Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Ενημερωτικό δελτίο για την σφήκα της καστανιάς



Τεχνικό δελτίο για την σφήκα της καστανιάς .Ενημερωτικό δελτίο για τον νέο εχθρό της καστανιάς εξέδωσαν από κοινού τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Η σφήκα της καστανιάς (Dryocosmus kuriphilus)

Το έντομο Dryocosmus kuriphilus (σφήκα της καστανιάς) αν και είναι ιθαγενές έντομο της Κίνας έχει εισβάλει και εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία και έκτοτε εξαπλώθηκε και στις γειτονικές χώρες. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Πιερίας.
Τι προσβάλλει:
Προσβάλει τα διάφορα είδη της καστανιάς.

Τι ζημιά προκαλεί:
Μείωση παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων.

Πως εξαπλώνεται:
Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης του εντόμου σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης φυτών προς φύτευση (νεαρά δενδρύλλια). Σε μικρές αποστάσεις εξαπλώνεται με ενεργή πτήση των ενηλίκων.


Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου δείγματος άμεση επικοινωνία με τις κατά τόπους αρμόδιες Υπηρεσίες 
(Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων για τις καλλιεργούμενες καστανιές και Δασαρχεία, Διευθύνσεις Δασών άνευ Δασαρχείων για τις καστανιές σε δάση και δασικές εκτάσεις, και στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας Σ.Κ.Δ., τηλ.: 1591).

Για να κατεβάσετε το σχετκό τρίπτυχο φυλλάδιο σε μορφή Pdf κάντε κλικ εδώ

Για να κατεβάσετε την αφίσα σε μορφή Pdf κάντε κλικ εδώ

Πηγή & Πηγή1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου