Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

ΘΕΜΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

«Πυξίδα» για την ορθή διαχείριση του ανερχόμενου τουριστικού προϊόντος των Τζουμέρκων αναζητούν από κοινού η δημοτική αρχή του δήμου Βορείων Τζουμέρκων και οι επαγγελματίες του τουρισμού, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Τα Τζουμέρκα αποτελούν έναν δυναμικό τουριστικό προορισμό και η πρόκληση της εποχής είναι οι συνέργειες σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα, αφενός για την προσέλκυση επισκεπτών από νέες αγορές, αφετέρου για την παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μιας σημαντικής εσπερίδας, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων και την Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων, και με τη συμμετοχή των επαγγελματιών της περιοχής, ιδιοκτητών ξενοδοχείων, καταλυμάτων, ξενώνων και επαγγελματιών του χώρου της εστίασης. Αποτέλεσμα ήταν μια συζήτηση που έβαλε το θεμέλιο μιας ευρύτερης συνεργασίας και κοινής πορείας για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.



Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο συνεδριακό κέντρο Πραμάντων, ο υπεύθυνος Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σαμ Κουδούνης, παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κώστα Βλάχου, μίλησε με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη Βορείων Τζουμέρκων. Βελτίωση αποδοτικότητας, ποιοτικές υπηρεσίες και εξατομικευμένες λύσεις», δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την πορεία της τουριστικής κίνησης, αλλά και για τα βήματα που κάνει η Ένωση Ξενοδόχων για την προβολή και προώθηση της Ηπείρου, ως ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν, επ’ ωφελεία όλων.
«Είμαι χαρούμενος γιατί σιγά- σιγά γίνεται σε όλους συνείδηση ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα μοναδικά οχήματα για να μας βγάλουν από τη δύσκολη εποχή. Για πρώτη φορά γίνονται συλλογικές κινήσεις, χωρίς γεωγραφικά όρια, μετράει ο ένας τον άλλον ως απολύτως απαραίτητο για να έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Τη στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί με τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων αλλά και την Ένωση ξενοδόχων τόνισε, εκ μέρους της Ένωσης Επαγγελματιών Τζουμέρκων, ο Άγγελος Ζώνιος, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά βήματα από όλους, τα οποία θα πρέπει να συνεχιστούν.
Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές κάλεσε τους επαγγελματίες να προτείνουν τρόπους για την καλύτερη δυνατή προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος, δεσμευόμενος ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του δήμου, θα στηρίξει την όποια επιλογή τους. «Εσείς λαμβάνετε τις αποφάσεις και εμείς θα ακολουθούμε και θα στηρίζουμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του.
Στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η δημοτική αρχή το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με την περιφέρεια Ηπείρου, την Ένωση Ξενοδόχων και την Ένωση Επαγγελματιών Τζουμέρκων, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Τουρισμό Βαγγέλης Γιωτόπουλος.
Έμφαση δόθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το Σπήλαιο «Ανεμότρυπα» στα Πράμαντα, αλλά και στη δυναμική του εναλλακτικού τουρισμού, για τα οποία εκδόθηκαν σχετικά έντυπα, που διανέμονται στους εν δυνάμει επισκέπτες στις εκθέσεις, στις οποίες συμμετέχει ο δήμος, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.
Στο πλαίσιο της προώθησης του εναλλακτικού τουρισμού, έχουν χωροθετηθεί θέσεις για caravan, έχουν χαραχθεί τρεις ποδηλατικές διαδρομές και έχουν αποτυπωθεί πλήρως τα μονοπάτια σε όλη την έκταση του δήμου, ως μέρος ενός πιστοποιημένου Ευρωπαϊκού Μονοπατιού που θα διατρέχει ολόκληρη την Ήπειρο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Ηπείρου και αναμένεται μελλοντικά να προσελκύσει ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών που ενδιαφέρονται για τον τουρισμού αυτού του είδους. Παράλληλα, σημαντική προσπάθεια γίνεται και σε επίπεδο θρησκευτικού και συνεδριακού τουρισμού.
«Η τουριστική κίνηση στα Τζουμέρκα είναι σε ανοδική πορεία και θα πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε.
Πολύτιμο εργαλείο η νέα ιστοσελίδα
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους επαγγελματίες η ανανεωμένη ιστοσελίδα του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η οποία τις επόμενες ημέρες θα βρίσκεται «στον αέρα», στην ηλεκτρονική διεύθυνση που λειτουργεί και σήμερα (www.voreiatzoumerka.gr). Η ανανεωμένη ιστοσελίδα έχει στόχο να ενισχύσει την επικοινωνία του δήμου με τους δημότες, μέσα από εμπλουτισμένο και επικαιροποιημένο περιεχόμενο, ενώ δίνεται έμφαση και στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, παρέχοντας πληροφορίες προς τους επισκέπτες. Η ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό και δυνατότητες επικοινωνίας, αντανακλώντας την τάση για ολοένα μεγαλύτερη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου