Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

OXΙ από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων για μικρό υδροηλεκτρικό στην Άγναντα.

Βροντερό ΟΧΙ από το Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων σε μικρό υδροηλεκτρικό στο ρέμα "Σαλτσίρεμα" της τοπικής κοινότητας Αγνάντων του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.
Συγκεκριμένα το Δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της 2-6-2017, με συντριπρική πλειοψηφία ΔΕΝ ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του παραπάνω μικρού υδροηλεκτρικού ισχύος 0,491 MW.
Συγκεκριμένα κατά της Ε.Π.Ο. τάχθηκαν:
Ο Δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι κατά της εγκατάστασης μικρών υδροηλεκτρικών και της δέσμευσης των υδάτων της περιοχής, άλλωστε είναι και προεκλογική του δέσμευση.
Ο Χριστόφορος Κοντογεώργος, πρόεδρος της Τοπική Κοινότητας Αγνάντων, ο οποίος κατέθεσε και την ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου καθώς και συλλογή υπογραφών από κατοίκους. 

 Επίσης κατά τάχθηκαν και οι παρακάτω Δημοτικοί Σύμβουλοι: Μπουζάνης Αργύριος, Αντωνάκη-Αηδόνη Παναγιώτα, Αλυμάρας Κωνσταντίνος, Τσαλοκώστας Παναγιώτης, Λάμπρη Αικατερίνη, Πλούμπης Ιωάννης, Σιλιόγκας Γεώργιος, Σκαλτσογιάννης Παναγιώτης, Σιμόπουλος Νικόλαος, Πανούτσος Χαρίλαος. 
Υπέρ της έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών όρων του έργου ψήφισαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Χαχούλης Φώτιος, Χασιάκος Χρήστος και Καρύδης Βασίλειος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος  Τσίπρας Λεωνίδας ψήφισε παρών. 
 
Η υπόθεση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Έργων του ΜΥΗΕ θα απασχολήσει και το αρμόδιο Περιφερειακό Συμβούλιο που ελπίζουμε να σεβαστεί την αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου και των κατοίκων. Άλλωστε το ίδιο ακριβώς είχε γίνει πρόσφατα και με το μικρό υδροηλεκτρικό στην Αβαρίτσα Παλιοκάτουνου, που και αυτό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί ούτε από το Δήμο ούτε από την Περιφέρεια.   

Πηγή

2 σχόλια:

  1. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ κ.. ΧΑΧΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΗΕ

    Μέχρι σήμερα πίστευα ότι ο πρωταρχικός θεσμικός ρόλος του προέδρου ΔΣ ήταν να κατευθύνει τη συζήτηση, να επιτρέπει το δικαίωμα έκφρασης και της αντίθετης άποψης και να προστατεύει το κύρος του ΔΣ με σύνθεση αποφάσεων ,όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής. Ατυχώς η διαβούλευση της 2-6-17 στο ΔΚΤΖ με διέψευσε.
    Σχετικά με τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που εξαπολύει ο κ. ΧΑΧΟΥΛΗΣ στην ΑΔΣ 151/2017 του ΔΚΤΖ (ΑΔΑ: 7ΜΟΜΩΕ2-ΝΨΜ) εναντίον όσων δεν συμπλέουν με τις απόψεις του , θα ήθελα , αν σέβεται και το κύρος της τωρινής του ιδιότητας ( πρόεδρος ΔΣ), να μεριμνήσει ώστε να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του ΔΚΤΖ τα ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ( προϋπολογισθέντα- βεβαιωθέντα- εισπραχθέντα) του ΚΑ 469 «Τέλος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άρθρο 38 Ν 2773/99, άρθρο 25 Ν.3468/06)» των ΕΣΟΔΩΝ του ΔΚΤΖ (2011-2016) και των τ. ΟΤΑ ΑΓΝΑΝΤΩΝ - ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΩΝ (2006-2010) ώστε: α) όλοι οι ΔΗΜΟΤΕΣ να δουν «τι ποσά εισέπραξε / δεν εισέπραξε ο ΔΗΜΟΣ από τα ΜΥΗΕ» και β) οι κάτοικοι των 3 ΤΚ με ΜΥΗΕ να δουν «τι ποσά έπρεπε να αποδοθούν / οφείλονται στην κάθε ΤΚ για την πραγματοποίηση τοπικών έργων ανάπτυξης» .Διευκρινίζω ότι η κατανομή του 1% στους κατοίκους καθιερώθηκε με το άρθρο 25 Α του Ν3734/2009 ( το 3% του άρθρου 25 του Ν3468/2006 μέχρι τότε αποδίδονταν όλο στον ΟΤΑ). Έτσι μόνο θα πείσει ο κ. ΧΑΧΟΥΛΗΣ ότι οι επώνυμες απόψεις για τα ανύπαρκτα οφέλη του ΔΚΤΖ από τα 5 ΜΥΗΕ «τορπιλίζουν κάθε θετική κίνηση όχι μόνο στα Τζουμέρκα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα ».
    Επίσης θα τον παρακαλούσα να συμβουλευτεί φίλους του οικονομολόγους και στη συνέχεια να μας εκθέσει, ως συνταξιούχος δικηγόρος ,τι οφέλη πρέπει να αναμένει η τοπική οικονομία αλλά και το κράτος από μια υποθετική (;;;) ΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 60.000€, της οποίας οι δημοσιευμένοι ισολογισμοί των ετών 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 δείχνουν αντίστοιχα :
    Πωλήσεις ρεύματος: 0 €, 533.272€, 1.063.461€, 1.507.533€, 1.228.300€
    Τραπ. υποχρεώσεις: 0 €, 14.215.344€, 14.595.799€, 14.764.118€, 14.587.178€
    Κέρδη/ Ζημίες: -6.712 €, -599.885€, -59.057€, -646.844€, -528.345€

    Πως θα αποκαλούσε ο Μπαμπινιώτης μια μικροεπιχείρηση με ένα τεράστιο άνοιγμα στις τράπεζες, που δείχνει συνεχείς ζημιές ( έως και 10 πλάσιες του ΜΚ) και δεν φαίνεται να εξυπηρετεί τα δάνειά της ( σε πόσα χρόνια από σήμερα και από ποιον θα εξοφληθεί το υπέρογκο δάνειο που δόθηκε το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας ;).

    Τελειώνοντας δηλώνω ότι :1) δεν «διακατέχομαι από «ιδεοληψίες», 2) πιστεύω ακράδαντα ότι το «περιβάλλον μας διατηρήθηκε ανέπαφο επί χιλιετίες, αλλά τώρα που ήρθαν οι ειδικοί των πέτρινων επενδύσεων ( η παραδοσιακή λιθοδομή είναι ακριβή) μάλλον κινδυνεύει»,3) οι διαδικτυακές παρεμβάσεις μου είναι επώνυμες , βασίζονται σε μαθηματική επεξεργασία των δημοσιευμένων πρωτογενών στοιχείων και πάντα επιζητούν τον τεκμηριωμένο αντίλογο και 4) αδυνατώ να κατανοήσω τι εννοεί ο ποιητής με την κορώνα «εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της πράσινης ευθύνης». Τι ακριβώς είναι το «πλαίσιο ευθύνης» και σε τι άλλα χρώματα κυκλοφορεί διεθνώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα και βέβαια ορθά έπραξε το Δημοτικό Συμβούλιο, που αποφάσισε αρνητικά για το Υ/Η στην Άγναντα, αν και κατά πλειοψηφία, γιατί πέραν των άλλων αφουγκράστηκε και σεβάστηκε τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των κατοίκων της άμεσα θιγόμενης περιοχής. Οι ντόπιοι κάτι ξέρουν καλύτερα από τους… απέξω.
    Δεν ήμουν παρών για να γνωρίζω τη θέση του καθενός, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι το ίδιο συνέβη και με της Αβαρίτσας.
    Όμως εκεί, δεν ήταν μόνο η αντίδραση των κατοίκων, όπως ήθελαν να πιστεύουν κάποιοι, αλλά τα ατράνταχτα στοιχεία που κατέθεσαν με πολύ κόπο, μεγάλο αγώνα και αμέτρητες θυσίες οι κάτοικοι της περιοχής και με τα οποία αποδείχθηκε ότι τα όσα κατέθεσαν οι "ενδιαφερόμενοι" ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, γιατί απλούστατα δεν ήταν στοιχεία τα οποία διέθετε η περιοχή.
    Δεν ήταν απλά μια αδικαιολόγητη αντίδραση, αλλά η απόδειξη ότι οι αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΣΑΝ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ σε σχέση ΜΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΡΓΟ. Δηλαδή, ο σχεδιασμός βασιζόταν 100% σε ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΝΤ' ΑΛΛΩΝ προσαρμοσμένα κατάλληλα ώστε να φαίνονται ότι δήθεν καλύπτουν τις απαιτήσεις του έργου!!
    Τελικά, αποδείχτηκε ότι Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ και ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ένα τέτοιο έργο και γι αυτό η απόφαση της Περιφέρειας ήταν ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΡΝΗΤΙΚΗ!
    (Και όμως, τότε, κάποιοι τάχθηκαν με επιμονή υπέρ του έργου!!! Γιατί? Από άγνοια??? Από τι άραγε? Πόσο σοβαρός ήταν ο λόγος? Μήπως για το… συμφέρον των δύσμοιρων… κατοίκων!! Γιατί δεν προσπάθησαν να τους πείσουν?? Μήπως, άραγε, θα ήταν καλύτερη η περιοχή μας αν σε λίγα χρόνια θα ήταν γεμάτη, άσχετα με το αν το επιτρέπουν ή όχι οι συνθήκες, με Υ/Η έργα, αλλά έρημη και πιθανόν χωρίς κατοίκους!!! Γιατί?? Βέβαια, είναι δικαίωμα του καθενός να έχει τις απόψεις του, αλλά όταν ενεργεί για λογαριασμό των άλλων οφείλει πρώτα να πείθει όλους και πρωτίστως εμάς τους …αφελείς και δύσπιστους!!)
    Μακάρι και στο Αγνάντων να υπερισχύσει η βούληση και ο αγώνας των κατοίκων, να γίνει σεβαστή η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να αξιολογηθούν αντικειμενικά και με τη δέουσα προσοχή όλα τα στοιχεία και να δοθεί αρνητική απάντηση από την Περιφέρεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή