Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Οι προτάσεις των "Ορεινών" εν όψει του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΙΤΩΝ ΑΡΤΑΣ                                    Άρτα: 3-10-2012 
              « ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ»                                                       
 ΕΔΡΑ: Θεοδώριανα Άρτας                                 
   mail: oreinoi@theodoriana.com
 Υπόμνημα
του συλλόγου «ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ» με έδρα τα Θεοδώριανα Άρτας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων σχετικά με τις προοπτικές  ανάπτυξης της περιοχής μας.
  Τα Τζουμέρκα εκτείνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, μία περιφέρεια, η οποία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) αποτελεί τη φτωχότερη περιφέρεια της Ελλάδας και ταυτόχρονα εντάσσεται στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Ιδιαίτερα ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων αποτελεί έναν φτωχό, ορεινό στο σύνολό του και τεράστιο σε έκταση Δήμο, που ωστόσο έχει πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Το βασικό εργαλείο πιστεύουμε που  πρέπει να αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της περιοχής του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων στην οποία δραστηριοποιείται ο σύλλογός μας, είναι ο φυσικός πλούτος και η ανάδειξη της ιστορικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

  Άρα  κύριο μέλημά μας  είναι πρώτα η αυστηρή προστασία του φυσικού μας πλούτου τον οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, από κάθε μορφής κινδύνους(πυρκαγιές, υπερβόσκηση, λαθροθηρία κλπ)  και κατόπιν  η ανάδειξή  του μέσα από ήπιες μορφές ορεινού τουρισμού.
   Για να υπάρξουν όμως προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας  πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από τη βελτίωση των υποδομών και κυρίως του οδικού δικτύου. Στο τομέα αυτό θεωρούμε πολύ βασικά να γίνουν τρία κομμάτια οδικού δικτύου:
 1 .Η περιμετρική Τζουμέρκων, από τον Καταρράκτη μέχρι το Βουργαρέλι, η οποία θα ενώνει τα χωριά των Βόρειων Τζουμέρκων με τα Κεντρικά Τζουμέρκα. Με τον τρόπο αυτό  οι επισκέπτες θα μπορούν γρήγορα και με ασφάλεια από τα Πράμαντα, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, να βρεθούν  και να επισκεφτούν το Βουργαρέλι, το Αθαμάνιο , τα Θεοδώριανα και τα άλλα χωριά του Δήμου μας.
 2. Η περιμετρική Αθαμανίου και ο δρόμος Αθαμάνιο - Θεοδώριανα ο οποίος είναι σχεδόν κατεστραμμένος. Η κατασκευή του δρόμου αυτού κρίνεται απολύτως αναγκαία όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν τα Θεοδώριανα να μείνουν χωρίς δρόμο, αλλά γιατί εξυπηρετεί και το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού που λειτουργεί στα Θεοδώριανα το οποίο απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους από τα χωριά της περιοχής.  Η κατασκευή των δύο αυτών οδικών τμημάτων έχει ήδη ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο. Αυτό που μένει και περιμένουμε είναι η έγκαιρη σύνταξη των μελετών και η έναρξη των εργασιών. 
3. Η κατασκευή του οδικού κομματιού από τη Γέφυρα Αλεξίου του νομού Τρικάλων μέχρι το Αρματολικό και το φράγμα της Μεσοχώρας όπου εκεί θα συναντήσει τον Άρτα- Τρίκαλα. Το κομμάτι αυτό μήκους οχτώ χιλιομέτρων περίπου, που σήμερα είναι ένας πολύ κακός  χωματόδρομος, θα βγάλει τα Κεντρικά Τζουμέρκα από την αφάνεια και την οδική απομόνωση, γιατί θα ενώσει τα Τζουμέρκα με τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και με τα πολύ τουριστικά χωριά των Τρικάλων Ελάτη και Περτούλι.
 Κι αυτό γιατί σήμερα μπορεί εύκολα κάποιος βγαίνοντας από την Εγνατία στην έξοδο για Μέτσοβο και μέσω του Ανήλιου να φτάσει με ασφάλτινο δρόμο μέχρι το Γαρδίκι. Από κει του δίνονται δύο δυνατότητες αριστερά για Συρράκο Καλαρρύτες και Βόρεια Τζουμέρκα ή κατηφορίζοντας νότια να πέσει στα Τρία Ποτάμια και από κει στη Γέφυρα Αλεξίου. Η διαδρομή αυτή είναι σήμερα περίπου 50 λεπτά. Αν λοιπόν ασφαλτοστρωθεί το κομμάτι Γέφυρα Αλεξίου – Αρματολικό μήκους περίπου οχτώ χιλιομέτρων σε μία ώρα από το Μέτσοβο θα βρίσκεται στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων.
Για την ανάπτυξη  του ορειβατικού τουρισμού πρέπει να δοθεί έμφαση στις φυσικές ομορφιές, στα αξιοθέατα και στην ιδιαιτερότητα της περιοχής. 
 Εδώ θεωρούμε την κατασκευή του Πάρκου Ορεινών Δραστηριοτήτων στη θέση «Λιβάδι» στο Σταυρό Θεοδωριάνων  πάρα πολύ σημαντική για ολόκληρα τα Τζουμέρκα. Ήδη ο Δήμος  Κεντρικών Τζουμέρκων έχει σχεδόν έτοιμη την ολοκληρωμένη μελέτη του έργου, η οποία με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον περιλαμβάνει δραστηριότητες στα χιόνια το χειμώνα( πίστα για σκι, λιφτ κλπ) αλλά και το καλοκαίρι (ιππασία, ορεινή ποδηλασία καφετέρια, συναυλιακό χώρο κλπ ).
 Επίσης απαραίτητη είναι  η διάνοιξη, ο καθαρισμός και η σηματοδότηση των ορειβατικών και περιπατητικών μονοπατιών της περιοχής μας και η  δημιουργία δικτύου ορεινών διαδρομών και ορεινών μονοπατιών των Τζουμέρκων. Στον τομέα αυτό έχουν γίνει εθελοντικές προσπάθειες και απ’ το σύλλογό μας,  αλλά αυτές μόνο δεν φτάνουν. Χρειάζεται κάτι πιο οργανωμένο με θεσμική υποστήριξη και χρηματοδότηση μέσα από σχετικά προγράμματα.
  Ένα φυσικό αξιοθέατο, ίσως αυτό με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων, είναι οι περίφημοι δίδυμοι καταρράκτες των Θεοδωριάνων. Δυστυχώς το μονοπάτι κάθε χρόνο συντηρείται με προσωπική εργασία και δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Προτείνουμε τη σύνταξη  μιας μελέτης για τη συντήρησή του  και την ένταξή του σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα.
  Η περιοχή μας διαθέτει πολλά ιστορικά μνημεία, πέτρινα γεφύρια, μοναστήρια, εκκλησίες, παλιούς νερόμυλους, πέτρινα παραδοσιακά κτίρια, μερικά από τα οποία έχουν κριθεί και διατηρητέα ως νεώτερα μνημεία. Σχεδόν ερειπωμένα, αν συντηρηθούν με την ένταξή τους σε κάποιο πρόγραμμα, μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών.
 Ενδεικτικά εδώ αναφέρουμε ότι μόνο στα Θεοδώριανα υπάρχουν τρία τέτοια νεώτερα μνημεία που έχουν κριθεί διατηρητέα με σχετικές αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού. Το πέτρινο γεφύρι στον ποταμό «Γκούρα» ο παλιός νερόμυλος και το κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου  Θεοδωριάνων. Το παλιό αυτό δημοτικό σχολείο είναι το ιστορικότερο αυτή τη στιγμή κτίριο στα Θεοδώριανα. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού μπροστά στην εκκλησία και κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση. Έχουμε ξεκινήσει από μόνοι μας μια προσπάθεια για τη διάσωσή του. Συγχωριανή μας χρηματοδότησε την ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη η οποία κατατέθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων της Περιφέρειας Ηπείρου και πήρε τη σχετική έγκριση.
  Σύμφωνα με τη μελέτη τμήμα του πρόκειται να στεγάσει πρώτα απ’ όλα την ιστορία του χωριού μας. Το εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο (τα εκθέματα ήδη έχουν συγκεντρωθεί), και το μουσείο φωτογραφίας. Επίσης θα στεγάσει ένα παραδοσιακό καφενείο ανοιχτό χειμώνα καλοκαίρι και έναν ξενώνα με τρία αυτόνομα διαμερίσματα. Οι προσπάθειες που κάνουμε τώρα είναι η ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα Leader και εκεί χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας στο μέτρο του δυνατού.
 Ένα  άλλο κομμάτι που έχει να δώσει πολλά στην ανάπτυξη της περιοχή μας και ζωντάνια στα χωριά μας  είναι η στήριξη εναλλακτικών ορεινών καλλιεργειών (βότανα και αρωματικά φυτά, τσάι βουνού, ρίγανη, γίγαντες, παραγωγή  τσίπουρου κλπ).
  Επίσης η παραγωγή και μεταποίηση προϊόντων όπως κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, τσαλαφούτι,. Εδώ να σημειωθεί ότι τα χωριά των Τζουμέρκων και ιδιαίτερα τα Θεοδώριανα, είναι από τα μεγαλύτερα στην Ήπειρο σε κτηνοτροφία με μετακινούμενους κτηνοτρόφους  τους χειμερινούς μήνες αφενός μεν λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά  και της έλλειψης υποδομών (μαντριά, τυροκομεία, στέγαστρα κλπ).
 Σε κάθε περίπτωση τα Τζουμέρκα με  σωστό σχεδιασμό, με συνεργασία Δήμου, Φορέων και συλλόγων της περιοχής και τη βοήθεια της Πολιτείας  μπορούν να πετύχουν και να βγουν απ’ την αφάνεια.
    Για το σύλλογο ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ
                        Ο
                   Πρόεδρος
   Δημήτρης Στεργιούλης ( dsterg12@gmail.com)

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου