Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017

Μαθητικός διαγωνισμός για το διαδίκτυο


Μαθητικός διαγωνισμός με θέμα «Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω να ακολουθήσω ή των επαγγελμάτων των γονιών μου μέσα από το διαδίκτυο», πραγματοποιείται από τα ΚΕΣΥΠ της χώρας μας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.
Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθήτριες και μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων της Ελλάδας τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών (ατομική ή ομαδική εργασία).
Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχών είναι η 20ή Ιανουαρίου 2017.


Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι το διαδίκτυο να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για τις μαθήτριες και τους μαθητές Γυμνασίου και όλων των τάξεων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων αφενός στην αναζήτηση πληροφοριών για το επάγγελμα που σκέφτονται να ακολουθήσουν και αφετέρου στις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο για την αξιοποίηση των επαγγελμάτων.
Τα παιδιά καλούνται να αναζητήσουν πληροφορίες για τις δυνατότητες των επαγγελμάτων μέσα από τη χρήση του διαδικτύου. Η αναζήτηση των δυνατοτήτων των επαγγελμάτων των γονιών τους ή των επαγγελμάτων που θέλουν να ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες. Κυρίως όμως θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε ωφέλιμα μονοπάτια στο διαδίκτυο.
Μεταξύ των στόχων του προγράμματος είναι για τους μαθητές και τις μαθήτριες: Να αντιληφθούν τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους.
Να συνδυάζουν τα επαγγέλματα με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές. Να προσδιορίζουν τις προσωπικές και επαγγελματικές αξίες. Να κατανοούν το ρόλο των αξιών στην καθημερινή ζωή. Να αναγνωρίζουν το ρόλο των αξιών στην εργασία.
Να γνωρίσουν τις έννοιες «ικανότητες» και «δεξιότητες» και να τις συσχετίσουν με επαγγέλματα. Να διαπιστώσουν τις ικανότητες και δεξιότητες που διαθέτουν και που δεν διαθέτουν. Να διαπιστώσουν ότι οι δεξιότητες αναπτύσσονται με συστηματική προσπάθεια κ.ά.
Οι παρουσιάσεις ή βίντεο θα αποσταλούν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στη διεύθυνση contact@saferinternet4kids.gr έως την καταληκτική ημερομηνία. Εναλλακτικά μπορούν να μεταφορτωθούν σε common repository (dropbox, youtube, κ.λπ.) και να κοινοποιηθεί η διεύθυνση στο παραπάνω email. Το email που θα αποσταλεί θα πρέπει να έχει τίτλο: «Διαγωνισμός SID 2017».
Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος: ένα μεμονωμένο τμήμα ενός σχολείου, μια ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου, μια ομάδα μαθητριών και μαθητών από περισσότερα τμήματα ή τάξεις ενός σχολείου, ένας μεμονωμένος μαθητής ή μαθήτρια, δύο ή περισσότερες τάξεις από διαφορετικές σχολικές μονάδες με σκοπό τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση του μαθητικού δυναμικού και του εκπαιδευτικού προσωπικού και την από κοινού υποβολή δημιουργιών.
Επιτρέπονται οι συμπράξεις αλλά και παρακινούνται οι συμμετέχοντες να αναζητήσουν σχολεία-συνεργάτες για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.
Ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων: 30 Ιανουαρίου 2017.
Οι καλύτερες δημιουργίες θα προκύψουν από ψηφοφορία των πρεσβευτών της Ακαδημίας Ασφαλούς Διαδικτύου SaferInternet4Kids (150 Μέλη). Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου διαθέτει ένα δίκτυο 150 συνεργατών από τον χώρο της εκπαίδευσης και της ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα ικανό να υποστηρίξει τις παραπάνω δράσεις.
Οι νικητές θα κληθούν να παρουσιάσουν την εργασία τους σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει το Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στην Αθήνα στις 7 Φεβρουαρίου. Πιθανά έξοδα μετακίνησης και διαμονής θα καλυφθούν από το Κέντρο.
Τα παιδιά που διακρίθηκαν θα παρακολουθήσουν δωρεάν την θεατρική παράσταση «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο».
Οι καλύτερες εργασίες που θα αναδειχθούν θα δημοσιοποιηθούν από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου ως «Οδηγός επαγγελμάτων μέσω του διαδικτύου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου