Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Πρωτοβουλία από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο στο Βουργαρέλι


Κινούνται για ίδρυση σωματείου οι επαγγελματίες της περιοχής
Μείναμε πίσω, επισημαίνει ο πρόεδρος Νικόλαος Μανούσης

Προσπάθειες είχαν γίνει αρκετές από το παρελθόν, όμως πλέον φαίνεται να προχωρούν τα βήματα και η συνένωση των δυνάμεων των κάθε είδους επαγγελματιών στην περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προκειμένου να την αναπτύξουν και κυρίως να την αναδείξουν με στόχευση την αύξηση επισκεψιμότητας.
Η πρωτοβουλία να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις υποδομές διαμονής σ’ ένα τραπέζι διαλόγου για κοινές δράσεις, την οποία έλαβε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος στο Βουργαρέλι γρήγορα πλαισιώθηκε και από άλλους επαγγελματίες κάθε είδους, και πάρθηκαν αποφάσεις για την ίδρυση Σωματείου με τη συμμετοχή αντίστοιχα επαγγελματιών από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, ήτοι Κυψέλη, Αθαμάνιο, Τετράκωμο, Μεσούντα, Παλαιοκάτουνο, Κάτω Αθαμάνιο κ.α.



Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουργαρελίου, Νικόλαος Μανούσης, τόνισε ότι αντίστοιχες προσπάθειες από το πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει πολλές, όμως στην τελευταία φάνηκε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση και κυρίως όπως είπε «Έγινε κατανοητό ότι η στόχευση στην ανάδειξη της περιοχής είναι όπως το πάζλ, που χρειάζεται ένα κομματάκι από όλους για να συμπληρωθεί».

Ο κ. Μανούσης στάθηκε στο γεγονός ότι η ιδέα ξεκίνησε από τα υπαρκτά στοιχεία που απεικονίζουν μια στασιμότητα στην επισκεψιμότητα της περιοχής τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με άλλες περιοχές των Τζουμέρκων -κι όχι πολύ μακρινές- που κάνουν άλματα. Ο ίδιος μάλιστα μίλησε όχι μόνο για στασιμότητα αλλά τόνισε ότι διαπιστώνεται ακόμη και ύφεση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο όπου καταγράφονταν μια ανοδική τάση. «Πρέπει να γίνουν πράγματα για να δούμε μεταβολή γιατί η περιοχή τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν πάει μπροστά αλλά εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα πολλά πράγματα ώστε να δούμε να αλλάζουν τα στοιχεία», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτή τη φορά μας τη ζήτησαν την συνάντηση οι επαγγελματίες της περιοχής. Διότι είχαμε κάνει και στο παρελθόν ως Σύλλογος προσπάθειες οι οποίες όμως δεν είχαν φέρει αποτέλεσμα. Αυτή ήταν όμως πάρα πολύ καλή. Ποιος ήταν βασικά ο σκοπός; Αυτός ακριβώς, της ανταλλαγής σκέψεων και προτάσεων για την αναβάθμιση της περιοχής. Όχι μόνο του Βουργαρελίου αλλά της περιοχής γενικά. Κυψέλη, Βουργαρέλι, Τετράκωμο, Αθαμάνιο, Μεσούντα, Παλιοκάτουνο, Κάτω Αθαμάνιο.
Αφορμή βέβαια για αυτή τη νέα συνάντηση στάθηκε το γεγονός ότι έχουμε αυτή τη στιγμή στο Βουργαρέλι τρεις καινούριους επιχειρηματίες. Μιλάμε για τρία καινούρια ξενοδοχεία. Έχουμε τον κ. Σιμόπουλο με το «Θέαση», τον κ. Τυρολόγο με τη «Ρουίστα» και τον κ. Παπαδήμα που αγόρασε το «Βίλα Σοφία», που μπορούν πλέον να προσδώσουν μια αλλαγή, διότι υπήρχαν ξενοδοχεία και ξενώνες όμως μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες. Πλέον υπάρχει η δυναμικότητα φιλοξενίας για δυο και τρία λεωφορεία. Αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Μέχρι σήμερα δεν μπορούσε η δυναμικότητα των υπαρχουσών μονάδων κυρίως ξενώνων να καλύψουν ούτε ένα πούλμαν κι εννοώ συγκεντρωμένα. Έπρεπε να σκορπίσει».
Για τις αποφάσεις στην εν λόγω συνάντηση ο κ. Νικόλαος Μανούσης μας απάντησε: «Ναι αυτή τη φορά ο κύβος ερρίφθη» και εξήγησε: «Πλέον έχει παρθεί η απόφαση δημιουργίας ενός Σωματείου όσων δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις στην περιοχή, διότι μόνον έτσι μπορούν να διεκδικήσουν από την Πολιτεία ή από την Περιφέρεια κάποια πράγματα κι όχι μεμονωμένα ως άτομα. Και σε ό,τι αφορά κάποια άλλα θέματα μικρότερα όπως μονοπάτια ή η καθαριότητα του χωριού και άλλες υποδομές συνυφασμένες με την ανάπτυξη του τουρισμού, μπορούμε από κοινού και ως Σύλλογος να τα διεκδικήσουμε αναλαμβάνοντας κάποιες πρωτοβουλίες. Για μεγάλους δρόμους όμως για την ανάπτυξη κάποιων άλλων βασικών και σημαντικών υποδομών, από την κεντρική πολιτεία ή από την Περιφέρεια ή κάποιων άλλων υποδομών από το Δήμο, χρειάζεται μια οργανωμένη διεκδίκηση».
Το σημαντικότερο βήμα που έγινε στην τελευταία συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα όπου πάρθηκαν και οι αποφάσεις αποτέλεσε η συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων επαγγελματιών της περιοχής με τον κ. Μανούση να υπογραμμίζει αυτή την συμμετοχή, λέγοντας: «Συναντήθηκαν ακόμα εκπρόσωποι καταστημάτων υγειονομικού τομέα όπως οι ψησταριές, ακόμη και το σούπερ μάρκετ αλλά και το κατάστημα ψιλικών «Το κυκλάμινο» με την ιδιοκτήτριά του να συμμετέχει στην συνάντηση. Υπάρχει η συμπαράσταση όλων των επαγγελματιών ενώ ακόμη έχουμε τη συμπαράσταση του Φορέα Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, την συμπαράσταση του νεοσύστατου Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων και θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια έγινε πιο οργανωμένα και σίγουρα θα έχει κάποιο αποτέλεσμα».
Επιπρόσθετα αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη συστάθηκε προσωρινή επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες για την κίνηση αυτή και να τους εντάξει στην ομάδα. Κι όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έχει αποφασιστεί και η συνέχεια με «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή που θα προταθεί, θα προχωρήσει στη σύσταση Συλλόγου Επαγγελματιών, τηρώντας όλη την τυπική νομική διαδικασία για το σκοπό αυτό, δηλαδή σύνταξη καταστατικού, επικύρωση από το Πρωτοδικείο, σφραγίδα και ό,τι άλλο ορίζει ο νόμος σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου