Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Άρτης Καλλίνικος


Άρτα | Τηλέμαχος Παππάς 

Με μεγαλοπρέπεια και εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου η τελετή Ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλινίκου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα η υποδοχή του νέου Μητροπολίτου Άρτης έγινε προ του Ναού της "Παναγίας" από τον Δήμαρχο της πόλεως κ. Χρήστο Τσιρογιάννη, των τοπικών αρχών, του ιερού κλήρου, των φορέων και του λαού.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αρταίων προσφώνησε τον νέο Ποιμενάρχη, ο οποίος τον καλωσόρισε και ανέφερε ότι θα έχουν αγαστή συνεργασία για το κοινό καλό του τόπου.
Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στον πρ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο όπως υπογράμμισε είχε πάντοτε στενότατη συνεργασία.
Στην αντιφώνησή του ο νέος Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τον ιερό κλήρο και τον λαό του Θεού για την θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι ήρθε στην Άρτα για να διακονήσει τον λαό του Θεού.
Αμέσως μετά ακολούθησε πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου εκεί έγινε δεκτός από τον Τοποτηρητή πρ. Μητροπολίτη Άρτης Ιγνάτιο ο οποίος του παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο ενώπιον του Μακαριωτάτου.
Ακολούθησε η τελετή ενθρονίσεως εντός του Καθεδρικού Ναού, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης ο οποίος ανέγνωσε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.
Να αναφερθεί ότι η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Άρτης έγινε παρουσία Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, τοπικών Αρχόντων, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, των τοπικών Συλλόγων και Φορέων της περιοχής.
Τον νέο Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο προσφώνησε ο Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως πρ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος με συγκίνηση μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον νέο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο, γιατί ο εκάστοτε Μητροπολίτης εκφράζει την ύπαρξη και ενότητα μιας Μητροπόλεως''.
''Ο Επίσκοπος δεν είναι ένας διοικητής είναι ο φίλος, ο αδελφός, ο πατέρας, είναι αυτός που εκφράζεται πάντοτε με την καρδιά του με αγάπη προς όλους. Ευχή μας και προσευχή μας να έχετε μια Αρχιερατική διακονία πολυετή, πολύκαρπη, καλήκαρπη, καλλίνικη για την σωτηρία και τον αγιασμό των πιστών και προς δόξαν της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας'' υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Ιγνάτιος.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους και ιδιαίτερα τα παιδιά, τους νέους που του έδωσαν τις καλύτερες και πιο συγκινητικές εμπειρίες της ζωής του.
Στο ενθρονιστήριο λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος μεταξύ άλλων ανέφερε: ''Αγωνιώ να διδάξω με το λόγο αλλά κυρίως με τα έργα την αληθινή πίστη και θεογνωσία. Θέλω να σταθώ δίπλα σας, στους προβληματισμούς και τα προβλήματα τα οποία δυστυχώς είναι τόσα πολλά''.
''Επίσης επιθυμώ να ενισχύσω τους δεσμούς με όσους Αρτινούς έχουν μετοικήσει σε άλλους τόπους. Η Εκκλησία της Άρτας είναι η στοργική μάνα και των ξενιτεμένων παιδιών της'' τόνισε ο νέος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.
''Γνωρίζω ότι στον αγώνα μου αυτό έχω συμπαραστάτη τον προκάτοχό μου τον Σεβασμιώτατο και πολυσέβαστο σε εμένα Μητροπολίτη πρ. Άρτης κ. Ιγνάτιο, ο οποίος φιλοπόνος και φιλοτίμος εργάστηκε επί 45 έτη στο γεώργιον τούτο του Θεού ως ενοποιός και ειρηνοποιός'' υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Καλλίνικος.
Στην συνέχεια ο νέος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος αναφέρθηκε στον γέροντα του, μακαριστό Μητροπολίτη Αργολίδος κυρό Ιάκωβο, του οποίου η πεφωτισμένη καθοδήγηση αποτελούν για εκείνον άξονα και οδηγό της πορείας του.
Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον Σεβ. Μητροπολίτη 
Αργολίδος κ. Νεκτάριο, και όλους όσους τον συνόδευσαν στην θεόσωστο επαρχία του.



1 σχόλιο:

  1. Τελικά, έχει ο καιρός γυρίσματα... Ο μακαριστός Ιάκωβος (Παχύς) έφυγε από την Άρτα και έγινε Δεσπότης Αργολίδας, γιατί αντί αυτού όπως αναμενόταν τότε, στην Άρτα έγινε Δεσπότης ο Ιγνάτιος. Τώρα το πνευματικό του παιδί, ο Καλλίνικος, έρχεται στην Άρτα, προφανώς επηρεασμένος και από τον μακαριστό Ιάκωβο, ίσως για να αμβλύνει ένα παράπονο του ιδίου για το πώς έγινε και έφυγε τότε από την Άρτα την οποία τόσο αγαπούσε. Βέβαια ο Ιγνάτιος αποδείχτηκε άριστος, αλλά και ο Καλλίνικος ο οποίος μαθήτευσε κοντά στον Ιάκωβο μέλλει να αναδειχτεί σε έναν ακόμα εξαιρετικό και άξιο ποιμενάρχη για την Άρτα. Καλορίζικος και ... άξιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή