Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Χαρτογράφηση μονοπατιών των Θεοδωριάνων.

monopati fteri
   To μονοπάτι για Φτέρη. (φωτό: Σπυριδούλα Κοντογιάννη)
Τα μονοπάτια ήταν για αιώνες, μέχρι πρόσφατα οι σημαντικότεροι άξονες επικοινωνίας των ανθρώπων. Όπως ακριβώς οι σημερινοί δρόμοι. Παρόλο που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πεζοπορία και αναψυχή. Αποτελούν άλλωστε σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Για το λόγο αυτό πήραμε σαν ΟΡΕΙΝΟΙ την πρωτοβουλία να καταγράψουμε τα μονοπάτια της περιοχής των Θεοδωριάνων και να τα χαρτογραφήσουμε. Σκοπός μας είναι να φτιάξουμε ένα χάρτη με τα κυριότερα μονοπάτια, να τα δημοσιεύσουμε στο internet και να είναι διαθέσιμα ακόμα και ηλεκτρονικά, σε όποιον θα θέλει να τα περπατήσει. Η προσπάθεια είναι εθελοντική και αφιλοκερδής. Μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για όσους θέλουν να επισκεφτούν και να περπατήσουν την περιοχή μας.


Η καταγραφή θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο με GPS. Καλούμε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Και η απλή συνοδεία στο περπάτημα είναι αρκετή. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο και ανάλογα με την «προθυμία» των εθελοντών.
Πολλά από τα μονοπάτια έχουν καταστραφεί από τη διάνοιξη των δρόμων. Όσα έχουν απομείνει όμως οδηγούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αξίζει να τα διατηρήσουμε. Και θα διατηρηθούν αν τα περπατάμε.

Αναφέρoυμε ενδεικτικά μερικά από αυτά.
Άφκος – Προφήτης Ηλίας - Νεράϊδα
Θεοδώριανα – Αγία Παρασκευή – Λάκκες – Προφήτης Ηλίας Νεράιδας – Άφκος
Θεοδώριανα – Προφήτης Ηλίας Θεοδωριάνων – Κωστηλάτα – Καταφίδι
Θεοδώριανα – Σούδα – Άσπρη Γκούρα- Προφήτης Ηλίας Θεοδωριάνων
Θεοδώριανα - Δάσος Σιαμαντά- Πηγή Κρανιές- Αϊδίνια
Κουρτς – Φτέρη – Ξέρακας
Θεοδώριανα – Ρέμα Μαρκς
Θεοδώριανα- Κάτω Κωστηλάτα- Βρυζοκάλαμο-Νένα- Ροϊστρα- Πορτί
Θεοδώριανα – Κριάκουρας (τουλάχιστον 2 διαδρομές)
Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει, πάλι πάνω σε χάρτη, μια καταγραφή των τοπωνυμίων της περιοχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου