Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Kαι όμως το Βουργαρέλι, μπορεί να…πάψει να απογοητεύει

..η σθεναρά εξωστρεφής βούληση των τοπικών ιθυνόντων, ως και των απλών πολιτών, ο καλός σχεδιασμός της από την αρμόδια δημοτική αρχή, ο  επίμονα διεκδικητικός χαρακτήρας της, η δύναμη της αγάπης των απανταχού βουργαρελιωτών για τον γενέθλιο τόπο και κυρίως το πνεύμα  ενότητας, συλλογικότητας και διάθεσης για  συμμετοχή, που είναι αναγκαίο να επικρατήσει μεταξύ όλων  των δυνάμενων να την επικουρήσουν(την προσπάθεια)  χωριανών
 Tου
AΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ
              Δημοσιογραφία θα πει να δημοσιεύεις όσα
ενοχλούν τους άλλους και δεν θέλουν
να μαθευτούν.
Όλα τα άλλα είναι δημόσιες σχέσεις.
 Τζορτζ Όργουελ

Κατ’ αρχήν μια απαραίτητη διευκρίνιση για αυτά που σημειώθηκαν στο προηγούμενο σημείωμα και για όσα τα ακολουθούν στο σημερινό. Ναι, μπορεί ο γράφων, που δεν μένει μόνιμα στο Βουργαρέλι, να μην έχει τον πρώτο λόγο αναφορικά με τα «κακώς βουργαρελιώτικα κείμενα». Όμως  το γεγονός ότι ο ίδιος συμβαίνει να έλκει την καταγωγή του από αυτό το όμορφο χωριό των Ανατολικών Τζουμέρκων, ασφαλώς και του δίνει το δικαίωμα τουλάχιστον να τα επισημαίνει και παράλληλα να ενδιαφέρεται για την εξάλειψή τους. Ωστόσο η παράλληλη δημοσιογραφική του ιδιότητα, είναι το έρεισμα που τον νομιμοποιεί να τα αναδεικνύει δημόσια και περισσότερο να υποδεικνύει τα της, κατά τη γνώμη του, θεραπείας τους.. Εν ονόματι αυτής, λοιπόν, της ιδιότητας, εξ’ αντικειμένου πλέον, αποκτά και το δικαίωμα της, κατά προτεραιότητα άσκησης, ακόμη και της σκληρής  κριτικής, πάνω σε εκείνα που κακώς πράττονται και ανευθύνως παραλείπονται από την πλευρά  των αρμοδίως υπευθύνων της «κεντρικής τζουμερκιώτικης αυτοδιοίκησης»-και όχι μόνο, που εν πολλοίς ενέχονται για την εμφάνιση ή την μη εξάλειψή τους. 

Από το άλλο μέρος, είναι παρήγορο που η πλειονότητα των υπεύθυνα σκεπτόμενων βουργαρελιωτών στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους θεωρεί ψευδεπίγραφο, κοντόφθαλμο και απολύτως βλαπτικό για τα  μακρο-πρόθεσμα συμφέροντα του Βουργαρελίου, το επιχείρημα μιας μικρής μερίδας «καφενολογούντων» χωριανών, που βλέπει τα όσα δυσμενή αναδεικνύει η γραφίδα αυτή, να βλάπτουν, δήθεν, την εικόνα και εντεύθεν την επισκεψιμότητα του χωριού. Δηλαδή, κατά αυτούς, τα. «κακώς βουργαρελιώτικα κείμενα», ορισμένα από τα οποία ο γράφων κατέγραψε στο προηγούμενο φύλλο της  έγκυρης «Γ», είναι προτιμότερο να κρύβονται κάτω από το χαλί της υποκρισίας, παρά να αναδεικνύονται και θεραπεύονται με την κριτική της ειλικρίνειας. 
Ωστόσο, και σε σχέση με τα όσα στο προηγούμενο σημείωμά μας εθίγησαν:
  • μπορεί η δυνατή μεταμεσονύκτια βροχή του περασμένου Σαββάτου(16/07/2016) να καθάρισε κάπως το δρόμο προς τον «Σταυρό»,.από τα φερτά υλικά που σωρεύτηκαν στην επιφάνειά του από τις εργασίες  εγκατάστασης των οπτικών ινών του ΟΤΕ και να περιόρισε τον κουρνιαχτό της σκόνης που δημιουργούν τα διερχόμενα οχήματα. 
  • μπορεί, να μπήκαν πρόχειρα κάποιες συστοιχίες από λάμπες φωτισμού στην  κεντρική πλατεία του χωριού, περισσότερο εν όψει του πανηγυριού της γιορτής του Άη Λιά στις 20 Ιουλίου. 
  • μπορεί να «έφυγε» από την πλατεία η επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά πεσμένη σιδερένια κολώνα φωτισμού και να απαλείφθηκε μια ακόμη αντιαισθητική εικόνα της. 
  • μπορεί η ροή της «Αρχόντως» να αυξήθηκε κάπως, ύστερα από κάποιες μικρο-παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής. 
Όμως τα επισημανθέντα μικρά ή μεγάλα  προβλήματα του Βουργαρελίου, δυστυχώς παραμένουν και δεν τελειώνουν εδώ.  Υπό αυτή την έννοια, κατά τον γράφοντα, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, των τοπικών συλλόγων(σ.σ, πολιτισμού, συνεταιρισμού), ή και τη συνεισφορά απλών χωριανών, πρέπει:
  • να υπάρξει μέριμνα να αποκατασταθεί ο φωτισμός της πλατείας, με τη τοποθέτηση των λαμπτήρων που λείπουν από τις σιδερένιες κολώνες φωτισμού. 
  • να ανατεθεί σε ιδιώτη το έργο του καθαρισμού της πρόσοψης της πλατείας καθώς και του πλακόστρωτου του μέρους της προς το «Βακούφικο», από τα αντιαισθητικά  ξερόχορτα. 
  • να γίνει ο καθαρισμός του δρόμου από το κέντρο του χωριού, τουλάχιστον μέχρι το «Σταυρό», με τις μάνικες του πυροσβεστικού οχήματος που εδρεύει στο Βουργαρέλι και το οποίο έχει την ευθύνη της πυροπροστασίας του δάσους. 
  • να ανατεθεί σε μεροκαματιάρη χωριανό, με την παροχή των αναγκαίων υλικών από τον δήμο, το έργο της επιδιόρθωσης του πλακόστρωτου στο  καλντερίμι από τον κεντρικό δρόμο, προς τις βρύσες «Κρυστάλλω» και «Αρχόντω». 
  • να αποκατασταθεί το ταχύτερο ο φωτισμός και το πλακόστρωτο του πεζοδρομίου που οδηγεί στον «Σταυρό», ως και ο ευπρεπισμός του εκεί πανέμορφου ομώνυμου ερυχωρίου. 
  • να ανατεθεί, κατεπειγόντως, σε ντόπιο ειδικό «κωσιευτή» ο καθαρισμός του νεκροταφείου από τα ξερόχορτα, που κυριολεκτικά το πνίγουν και το έχουν καταστήσει επικίνδυνο εξ’ αιτίας της παρουσίας φιδιών κ.ά, Η εικόνα ντροπής του βουργαρελιώτικου νεκροταφείου, περισσότερο για τον ξένο επισκέπτη, πρέπει να απαλειφθεί αμέσως ακόμη και με εθελοντική εργασιακή προσφορά, εάν για τον οποιονδήποτε λόγο η ανάθεση του έργου καθαρισμού στον ειδικό καθίσταται  αδύνατη.

Τα πιο πάνω, κατά τον γράφοντα, είναι τα ελάχιστα που πρέπει να γίνουν και μάλιστα το ταχύτερο.
Από την άλλη υπάρχουν περισσότερα που πρέπει επίσης να γίνουν για το Βουργαρέλι, τα οποία όμως πρέπει να υλοποιηθούν μέσα από μια προσπάθεια που θα την διακρίνουν: η σθεναρά εξωστρεφής βούληση των τοπικών ιθυνόντων, ως και των απλών πολιτών, ο καλός σχεδιασμός της από την αρμόδια δημοτική αρχή, ο  επίμονα διεκδικητικός χαρακτήρας της, η δύναμη της αγάπης των απανταχού βουργαρελιωτών για τον γενέθλιο τόπο και κυρίως το πνεύμα  ενότητας, συλλογικότητας και διάθεσης για  συμμετοχή, που είναι αναγκαίο να επικρατήσει μεταξύ όλων  των δυνάμενων να την επικουρήσουν(την προσπάθεια)  χωριανών. Τότε, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι αργά, το Βουργαρέλι, θα πάψει να απογοητεύει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου