Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Προστασία μελισσών από τα γεωργικά φάρμακα


Οδηγίες από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας
Με απόφαση του Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άρτας απαγορεύονται οι ψεκασμοί με φυτοπροστατευτικά προϊόντα που έχουν στην ετικέτα τους σήμανση επικινδυνότητας για τις μέλισσες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας σε όλα τα οπωροφόρα δένδρα και ειδικά στα εσπεριδοειδή έως 25 Μαΐου.
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εξειδικευμένου προβλήματος (έντονες προσβολές από τετράνυχους, αφίδες (μελίγκρες), φυλλοδέτες κ.λ.π.) οι παραγωγοί μπορούν να ψεκάζουν με τα κατάλληλα σκευάσματα και κατά την ανθοφορία, με τις προϋποθέσεις και τις οδηγίες που υπάρχουν στις «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»:

α) τα σκευάσματα δεν πρέπει να αναγράφουν ότι είναι επικίνδυνα ή τοξικά για τις μέλισσες
β) έχουν έγκριση για τη συγκεκριμένη χρήση
γ) έχουν έγκριση για την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών
δ) τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες χρήσης-περιορισμών-απαγορεύσεων και προφυλάξεων
ε) Ενημερώνουν έγκαιρα τους μελισσοκόμους, να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη.
Υπενθυμίζουμε ότι, η καλύτερη χρονική στιγμή εκτέλεσης των ψεκασμών είναι μετά τη δύση του ήλιου, αφού τότε οι μέλισσες δεν πετούν.
Επειδή θεωρούμε σημαντικότατη την συμβολή των μελισσών στην επικονίαση των ανθέων και στην αύξηση της καρπόδεσης με συνέπεια την καλή παραγωγή των δένδρων, οι ψεκασμοί στην ανθοφορία με εντομοκτόνα σκευάσματα που προκαλούν μη αποδεκτές επιδράσεις στις μέλισσες απαγορεύονται, και δεν προσφέρουν κανένα όφελος.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Π.Ε. Άρτας (Γρ. Οικονόμου τηλ. 2681364433).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου