Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Απίστευτες καταστροφές στην Αρτα λόγω βροχής.


Μεγάλες ποσότητες νερού αναγκάζεται να αφήσει η ΔΕΗ στον Άραχθο από το υδροηλεκτρικό Φράγμα Πουρναρίου, λόγω των εντονότατων καιρικών συνθηκών.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας συνιστάται προσοχή στους πολίτες των πεδινών περιοχών της Άρτας αλλά και της πόλης και να συνεργάζονται με τις τοπικές Αρχές. Στο μεταξύ, σε ορισμένες πεδινές περιοχές έχει ξεκινήσει η απομάκρυνση κατοίκων!
Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Άρτας αναφέρει: «Μεγαλύτερη παροχή νερού θα διοχετευθεί στον Άραχθο ποταμό από τη Διοίκηση του Υδροηλεκτρικού Φράγματος Πουρναρίου της ΔΕΗ, διότι η στάθμη του λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ανεβαίνει επικίνδυνα.
Συνιστούμε την προσοχή των πολιτών τόσο στην πεδινή περιοχή όσο και στην πόλη της Άρτας και ζητούμε τη συνεργασία τους με τις κατά τόπους αρχές».


Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας - Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από το πρωί του Σαββάτου και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες. Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της Άρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε δέκα λεπτά πριν πέσει το γεφύρι από τον Κώστα Τάτση,πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πλάκας του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Όπως βλέπετε,η στάθμη του νερού έχει καλύψει το μονοπάτι προς τη γέφυρα!!!



Πηγές

http://www.taxydromosartas.gr/

http://epirusgate.blogspot.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου