Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Καχριμάνης: Μέχρι στιγμής δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ

ΑΜΕΣΗ ήταν η αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Αλέκου Καχριμάνη σε ανάρτηση που πραγματοποιήσαμε πριν από λίγο και αφορά την Ε.Ο Άρτας - Τρικάλων και για την κατολίσθηση στο χωριό Παλαιοκάτουνο Άρτας. Η αντίδραση της ΠΕ Άρτας.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε μαζί μας τηλεφωνικά όπου μας ενημέρωσε σχετικά τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "...Μέχρι στιγμής ΔΕΝ πήραμε ως Περιφέρεια ούτε ένα ευρώ για να προβούμε στην αποκατάσταση όχι μόνο αυτού του προβλήματος, αλλά και άλλων αυτού του είδους παρεμφερών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια".

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης μας ενημέρωσε ότι γνωρίζει το πρόβλημα και παράλληλα μας διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες ήδη έχουν κάνει μελέτη ώστε στο σημείο αυτό να δημιουργηθεί τοίχος αντιστήριξης.


Η αντίδραση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας




Στη συνέχεια, η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, με επίσης άμεσο ηλεκτρονικό έγγραφό της (MAIL), το οποίο υπογράφει ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Ψαθάς μας ενημερώνει για τα εξής:

1). Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Άρτας σε συνεργασία με την πρώην ΔΕΣΕ, από την πρώτη στιγμή προχώρησε στην απαραίτητη οδοσήμανση για λόγους ασφαλείας, μέχρι την αποκατάσταση του οδοστρώματος.

2). Άμεσα έγιναν εργασίες μερικής αποκατάστασης της οδού, προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος των χωμάτων, αποκλειστικά με μηχανήματα της ΠΕ Άρτας, ενώ σε καθημερινή βάση μηχανήματα της ΠΕ Άρτας, προβαίνουν σε καθαρισμό του οδοστρώματος.

3). Η ΠΕ Άρτας έχει ήδη προβεί σε δημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης της περιοχής κατολίσθησης, του οδοστρώματος καθώς επίσης και του διπλανού τοιχίου αντιστήριξης, προϋπολογισμού 70.000 €.

4). Σας ενημερώνουμε ότι για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λόγω των καταστροφικών χειμερινών βροχοπτώσεων, στην Υπηρεσία μας δεν έχει εισέλθει μέχρι στιγμής, ούτε ένα ευρώ από τα αρμόδια Υπουργεία.

5). Η χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών προέρχεται αποκλειστικά από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου, αποτέλεσμα της οικονομίας των προηγούμενων ετών.



Πηγή


5 σχόλια:

  1. Απο το αρχειο zip των τευχων δημοπρατησης του εργου που θα δημοπρατηθει στις 15-9-15 ( βλ ανακοινωσεις ΠΗ) προκυπτουν τα εξης:
    1) Το εργο εχει προυπολογισμο 70.000€ με ΦΠΑ, αφορα " ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΙΧΟΥ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ Ε.Ο. ΆΡΤΑΣ – ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ" και χρηματοδοτειται απο ΣΑΕΠ 030 ΗΠΕΙΡΟΥ με ΚΑ. 2013ΕΠ03000012
    2) Η Τεχνικη Περιγραφη δεν περιλαμβανει αρση καταπτωσεων στο Παλαιοκατουνο, αλλα μονο εργασιες για αντικατασταση αναντη παλιου φθαρμενου πετρινου τοιχου, μηκους 55 μ< με τοιχο συνθετης διαταξης καθ' υψος( σκυροδεμα+ συρματοκιβωτια).
    Συμπερασμα: Μαλλον η αποκατασταση της κατολισθησης στο ΠΑΛΑΙΟΚΑΤΟΥΝΟ θα παει για το 2016, αφου δεν γνωριζουμε να εχει δημοπρατηθει αλλο εργο 70.000 € το τελευταιο τριμηνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και ο λιθόκτιστος τοίχος αντιστήριξης, 100 μέτρα μόλις πιο πάνω, ακριβώς απέναντι από το σπίτι του Θύμιου Τσιμπλοκούκου, έχει καταρρεύσει, ο δε υπόλοιπος στέκει ετοιμόρροπος με μεγάλη κλίση επάνω από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και τους πεζούς. Πρέπει να γίνει κάτι το συντομότερο, (έστω να απομακρυνθούν οι ετοιμόρροπες πέτρες) πριν θρηνήσουμε θύματα από ανυποψίαστους διερχόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο τοίχος των 55 μ που δημοπρατείται στις 15-9-15 είναι στο ΑΘΑΜΑΝΙΟ και όχι στο ΠΑΛΙΟΚΑΤΟΥΝΟ. Αν η δημοπρασία δεν αποβεί άγονη και επιπλέον δεν υπάρξουν ενστάσεις διαγωνιζομένων, λογικά μέχρι τα μέσα ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015 θα υπογραφεί και η σύμβαση. Η συμβατική προθεσμία στη διακήρυξη είναι 120 μέρες αλλά λόγω χειμώνα θα χρειαστεί και παράταση 1-2 μηνών , άρα ο τοίχος του ΑΘΑΜΑΝΙΟΥ κατά το ΜΑΙΟ του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί.
    Ο κ. Καχριμάνης για το πρόβλημα στο ΠΑΛΙΟΚΑΤΟΥΝΟ ήταν σαφέστατος: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗ - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΕΦΤΑ. Εύχομαι ο κ. Ψαθάς σύντομα να τον διαψεύσει , αλλά πολύ φοβάμαι ότι μέχρι και το ΜΑΙΟ του 2017 δεν θα γίνει κάτι άλλο κοντά στην οικία Θ. ΤΣΙΜΠΛΟΚΟΥΚΟΥ, πέραν « συχνού καθαρισμού του οδοστρώματος και ενίσχυσης της σήμανσης ασφαλείας»
    Αν με τα αναμενόμενα πρωτοβρόχια έρθει και η υπόλοιπη πλαγιά κάτω , κανένα πρόβλημα μετά απο την εμπειρία της Ροδαυγής : Για όλα τα χωριά πάνω από το ΠΑΛΙΟΚΑΤΟΥΝΟ υπάρχουν και εναλλακτικές διαδρομές από και προς ΑΡΤΑ , μέσω ΚΥΨΕΛΗΣ η ΤΕΤΡΑΚΩΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή