Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Με βαρύτατες καταγγελίες σε βάρος του δημάρχου Μαρίνου Γαρνέλη παραιτήθηκε ο Αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Φώτης Χαχούλης



Η παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση ενός αιρετού προβλέπεται και επιβάλλεται να γίνεται και έχει ιδιαίτερη σημασία όταν προσβάλλονται και παραβιάζονται οι θεσμικοί κανόνες που διέπουν τη δημοκρατική διακυβέρνηση ενός ορεινού Δήμου και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη τόσο τις ελεγκτικές αρχές όσο και από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Δήμου, συμπολίτευση, παρατάξεις αντιπολίτευσης, δημοτικούς υπαλλήλους.
Οι προσωπικές αιτιάσεις στις σχέσεις με κ.κ. Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Πρόεδρο Δ.Σ. είναι η αφορμή. Τα αίτια είναι βαθύτερα και ανάγονται στη διακυβέρνηση, στην κατεύθυνση την κατηφορική για το Δήμο πορεία, χωρίς σχέδιο, προγραμματισμό, οργάνωση χωρίς όραμα για ανάπτυξη.


Για την κατάντια της χώρας μας φταίνε όσοι δεν αντιστάθηκαν στα κελεύσματα των αρχηγών και τους πέριξ συνωμοσιαστών και ψήφιζαν χωρίς περίσκεψη «πάντα για την ενότητα της παράταξης». Η ίδια παραταξιακή ενότητα θα συνθλίψει και τους Δήμους και θα στείλει τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη βούληση του λαού στο περιθώριο.
Στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων δεν λειτουργεί η δημοκρατία και οι θεσμοί.
Εκτελεστική Επιτροπή δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά στους 12 μήνες. Συλλογική σύσκεψη δεν έγινε ποτέ. Ψηφίσαμε σχέδιο δράσης 113 σελίδες, αδιάβαστο, έμεινε στα χαρτιά. Ψηφίσαμε προϋπολογισμό που δεν εκτελέστηκε για 1 χρόνο. 22 μελέτες, ΣΑΤΑ και μικρά έργα που είχαμε προγραμματίσει δεν έγιναν. Έγινε αναμόρφωση με κατευθυνόμενα ρουσφετολογικά έργα και όχι τα ψηφισθέντα και ιεραρχηθέντα.
Αρχές διαφάνειας, αποτελεσματικότητας, νομιμότητας, διαύγειας αντικαταστάθηκαν από αλαζονικές, εγωκεντρικές, αυταρχικές συμπεριφορές με καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων με συμμετοχή μη αιρετών και με ίδιο συμφέρον. Προσέφυγα τον μήνα Μάρτιο να ακυρώσω σχετική απόφαση, αλλά υπαναχώρησα πιστεύοντας ότι έγινε λάθος και τα πράγματα θα αλλάξουν. Μάταια όμως.
Να αναφερθώ στην οργάνωση υπηρεσιών εκεί στο Βουργαρέλι. 16 υπάλληλοι, 12 πανεπιστημιακού επιπέδου, που έπρεπε ο Δήμος να είναι πρότυπο, και δεν υπάρχει γραφείο προγραμματισμού – συντονισμού, ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, εσόδων, προμηθειών, αγροτικής – τουριστικής ανάπτυξης, γραφείο πολιτιστικών δραστηριοτήτων κ.λ.π. Φταίνε οι υπάλληλοι; Φυσικά όχι. Απεναντίας λένε περιμένουμε αντικείμενα και δραστηριότητες. Τι κάνουν οι αιρετοί;
Διαλύθηκε η Τεχνική Υπηρεσία με την υποβάθμιση των μηχανικών, την παρέμβαση στο έργο «περάστε τις μελέτες όπως σας τις φέρουμε», χωρίς έλεγχο.
Ακολουθεί καταιγίδα αναθέσεων εκμεταλλευόμενοι το νόμο που έχει ανασταλεί μέχρι 31-12-2015 για δημοπρασίες πάνω από 2.500 ευρώ. Ενδεικτικά ανατέθηκαν εννέα μελέτες σε τεχνικούς συμβούλους των 24.000 ευρώ η κάθε μια σε μηχανικούς Αθηνών, Κέρκυρας, Βέροιας. Καμία σε μηχανικό Άρτας και Ιωαννίνων.
Έγιναν αναθέσεις καθαρισμών διαδοχικά 64.000 + 16.000 + 30.000 + 42.000 σε εργολάβους χωρίς να καθαρισθούν οι δρόμοι (αιτιολογία πάντοτε η κακοκαιρία του Φεβρουαρίου).

Έχουμε πεπαλαιωμένα μηχανήματα και δεν ασχολούμαστε με αυτά. αναθέσεις ίντερνετ 48.000 και είναι προβληματικό. Αναθέσεις μηχανογραφικής υποστήριξη, αναθέσεις αγοράς ηλεκτρολογικού υλικού, αναθέσεις και αναθέσεις χωρίς αποτελέσματα. Χρειάζονται πολλές σελίδες. Σε μια από τις 20 σχεδόν επιστολές και υπομνήματα που έστειλα κατά καιρούς μήπως σταματήσει η βαρηκοΐα ήταν 23 σελίδες με 58 ερωτήματα. Ρωτάτε αν πήρα απάντηση; Πέρασαν πέντε μήνες, «πέρασε και το καλοκαίρι και δεν έλαβα χαμπέρι».


Να αναφερθώ στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Αρνητικότατη, χωρίς εισηγήσεις, χωρίς να συζητούνται ουσιαστικά θέματα, χωρίς να εφαρμόζεται ο κανονισμός και ο κ. Δήμαρχος να λέγει «έτσι συνεδριάζουμε και σε όποιον αρέσει, δεν φέρνουμε εισηγήσεις».
Αλαζονικός εγωισμός και αυταρχισμός που έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση. Ποτέ δεν ρώτησαν: Ε, εκεί στα Άγναντα έχετε κανένα θέμα για συζήτηση; Τους έστειλα 5/6 γραπτή κατάσταση με 56 θέματα της περιοχής και 17 γενικά. Δεν συζητήθηκε κανένα ή μάλλον ένα, η υδρομάστευση Κτιστάδων. Φωνάζω από Οκτώβριο για υδρομαστεύσεις, καθαρισμούς δεξαμενών, ηλεκτροφωτισμό, καθαρισμούς δρόμων. Αλληλεγγύη από Αντιδημάρχους Βουργαρελίου καμία.
Απαράδεκτη, δραματική, αρνητική η επικοινωνία με αντιδήμαρχο κ. Καρύδη. Χωρίς γραφείο για ένα χρόνο, σ’ ένα ισόγειο κέντρο διερχομένων και γιατί δεν δίνονται 3.000 ευρώ για πόρτες και διαμόρφωση άλλων χώρων. Εξωτερικά άθλια η εικόνα του Δημαρχείου με τα σκουπιδιάρικα, φορτηγό JCB, έξω από την πόρτα. Έτσι να φαίνεται ο εξουσιαστικός χαρακτήρας του κ. Καρύδη αντί του πάρκινγκ, το ίδιο και η είσοδος των Αγνάντων. Δεν υπάρχει συζήτηση και αισθητική όταν υβρίζεσαι και όταν μιλάς για προγράμματα, ημερολόγιο, αρχές και οργάνωση νιώθεις ξένος με τέτοια μπάχαλο διακυβέρνηση. Η εξουσία του κ. Αντιδημάρχου πηγάζει από την κατεύθυνση του κ. Δημάρχου, «κάνε ό,τι θέλεις», να εξαναγκάσεις τον κ. Χαχούλη να αποχωρήσει. Ρωτήστε τους κατοίκους Καταρράκτη για όσα έγιναν εκεί. Στους 10 περίπου μήνες στα Άγναντα επέλεξα την άμισθη ιδιότητά μου, όμως να πληρώνω καύσιμα και τηλέφωνα όλο το χρόνο περίπου 4.000 ευρώ γιατί δεν μου έδωσαν ποτέ αυτοκίνητο, δεν το δέχομαι. Σε παράταξη με κρυψίνοιες, μυστικοπάθειες και ίντριγκες δεν έχω σχέση. Σε παράταξη που ο Δήμαρχος προβάλλει ολόκληρο το σώμα του Δ.Σ. δεν κάθομαι. Έχω τις ιδέες μου, τα οράματά μου. Στις 45 συναντήσεις που πήγα στις Υπηρεσίες γνωρίζουν και εκτιμούν ποιος είναι ο Χαχούλης, ο δικηγόρος, ο δημιουργός Λαογραφικού Μουσείου, και ποιες γνώσεις έχει για αυτοδιοίκηση. Το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα δεν είναι γι’ αυτή την παράταξη που είναι χαμηλά και εκεί θα παραμείνει. Βρίσκομαι στους Τζουμερκιώτικους Ορίζοντες και τους απολαμβάνω. Ευχαριστώ τους φίλους υπαλλήλους, Προέδρους Τ.Κ. και λοιπούς συμβούλους.

ΦΩΤΗΣ ΧΑΧΟΥΛΗΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου