Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ανάπτυξη των Τζουμέρκων


Τα Τζουμέρκα μέχρι και σήμερα διατηρούν –παρά το τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης και της νέας εποχής- τα ιστορικά ανάγλυφα χαρακτηριστικά τους ενώ λίγοι γνωρίζουν ότι έχουν μια τόσο μεγάλη αυτάρκεια σε φυσικούς πόρους, φυσικό περιβάλλον, χλωρίδα και πανίδα που δύσκολα συναντάται σε άλλες περιοχές της Ευρώπης. Το μείζον θέμα όμως είναι η αποτελεσματική διαχείριση του παραμυθένιου αυτού τόπου όχι μόνο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση που τα αποτελέσματα του έργου της με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει φαίνεται από το θετικό αποθεματικό του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Μάλιστα μέσα σε περίοδο οξείας κρίσης και ενώ άλλοι μεγαλύτεροι Δήμοι της Ελλάδος εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους σοβαρές ζημίες. Οι κυριότερες κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος είναι οι εξής:




  • -Βιώσιμη ανάπτυξη ταυτόχρονα με υιοθέτηση νέων καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών παραγωγής.
  • -Στήριξη των παραδοσιακών επαγγελμάτων, μικρών βιοτεχνιών και τεχνών του τόπου που έχουν εξαφανιστεί όπως υφαντουργία, παραγωγή-επεξεργασία λυκίσκου στο Βουργαρέλι, οινοποιία, υποδηματοποία και παραδοσιακοί τσαγκάρηδες, μικρές μονάδες παραγωγής κάρβουνου, παρασκευή παραδοσιακών γλυκών κατασκευή παραδοσιακών ξύλινων αντικειμένων, όπως γκλίτσες, ξυλόγλυπτα, μουσικά όργανα, μικρά έπιπλα κλπ
  • -Συνεργασία με Δήμους χωρών που έχουν παράδοση και τεχνογνωσία στον τομέα της γεωργίας όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και χωρών όπως οι Η.Π.Α, η Ρωσία, το Ισραήλ.
  • -Αυστηρά πρόστιμα στην παράνομη υλοτόμηση, την παράνομη θήρα και την αλιεία.
  • -Εναλλακτικές μορφές ενέργειας που δεν μολύνουν το περιβάλλον όπως αιολική, ηλιακή, βιομάζα, φυσικό αέριο.
Θα πρέπει να παραμεριστούν οι παλιοί Ιζνογκούντ και οι τυχοδιώχτες που ενδιαφερόταν μόνο για την ατομική τους επιτυχία και όχι το δημόσιο συμφέρον προκειμένου να γίνουμε παγκόσμια ανταγωνιστικοί και όχι διαλυμένα τριτοκοσμικά κράτη, αυτό είναι ακόμη στο χέρι μας!

Ελευθέριος Τρύπας, Οικονομολόγος
Ειδικός Σύμβουλος Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου