Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2015

Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου 2015 στην Ροδαυγή Άρτας


Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου, ο Οκτώβριος, αποτελεί παραδοσιακά την περίοδο όπου πραγματοποιούνται οι γιορτές του κάστανου και του τσίπουρουστην ελληνική ύπαιθρο.

Το κάστανο, ξηρός καρπός με υπέροχη γεύση αλλά και υψηλή θρεπτική αξία, χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές (αρνάκι ή κατσίκι με κάστανο, γαλοπούλα γεμιστή με κάστανο, ψητή ομελέτα με κάστανα και αβγά, καστανόψωμο κ.ά.), αλλά και στη ζαχαροπλαστική (γλυκό κουταλιού, κέικ με κάστανο, τρουφάκια ή σοκολατάκια με κάστανο κ.ά.).

Η Ροδαυγή Άρτας, χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ξηροβουνίου, είναι μια από εκείνες τις γωνιές της χώρας μας όπου ο εορτασμός αυτός έχει πραγματικά ένα ξεχωριστό, ιδιαίτερο χρώμα.

Η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και το Δήμο Αρταίων, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Ροδαυγής την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 (ώρα ενάρξεως 11:00 π.μ.).
Οι επισκέπτες θα απολαύσουν δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, καθώς και ροδαυγιώτικο μυρωδάτο τσίπουρο, ενώ θα διασκεδάσουν με τα τραγούδια παραδοσιακής κομπανίας.

Η Ροδαυγή, που διαθέτει υπέροχη θέα στα Τζουμέρκα, την Πίνδο, τα Άγραφα και την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου (Αράχθου), οφείλει την ονομασία της στη ρόδινη αυγή που προσφέρει ο ανατολικός ορίζοντας.

Το χωριό αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για όσους θέλουν να απολαύσουν ράφτινγκ και κανό-καγιάκ στον Άραχθο, αλλά και να επιδοθούν σε δραστηριότητες ορεινού τουρισμού (ορειβασία, ποδήλατο βουνού κ.ά.).

Σε απόσταση 6,5 χλμ ΒΔ από τη  Ροδαυγή, κι αφού διανύσουν μια διαδρομή μαγευτική, με μοναδική θέα, οι επισκέπτες ανακαλύπτουν τη Φανερωμένη, χωριό χτισμένο σε γραφικό οροπέδιο του Ξηροβουνίου, σε υψόμετρο 1.040.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου