Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Σε λειτουργία το GBAS στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

     
Από σήμερα το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει σε λειτουργία το πλέον σύγχρονο σύστημα δορυφορικής προσέγγισης των αεροσλαφών, ακόμη και με συνθήκες χαμηλής νέφωσης ή ομίχλης, που μέχρι τώρα δημιουργούσαν προβλήματα με ακυρώσεις ή καθυστερήσεις πτήσεων.
Απο το Πρίντεζι, έφθασε στα Γιάννινα ειδικό αεροσκάφος Piaggio P-180 Avanti I-ENAV της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ιταλίας και με πτήσεις πιστοποίησε την...

λειτουργία του GBAS στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, που πλέον έχουν στην διάθεσή τους όλα τα αεροπλάνα τζετ και ελικοφόρα.
Το ίδιο θα γίνει από αύριο και για τα άλλα τρία αεροδρόμια της Ελλάδας (Θεσ/νικης, Κώ και Ρόδου) στα οποία θα λειτουργει το ίδιο σύστημα, όπως και στα υπόλοιπα επτά αεροδρόμια σε Μάλτα, Κύπρο και Ιταλία, που επιλέχτηκαν από το Eurocontrol για την εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αυτού συστήματος.
Το σύστημα GBAS εφαρμόζεται πλέον σταδιακά σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης μετά την απόφαση του Eurocontrol , όλα τα δορυφορικά συστήματα αεροναυτιλίας στην Ευρώπη, να ενταχθούν πλέον στην ESA (European Space Agency -Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), στο ευρωπαϊκό σύστημα «Γαλιλαίος», που έχουν πλέον δικούς τους δορυφόρους και εγκαταλείποντας τους αμερικανικούς δορυφόρους της NASA. 
Kι αυτό γιατί οι δορυφόροΙ της ΝΑSA δεν είχαν στην Ευρώπη την αξιοπιστία που απαιτείται στην αεροναυτιλία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ.Το Eurocontrol (η Ελλάδα είναι ενταγμένη στο Εurocontrol ΝΑ Ευρώπης με έδρα την Ιταλία), έχει εκπαιδεύσει 10 ελεγκτές για το νέο σύστημα, μεταξύ των οποίων και ένας που υπηρετούσε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Πηγή

Σημ : Εχω πετάξει πολλές φορές το Αθήνα-Γιάννενα και επιστροφή  Αθήνα λόγω ομίχλης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου