Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Η αρχαιολογία των Τζουμέρκων (Μέρος Α’)


Προϊστορική περίοδος – Ύστερη Αρχαιότητα


Ο ορεινός και δυσπρόσιτος όγκος των Τζουμέρκων κατοικήθηκε από την αρχαιότητα, και μάλιστα ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Οι ενδείξεις για κατοίκηση στην περιοχή πληθαίνουν κατά τους ιστορικούς χρόνους και αυξάνονται σημαντικά στους μεταγενέστερους χρόνους, κυρίως κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Αδιάψευστοι μάρτυρες της συνεχούς κατοίκησης και της μακραίωνης ιστορίας των Τζουμέρκων στέκουν τα μνημεία τους, που χρονολογούνται από τους κλασικούς έως τους μεταβυζαντινούς και νεότερους χρόνους. Ωστόσο, λείπουν οι συστηματικές έρευνες στην περιοχή, που θα μας έδιναν σημαντικά στοιχεία για την ιστορία του τόπου κατά την αρχαιότητα, ενώ και τα ιστάμενα μνημεία των μεταβυζαντινών και των νεότερων χρόνων στην πλειονότητά τους δεν έχουν τύχει της ανάδειξης και της προβολής που τους αξίζει.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Γιορτή 25η Μαρτίου στα Θεοδώριανα




Είμαστε οι δόλιοι λιγοστοί λίγοι και διαλεγμένοι...
Μια χούφτα συγχωριανοί, με βαρυχειμωνιά και κάτω από δυνατή βροχή, στάθηκαν και φέτος ευλαβικά και ταπεινά για να τιμήσουν την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Εκεί στην έρημη αυτή την εποχή πλατεία των Θεοδωριάνων, στην καρδιά των "περήφανων Τζουμέρκων".

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Αεροδρόμιο Αράχθου-Σμηναγός (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας

aerodromio balatsoukas aerolesxi

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ στα Κολομόδια Άρτας

Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Και επίσημα πλέον στον αέρα πάνω από την Άρτα με το νέο αεροσκάφος η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδος
Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη είναι ήδη έτοιμο το αεροδρόμιο «Αράχθου – Σμηναγός (Ι) Αναστάσιος Μπαλατσούκας» στα Κολομόδια του Δήμου Νικολάου Σκουφά Άρτας.
Η Αερολέσχη Δυτικής Ελλάδας με πρόεδρο τον σμηναγό ιπτάμενο Δημήτρη Κώστα και επίσημα πλέον στον αέρα, αφού καθημερινά πετάει με το νέο αεροσκάφος της πάνω από την Άρτα και μας χαρίζει μοναδικές στιγμές, τιμώντας παράλληλα τον ήρωα Αναστάσιο Μπαλατσούκα, το όνομα του οποίου πήρε και το αεροδρόμιο.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Εκθεση Φωτογραφίας "Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας"


Ο Φορέας Διαχείρισης δίνει μεγάλη βαρύτητα στην προβολή των ιδιαίτερων αξιών και χαρακτηριστικών του Εθνικού Πάρκου. Σε  αυτό πλαίσιο εντάσσεται η λειτουργία της έκθεσης φωτογραφίας σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών με τίτλο " Άραχθος-Τζουμέρκα; Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας",  η οποία φιλοξενείται στην αίθουσα 2 του Ζαπείου Μεγάρου, από τις 14 Μαρτίου έως και 20 Μαρτίου 2015.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Το σπουργίτι δείκτης βιοποικιλότητας – Διαγωνισμός φωτογραφίας


Σκεφτήκατε ποτέ γιατί οι αριθμοί ενός πουλιού με το οποίο μοιραζόμαστε τον ίδιο βιότοπο μειώνονται τόσο γρήγορα; Ίσως αυτό που δεν είναι καλό για το σπουργίτι, να μην είναι καλό ούτε για εμάς.
«Το σπουργίτι είναι δείκτης της βιοποικιλότητας στο περιβάλλον μας», αναφέρει ο Frank Vargas, Επιστημονικός Συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και υποστηρίζει ότι η δενδροφύτευση των αστικών περιοχών θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή λύση ώστε να σταματήσει ο αφανισμός του πιο κοινού είδους πουλιού που μοιράζεται τον ίδιο χώρο με εμάς.
Η 20η Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Σπουργιτιού και με αφορμή τον εορτασμό της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προκηρύσσει διαγωνισμό φωτογραφίας μέσω της σελίδας της στο facebook, καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να μοιραστεί τις δικές του φωτογραφίες σπουργιτιών με τους υπόλοιπους χρήστες. Η φωτογραφία που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα likes, θα είναι και η νικήτρια!

Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

7-3-2015  Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ
Παρουσίαση της νέας  ομάδας
συλλογής σπόρων

  Με μεγάλη χαρά ξεκινήσαμε μια νέα ομάδα ανταλλαγής και διάδοσης παραδοσιακών σπόρων  και ντόπιων ποικιλιών στην ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων την  “ΚΙΒΩΤΟ ΤΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΠΟΡΩΝ”
   Η ιδέα γεννήθηκε  το καλοκαίρι του 2014 με την πρώτη γιορτή των σπόρων που πραγματοποιήσαμε στον Βαθύκαμπο Κεντρικού με  μεγάλη επιτυχία.
    Είμαστε μια ομάδα εθελοντών,που βασίζεται στις αρχές της αυτοοργάνωσης χωρίς κεντρική διαχείριση,που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και την διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών και τη διάσωση της βιοπολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για μας,αποτέλεσε η εναλλακτική κοινότητα “ΠΕΛΙΤΙ”

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Άραχθος – Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας» στο Ζάππειο


Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών σας καλούν όλους τόσο στα εγκαίνια της εμπλουτισμένης έκθεσης φωτογραφίας με θέμα: «Άραχθος – Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας» στις 14 Μαρτίου 2015 (ημέρα Σάββατο) και ώρα 19.00 στην Αθήνα, στην αίθουσα 2 του Ζαππείου Μεγάρου όσο και τις υπόλοιπες μέρες ως τις 20 Μαρτίου.


Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Κερδίζει «έδαφος» η εκτροφή γαλοπούλας


Σε ανερχόμενο κλάδο της πτηνοτροφίας στη χώρα μας αναδεικνύει την ινδορνιθοτροφία η υψηλή καταναλωτική ζήτηση των προϊόντων γαλοπούλας.

Στο εσωτερικό καταναλώνονται περίπου 20.000 τόνοι προϊόντων γαλοπούλας ετησίως, ενώ η ελληνική παραγωγή περιορίζεται στους 3.000 τόνους, παραμένοντας ισχυρά ελλειμματική, παρά την αύξηση κατά 1.000 τόνους την τελευταία τριετία.
Με βάση τα παραπάνω, όπως επισημαίνει σε σχετική του εργασία και ο κτηνίατρος της Νιτσιάκος ΑΒΕΕ Νικόλαος Ζησίδης, οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου καταγράφονται τεράστιες, καθώς αφενός μεν η ελληνική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφετέρου δε οι συνθήκες στη χώρα μας ευνοούν την εκτροφή του συγκεκριμένου είδους.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Η φέτα που λατρεύεται σε ΗΠΑ, Ελβετία, Γερμανία και Γαλλία



Με ετήσιο τζίρο 15 εκατ. ευρώ και εξαγωγές σε βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Γαλλία, η οικογενειακή επιχείρηση Χώτος ΑΒΕΕ, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ελληνικές τυροκομίες. 
Όταν στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Γιώργος Χώτος άρχισε τη συλλογή γάλακτος και την παρασκευή τυριών στην ορεινή περιοχή της Σαμαρίνας, δεν φανταζόταν ότι έναν αιώνα μετά, η φέτα Χώτος θα είναι μια από τις πιο επιτυχημένες τυροκομικές επιχειρήσεις. 
Εδώ και τρεις γενιές η οικογένεια Χώτος ασχολείται αποκλειστικά με την τυροκομία. Η γνώση περνά από γενιά σε γενιά μέχρι τις μέρες μας, με σεβασμό προς τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και την ποιότητά τους. Τα τυριά «Χώτος» ξεχωρίζουν για την πλούσια μεστή τους γεύση και έχουν αναδειχθεί ως αγαπημένα τυριά τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.