Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Η Χριστιάννα Τυρολόγου στο artagoal.gr


Με ένα κορίτσι από τα Τζουμέρκα, που κάνει περήφανη την πόλη της Άρτας με τα κατορθώματά της είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο artagoal.gr. Ο λόγος για τη Χριστιάννα Τυρολόγου, που μπορεί να μεγάλωσε στην Αθήνα, όμως δεν ξεχνά την καταγωγή της από το Παλαιοκάτουνο Άρτας. Η Χριστιάννα ασχολείται ενεργά με το Tae Kwon Do, όντας Πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία της, με συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις, με πιο πρόσφατο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας, σε ένα άθλημα που δεν υπάρχει η απαραίτητη οικονομική στήριξη από την πολιτεία, και οι αθλητές πολλές φορές "ματώνουν" οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να συμμετέχουν σε μεγάλες διοργανώσεις.


- Χριστιάννα καλησπέρα, τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το Tae Kwon Do; Σε ποια βαθμίδα έχεις φτάσει μέχρι στιγμής;
- Καλησπέρα! Όσο και αν φανεί αστείο, αυτό που με ώθησε να ασχοληθώ με το Tae Kwon Do, ήταν ένα κορίτσι που είχα δει όταν ήμουν 4 ετών, με εντυπωσίασε η στολή και ζήτησα και εγώ να ασχοληθώ. Στην πορεία με κέρδισε το άθλημα, το αγάπησα και συνέχισα με μεγαλύτερη διάθεση. Όσο για τη βαθμίδα που έχω φτάσει, αυτή τη στιγμή έχω 4 νταν.
- Είναι δύσκολο να αντεπεξέλθεις σε ένα επίπονο σπορ, ειδικά σα μαθήτρια; Υπήρχε ελεύθερος χρόνος;
- Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για αρκετά επίπονο σπορ, ακόμα και στις προπονήσεις μπορούσες να τραυματιστείς, μέχρι και στο πρόσωπο. Όσο για τον ελεύθερο χρόνο, σίγουρα αυτός είναι περιορισμένος. Ειδικά τη περασμένη σεζόν που ήμουν στην 3η Λυκείου, τα συνδύασα και τα δύο με προπονήσεις και φροντιστήρια και ο ελεύθερος χρόνος ελαχιστοποιήθηκε. Τα Σαββατοκύριακα ξέκλεβα χρόνο ίσως για ένα καφέ.
- Ποιοι οι στόχοι σου όσον αφορά τις σπουδές σου; Πέρασες σε κάποια σχολή; Θα ασχοληθείς ή θα αφοσιωθείς στο άθλημα;
- Σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά με τις σπουδές μου και ελπίζω να καταφέρω να μπω στη σχολή Τοπογράφων Μηχανικών στο Πολυτεχνείο. Με το άθλημα θα συνεχίσω να ασχολούμαι ενεργά, όμως δεν πρόκειται να θυσιάσω τις σπουδές μου, για να αφιερωθώ εξ ολοκλήρου στο Tae Kwon Do. Θα συνεχίσω να προπονούμαι κανονικά θέτοντας στόχους, και μάλιστα θα ήθελα μετά τις σπουδές μου, να πάω σε κάποια σχολή προπονητών και να δώσω και από αυτό το πόστο ότι μπορώ στο άθλημα.
- Ποια η κορυφαία σου στιγμή μέχρι σήμερα και τα όνειρά σου για το άθλημα;
- Κορυφαία στιγμή έως τώρα είναι σίγουρα η πρόσφατη συμμετοχή μου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας. Όσο για το όνειρό μου, θα ήταν σίγουρα ένα μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό η Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ξέρω ότι μοιάζει άπιαστο όνειρο, όμως συμμετέχω σε διεθνή τουρνουά μαζεύοντας πόντους και ελπίζω πως κάποια μέρα ίσως τα καταφέρω.
- Πώς ήταν η εμπειρία σου από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κορέας;
- Σίγουρα ήταν μια όμορφη εμπειρία, όπου το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό. Σα χώρα δεν είμαστε κοντά στο επίπεδο αυτό.
- Υπάρχει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο άθλημα στην Ελλάδα; Βλέπεις διαφορά φιλοσοφίας με το εξωτερικό;
- Δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που υπάρχει στο εξωτερικό, ούτε η ίδια φιλοσοφία. Στο εξωτερικό οι αθλητές πληρώνονται ειδικά στο υψηλό επίπεδο, ενώ εδώ η Εθνική μπορεί να πληρώσει η ίδια για να συμμετέχει σε αγώνες. Επίσης, εδώ, οι αθλητές δεν προπονούμαστε όλοι μαζί, αλλά ο καθένας μόνος του στο σύλλογό του.
- Ποια η διαφορά του ITF με το WTF;
- Το ITF είναι το παραδοσιακό Tae Kwon Do στο οποίο χρησιμοποιούνται περισσότερο τα χέρια, στο WTF χρησιμοποιούνται μεν τα χέρια αλλά λιγότερο, ενώ το τελευταίο είναι το αγωνιστικό Tae Kwon Do  που γνωρίζουμε και από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
- Υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία στο Tae Kwon Do;
- Όχι, δυστυχώς δεν είναι ένα από τα αθλήματα με τα οποία ασχολείται ιδιαίτερα η πολιτεία, μόνο αν κάποιος αθλητής σημειώσει επιτυχίες ίσως υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον.
- Ποια η συμβουλή σου προς τα νέα παιδιά, που θέλουν να ασχοληθούν με το Tae Kwon Do σε υψηλό επίπεδο;
- Θα έλεγα να ακολουθήσουν το όνειρό τους και ότι θα τους κάνει καλό να ασχοληθούν με το Tae Kwon Do, ωστόσο θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι ένα εύκολο άθλημα, ούτε είναι εύκολο να προχωρήσεις σε αυτό. Αξίζει όμως να ασχοληθούν και να το κυνηγήσουν για τον εαυτό τους κυρίως.
- Σε ευχαριστούμε πολύ και καλή επιτυχία στην πορεία σου!
- Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου