Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Σηκώστε το κεφάλι ψηλά



«Σηκώστε το κεφάλι ψηλά», φώναξε δύο φορές μέσα από το πιλοτήριο του μαχητικού F-16 o σμηναγός Σωτήρης Στράλης, ο πρωταγωνιστής της χθεσινής παρέλασης.
Με στροφές γύρω από τον άξονά του, roll τεσσάρων σημείων, high speed pass, ένα εντυπωσιακό dedication pass και μία κάθοδο, low speed pass, προς τους παρευρισκόμενους, επίσημους και κοινό, ο ατρόμητος αεροπόρος καθήλωσε βλέμματα και ανάσες.
Με πάνω από 1.700 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, από τις οποίες οι 1.300 σε F-16, ο Βεροιώτης σμηναγός, στέλεχος της επίλεκτης Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένων Αεροσκαφών ZEUS, που εδρεύει στο αεροδρόμιο της Σούδας, μετρά μόνο επιτυχίες, βραβεύσεις και επιδοκιμασίες.







Το 2011 αναδείχτηκε πρώτος πιλότος μεταξύ των αποφοίτων στη Σχολή ΤLP (Tactical Leadership Program) του ΝΑΤΟ στην Ισπανία και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χθες, ο Κάρολος Παπούλιας τον χειροκρότησε για δεύτερη φορά και δεν πήρε τα μάτια του από πάνω του καθ' όλη τη διάρκεια της επίδειξης.
«Χρόνια Πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια Πολλά Μακεδονία. Χρόνια Πολλά Ελλάδα, από το Ορμένιο έως τη Γαύδο. Σηκώστε το κεφάλι ψηλά. Εις το επανιδείν», είπε μέσα από το cockpit, πριν σκίσει σαν... χαρτί τους αιθέρες και χαθεί πίσω από τα σύννεφα για να επιστρέψει στη Λάρισα, απ' όπου απογειώθηκε.
«Την ώρα της πτήσης είμαι απομονωμένος. Δεν ακούω αυτό που λέει ο narrator, δεν ακούω τις αντιδράσεις του κόσμου. Δεν ακούω τον Εθνικό Υμνο, αν και ξέρω ότι παίζει. Κι αυτό είναι καλό γιατί εργάζομαι σε ένα περιβάλλον αποστειρωμένο, οπότε μπορώ να συγκεντρωθώ απόλυτα και να κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με τη συγκεκριμένη σειρά», δήλωσε λίγο αργότερα.
Αν και ικανοποιημένος από την απόδοσή του, ο σμηναγός ομολόγησε ότι ο καιρός δεν τον βοήθησε να κάνει επιπλέον ελιγμούς, όπως κατακόρυφες ανόδους, αλλά η αντίδραση του κόσμου στην τελική του κάθοδο, στην οποία άφησε φωτεινές ρουκέτες, σχεδόν πάνω από τα κεφάλια τους, τον αποζημίωσε. Για 12 λεπτά οι αισθήσεις του ήταν στο... κόκκινο. Ηξερε πως έπρεπε να εκτελέσει το show και να το εκτελέσει σωστά. Δεν έβλεπε και δεν άκουγε τίποτε. «Με το μυαλό πετάει το αεροπλάνο. Τα χέρια απλώς εκτελούν», συνηθίζει να λέει.
Μεγάλη του αγάπη τα F-16
Ο 35χρονος σμηναγός Σωτήρης Στράλης γεννήθηκε στη Βέροια και αποφοίτησε από το 2ο Γενικό Λύκειο της πόλης. Το 1997 εισήχθη στη Σχολή Ικάρων. Από το 2005 υπηρετεί στην 340 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα και είναι βασικό στέλεχος της Demo Team ZEUS, πιλοτάροντας πάντα το αγαπημένο του F-16C Block52+.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου