Το ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΓΕΝΑΡΗ 2016, στις 6 το απόγευμα, στην ΑΝΕΖΑ ΑΡΤΑΣ,στο παλιό Δημοτικό Σχολείο (δίπλα στην εκκλησία), τιμούμε τον αγωνιστή δάσκαλο και λογοτέχνη Κώστα Πουρναρά (Μπόση).
Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Άρτας, τον Σύλλογο Γυναικών Αμβρακικού και το ηλεκτρονικό περιοδικό ΑΤΕΧΝΩΣ.
Επίθεση δέχθηκε χθες στην Άρτα ένας θηροφύλακας εν ώρα εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, ο ένας 40χρονος προχθές (12.01.2016) το απόγευμα, στο εθνικό πάρκο στο Μύτικα Άρτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου για παράνομη θήρα, πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο κατά του 42χρονου θηροφύλακα προκειμένου να αποφύγει τον έλεγχο, χωρίς να τον τραυματίσει και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.
Ακολούθησαν εντατικές αστυνομικές έρευνες, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα, να εντοπιστεί χθες (13-01-2016) το μεσημέρι και να συλληφθεί, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας με τη συνδρομή του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο 40χρονος δράστης.
Το κυνηγετικό όπλο του δράστη, η άδεια κατοχής τους οποίου ήταν ληγμένη, κατασχέθηκε.
Έναν υδροστρόβιλο-χοάνη που παράγει υδροηλεκτρική ενέργεια από μικρά υδάτινα ρεύματα χαμηλής ροής χωρίς να προκαλεί περιβαλλοντικές βλάβες έχει αναπτύξει ένας έλληνας εφευρέτης.
Η ευρεσιτεχνία του Κωνσταντίνου Θεοχάρη έχει κατοχυρωθεί από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και υπόσχεται την αξιοποίηση χαμηλών υδατοπτώσεων για την παραγωγή ρεύματος από τους 2.850 νερόμυλους, νεροτριβές και μικρά φράγματα που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα.
Οικογένεια: Ericaceae Γένος: Arbutus Είδος: Κουμαριά (Arbutus Unedo) Έξω, το δέντρο είναι γνωστό ως: Strawberry Tree Η κουμαριά είναι ένα από τα ωραιότερα φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Είναι μεσογειακό είδος, αρκετά διαδεδομένο σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Ακόμη υπάρχει στην Ιρλανδία ως ιθαγενές φυτό, (άλλα όχι στην Αγγλία). Η κουμαριά αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα στην ζώνη των αείφυλλων – πλατύφυλλων, που εκτείνεται μέχρι 1.000 μ. υψόμετρο. Την συναντάμε σε θαμνώνες και δάση, σε ξηρές και πετρώδεις πλαγιές. Επειδή θεωρείτε άριστο καλλωπιστικό φυτό έχει μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο. (Αμερική , Αυστραλία κ.λ.π.)
Tο αναμμένο πουρνάρι. Μια ωραία συνήθεια που βασίζεται σε μια παλιά παράδοση. Όταν γεννήθηκε ο Χριστός και πήγαν, λέει, οι βοσκοί να προσκυνήσουν, ήταν νύχτα σκοτεινή. Βρήκαν κάπου ένα ξερό πουρνάρι κι έκοψαν τα κλαδιά του. Πήρε ο καθένας από ένα κλαδί στο χέρι, του έβαλε φωτιά και γέμισε το σκοτεινό βουνό χαρούμενες φωτιές και τριξίματα και κρότους. Από τότε, λοιπόν, έχουν τη συνήθεια στα χωριά της Άρτας, όποιος πάει στο σπίτι του γείτονα, για να πει τα “Χρόνια Πολλά”, καθώς και όλα τα παιδιά τα παντρεμένα, που θα πάνε στο πατρικό τους, για να φιλήσουν το χέρι του πατέρα και της μάνας τους, να κρατούν ένα κλαρί πουρνάρι, ή ό,τι άλλο δεντρικό που καίει τρίζοντας. Στο δρόμο το ανάβουν και το πηγαίνουν έτσι αναμμένο στο πατρικό τους σπίτι και γεμίζουν χαρούμενες φωτιές και κρότους τα σκοτεινά δρομάκια του χωριού.
Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου απαιτεί υπεράνθρωπες προσπάθειες.
«Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου είναι ψηλά στην ατζέντα του σχεδιασμού, αλλά στην πράξη υπάρχουν διαρκώς μειώσεις πόρων που δυσχεραίνουν την προσπάθειά μας», τόνισε ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Μαρίνος Γαρνέλης προς την «ΗΧΩ», με αφορμή ένα σύντομο απολογισμό για όσα έγιναν από πλευράς της Δημοτικής Αρχής στον ορεινό Δήμο του νομού το 2015. Ο κ. Μαρίνος Γαρνέλης απαριθμεί έργα που ολοκληρώθηκαν, άλλα που δημοπρατήθηκαν και μια σειρά από έτοιμες – ώριμες μελέτες που έχουν ετοιμαστεί για να... πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο διάστημα του ανατέλλοντος έτους, είτε από τακτικούς και εθνικούς πόρους είτε από πιστώσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ).