Δευτέρα, 1 Σεπτεμβρίου 2014

«Χρυσή ευκαιρία» για την Ήπειρο τα αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά

 Μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η Ήπειρος από την δημιουργία Εθνικού Καταλόγου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για τον οποίο υπεγράφη χθες σχετική απόφαση από τον αναπλ. Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο.  Σ’ αυτόν τον κατάλογο, η χώρα μας θα μπορεί να εγγράψει βελτιωμένες ελληνικές και ξένες ποικιλίες, με πρώτα στον κατάλογο τον άνηθο, τον βασιλικό, το χαμομήλι, το θυμάρι και τη ρίγανη, είδη από τα οποία η περιοχή μας έχει σε αφθονία!
Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, λόγω των γεωμορφολογικών και βιοκλιματικών συνθηκών της, συνιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή τους με μια μοναδική βιοποικιλότητα που ξεπερνά τα 250 είδη αυτοφυών ειδών, πολλά από τα οποία ευδοκιμούν στην Ήπειρο.
Σημαντικά για τον ελληνικό χώρο θεωρούνται πολλά είδη όπως βασιλικός, γλυκάνισος, δίκταμος, κρόκος, μάραθος, μέντα, ρίγανη, τσάι του βουνού.


«Χρυσή ευκαιρία»
Από την πλευρά του ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως «χρυσή» επιχειρηματική ευκαιρία την αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, τονίζοντας ότι «διαβατήριο για αυτήν την ευκαιρία αποτελεί ο Τεχνικός Κανονισμός και η δημιουργία του Εθνικού Καταλόγου, που θα πιστοποιεί την προέλευση, θα δίνει υπεραξία στα προϊόντα και θα ανοίξει το δρόμο τόσο για νέες θέσεις εργασίας όσο και για νέες αγορές, όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα βότανα και τα αιθέρια έλαια της πατρίδας μας, για χρήσεις στα τρόφιμα, τη φαρμακευτική και την κοσμετολογία».
Ήταν τροχοπέδη…
Η απουσία ενός Εθνικού Καταλόγου, που να πιστοποιεί την προέλευση του πολλαπλασιαστικού υλικού στα αρωματικά φυτά, αποτελούσε τροχοπέδη στις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου στη χώρα. Το έλλειμμα αυτό είχε επισημανθεί από αγρότες και επιχειρηματίες, οι οποίοι αναγκάζονταν, λόγω της έλλειψης θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών, αρτυματικών και φαρμακευτικών φυτών, να προσφεύγουν σε εισαγωγές ελληνικών ποικιλιών από άλλες χώρες - διαδικασία που αύξανε το κόστος- ή να χρησιμοποιούν ελληνικά φυτά που λόγω της μη πιστοποίησης, κατέληγαν σε χαμηλές τιμές πώλησης, ενέργειες που οδηγούσαν τελικά σε μη ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου