώστε η Δίωξη Ηλεκτρονική Εγκλήματος να παρεμβαίνει άμεσα και να σημειώνει τόσες επιτυχίες.
Επιτυχίες
Σε αυτές τις επιτυχίες συγκαταλέγονται οι 1080 έφηβοι και ενήλικες που σκόπευαν να αυτοκτονήσουν και έγιναν αντιληπτοί με αποτέλεσμα να αποτραπούν μέσα από το διαδίκτυο, όταν αποχαιρετούσαν τους φίλους του διαδικτύου, ή αναρτούσαν αναφορές που αξιολογήθηκαν από τους ψυχολόγους της ομάδας και αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις προθέσεις τους, δηλαδή ότι σκόπευαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Επίσης σε 194 περιπτώσεις στην Ελλάδα σώθηκαν ζωές ατόμων που εντοπίστηκαν τη στιγμή που αυτοκτονούσαν on line και με την κινητοποίηση όλων των αρχών ακόμη και των ασθενοφόρων έφτασαν έγκαιρα στο σημείο και διεκομίσθηκαν σε Μονάδες εντατικής Θεραπείας με αποτέλεσμα να κερδίσουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Ενώ σε πάνω από 1000 προσμετρούνται οι περιπτώσεις συλλήψεων στη χώρα παιδεραστών που λειτουργούσαν μέσω διακίνηση υλικού στο διαδίκτυο, ενώ θετικά αποτιμήθηκε από την Ομάδα του κ. Σφακιανάκη το γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία άλλαξε και πλέον διώκεται ποινικά όχι όμως διακινεί αλλά και όποιος κατέχει τέτοιο υλικό.
Τι να προσέχουμε μεγάλοι και μικροί
Βασικές αναφορές έκανε ο κ. Σφακιανάκης απευθυνόμενος στο πολυπληθές ακροατήριο αναφορικά με μύθους που υπάρχουν ως προς τη χρήση του διαδικτύου. Αρχικά ξεκαθάρισε ότι τίποτε και κανένας δεν είναι αόρατος και ανώνυμος στο διαδίκτυο. Εξήγησε ότι καθένας χρήσης έχει έναν συγκεκριμένο κωδικό αριθμό για κάθε μονάδα του δικτύου που είναι μοναδικός στον κόσμο οπότε ανά πάσα στιγμή βρίσκει κανείς πού είναι το σπίτι του και όλα του τα στοιχεία. Επίσης ποτέ για ότι κάνεις στο διαδίκτυο δεν είσαι μόνος αλλά σε βλέπουν παντού σε όλο τον κόσμο. Ακόμη κι όταν έχεις την αίσθηση ότι είσαι το βράδυ μόνος στο σπίτι σου και εργάζεται στον υπολογιστή σου, δεν είσαι μόνος… σημαντική παράμετρος στην οποία επέμεινε πολύ ο κ. Σφακιανάκης, είναι πως «Ότι, ανεβαίνει στο διαδίκτυο μένει για πάντα», και ως προς αυτό ήταν πολύ επίμονος, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις που νέα παιδιά έγραψαν κάτι στο παρελθόν και τους ακολουθούσε για χρόνια μετά, ακόμη και μετά από έξι χρόνια λόγω των απόψεων που είχαν διατυπώσει στο διαδίκτυο δεν μπορούσαν να προσληφθούν. «Προσοχή λοιπόν σε όλους και κυρίως στα νέα παιδιά γιατί είναι κρίμα για κάτι που έγραψαν κάποια στιγμή ως παιδιά και που μπορεί σήμερα να μην έχουν την ίδια άποψη να μην μπορούν να βρουν δουλειά».
Για τα ζητήματα της παιδεραστίας η ψυχολόγος αστυνομικός της ομάδας εξήγησε ότι οι δράστες κινούνται μέσα από διάφορες σελίδες παιχνιδιών και υποδυόμενοι επίσης ρόλους παιδιών εξασφαλίζουν την εμπιστοσύνη του θύματος, καταφέρνοντας ακόμη και να του αποσπάσουν φωτογραφίες ή και να συναντηθούν μαζί τους.
Ειδική αναφορά έγινε για τα ζητήματα τρομοκρατίας μέσω του διαδικτύου όπου αναρτώνται φωτογραφίες με σκοπό τον εκφοβισμό δια του δημόσιου διασυρμού με πάμπολλες περιπτώσει να καταλήγουν στην εν λόγω Διεύθυνση καθημερινά. «Κανένα στοιχείο που συνιστά προσωπικό δεδομένο δεν πρέπει να αναρτάται στο διαδίκτυο» επέμεινε οκ. Σφακιανάκης και η ομάδα του, δηλαδή ακόμη και φωτογραφίες πόσο δεν μάλλον διευθύνσεις ονόματα, επώνυμα, τηλέφωνα, ακόμη και σε ποιό σχολείο πηγαίνει κάποιος.
Και απαγωγές
«Το έγκλημα εκσυγχρονίζεται και πρέπει να το προλαβαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις απαγωγών πλέον με την κατάχρηση που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως facebook, twitter, και με ανηλίκους και ενηλίκους να δίνουν διαρκώς στίγμα στους φίλους του διαδικτύου που βρίσκονται κάθε στιγμή, είναι σαν να κλείνουν ραντεβού στον απαγωγέα!».
Το τραγικό λάθος να ανεβαίνουν φωτογραφίες από προσωπικές στιγμές στο διαδίκτυο και όχι μόνο που καθένας μπορεί εύκολα να κλέψει και να παρουσιάσει όπως θέλει είναι επίσης ένα από τα τραγικά λάθη, ενώ κορυφαίο για το οργανωμένο και εκσυγχρονισμένο έγκλημα πλέον είναι να αναρτούν όλοι ότι από 10 μέχρι 18 Αυγούστου θα πάω διακοπές στη Μύκονο για να ενημερώσουν τους φίλους στο facebook. «Είναι σαν να ενημερώνουν τους διαρρήκτες πότε θα λείπουν να αναλογιστείτε πόσοι το κάνουν αυτό το καλοκαίρι, θα καταλάβετε ότι πλέον στα μισά σπίτια των ελλήνων κάνουν διακοπές το καλοκαίρι οι κλέφτες!». Το ακροατήριο εισέπραξε το χιούμορ μέσα από το οποίο όμως ειπώθηκε μια μεγάλη αλήθεια με τρόπο που σίγουρα δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη από κανέναν. Άλλωστε η κατάχρηση που γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα εμφανίζεται στα επίσημα στοιχεία, διότι σε επίπεδο χωρών της ΕΕ είμαστε ως χώρα τελευταία στην χρήση του διαδικτύου αλλά πρώτη στη χρήση των social media, δηλαδή στο facebook, to twiter, κλπ.
Καμιά διασφάλιση
Ανοιχτά ειπώθηκε προς όλους από τον κ. Σφακιανάκη, ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες ξεκαθαρίζουν ότι δεν διασφαλίζουν τα αρχεία αυτά και πού μπορεί να βρεθούν μετά από χρόνια, κάτι που όλοι υπογράφουν όταν ανοίγουν μια σελίδα στους όρους της συμφωνίας ότι δηλαδή δεν φέρει καμία ευθύνη η εταιρεία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Και παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει τι έχουν με υπογραφή τους συμφωνήσει ότι δηλαδή έχουν παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα των αρχείων αυτών που μπορεί να τα κάνει η εταιρεία ότι θέλει στο μέλλον.
Εγκλήματα
Ο κ. Σφακιανάκης με εύσχημο τρόπο δήλωσε ότι όλα μεταφέρονται μέσα από το διαδίκτυο και έχουν υπάρξει ήδη εγκλήματα αφαίρεσης ζωής, διότι κάποια ανεβάζει στο facebook  σήμερα ότι είναι ερωτευμένη με τον Α και αύριο ότι είναι με τον Β και προβαίνει σε έγκλημα πάθους ο Α. Επίσης υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κλοπών και βιασμών μέσα από το διαδίκτυο διότι όπως εξήγησε «Μέσα από το facebook κάποιες ή κάποιοι γνωρίζουν κάποιον στις 6 το απόγευμα, γίνονται φίλοι, στις 7 του λέει ότι τον ερωτεύτηκε στις 9 συναντώνται και στις 10 πηγαίνουν στο σπίτι και στις 12 ξυπνάει και τον έχουν κλέψει και τον έχουν βιάσει! Θέλει πολύ λογική για να καταλάβει κανείς ότι δεν μπορεί μέσα σε τέσσερις ώρες που σε έκανε κάποιος φίλος στο διαδίκτυο να σε ερωτεύτηκε και να θέλει να σε παντρευτεί; Κι όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι αποκτούν εύκολα οικειότητα και εμπιστεύονται τους φίλους που κάνουν στο διαδίκτυο. Να έχετε φίλους στο διαδίκτυο αυτούς που γνωρίζεται και στην καθημερινή σας ζωή, όχι αγνώστους και ποτέ να μην μεταφέρετε προσωπικά δεδομένα ακόμη και να είστε λυπημένοι, αγχωμένοι, τρομαγμένοι, απογοητευμένοι, γιατί είναι σαν να λέτε δημόσια σε όλο τον κόσμο τα συναισθήματά σας και κάποιος μπορεί να το εκμεταλλευτεί…», κατέληξε. 
Κατάχρηση
Χαρακτηριστική φράση για τη σωστή χρήση και ενδεχόμενα την κατάχρηση στον τομέα αυτό είναι το μήνυμα που έχει η Διεύθυνση Δίωξης και το οποίο μεταφέρθηκε στην εκδήλωση από τον ίδιο, ήτοι: «Τα αισθήματα γίνανε status. Οι αγάπες γίνανε like και οι χωρισμοί γίνανε delete», προσθέτοντας: «Αυτό λέμε εμείς στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, γιατί εκεί οδηγούνται πλέον τα πράγματα, καθότι τα αισθήματα έγιναν  status, η αγάπη εκδηλώνεται με το να σου κάνει ο άλλος  like και ο χωρισμός με το delete. Κάνει η άλλη delete και αυτό ήταν πάει τον χώρισε… και γράφει τον επόμενο στον τοίχο με τον οποίο είναι ερωτευμένη και μετά έχουμε εγκλήματα πάθους» είπε με δηκτικότητα.
Όσο για τον εθισμό που σύμφωνα με την ψυχολόγο δεν διαφέρει σε τίποτε η εξάρτηση από το διαδίκτυο από εκείνη των εξαρτήσεων από ναρκωτικά ή από τζόγο, το κοινό σοκαρίστηκε με την προβολή του βίντεο που έδειχνε τα κέντρα απεξάρτησης για εθισμένους από το διαδίκτυο και τις αντιδράσεις εξαρτημένου νέου, ενώ ακόμη περισσότερο σοκ προκάλεσαν όσα ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε για το διαγωνισμό που έγινε μεταξύ παιδιών στη χώρα μας τον Αύγουστο αναφορικά με το ποιος θα καθίσει περισσότερες ώρες συνεχόμενα στο διαδίκτυο και νικήτρια ήταν μια έφηβη που παρέμεινε συνδεδεμένη 17 συνεχόμενα 24ωρα! Όσο για το γεγονός ότι πολλοί έχουν προβλήματα υγείας γιατί δεν εγκαταλείπουν ούτε για τη σωματική τους ανάγκη, καθώς και για το γεγονός ότι οι εθισμένοι ανά τον κόσμο φορούν πάνες ώστε να μην φύγουν καθόλου από την οθόνη λόγω εξάρτησης, μάλλον θα πρέπει να χαρακτηριστούν τραγικά ανησυχητικά και κυρίως μεγάλη προσοχή να δοθεί από σήμερα στην νέα γενιά.
Χαιρετισμός Τσιρογιάννη
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη Πινακοθήκης Άννα Μαρία Κουτρούμπα και τον κ. Σφακιανάκη καλωσόρισε στην Άρτα ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης σε σύντομο χαιρετισμό του όπου μεταξύ άλλων είπε: «Εμείς σαν Δημοτική Αρχή, θα στηρίζουμε πάντα τέτοιες εκδηλώσει, όπως τη σημερινή και θα είμαστε ανοικτοί σε κάθε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, βοηθώντας πάντα με στοχευμένες δράσεις. Για αυτό, καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς και ειδικά τους γονείς και τους μαθητές που συμμετέχουν ενεργά στην εκδήλωση αυτή, να γίνουν αρωγοί μια δομημένης και έγκυρης ενημέρωσης για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και για τις άμυνες που πρέπει να έχουμε απέναντι στο φαινόμενο αυτό, όπως είναι το Ηλεκτρονικό Έγκλημα».
Σύντομο χαιρετισμό αναφερόμενος στα επιτεύγματα της εν λόγω Υπηρεσίας έκανε και ο Αστυνομικών Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου κ. Τρομπούκης.
Στην εκδήλωση αυτή παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/νσης Ηπείρου κ. Τρομπούκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας κ. Σκούμας, ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Αντισ/ρχης Πεζικού κ. Γεώργιος Αθανασίου, ο Αντιπεριφερειάρχης του Ν. Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ο εισαγγελέας Άρτας κ. Κάκκος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άρτας κ. Κων/νος Τράμπας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αρταίων κ. Ηλίας Σερβετάς, όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αρταίων, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Μαρίνος Γαρνέλης, ο Δ/ντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Άρτας κ. Δημητρίου Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και άλλοι επίσημοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου