Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιοτική πέστροφα απ’ τον Αχελώο, στα 500 μέτρα

Γράφτηκε από τον  

Σε υψόμετρο πάνω από πεντακόσια μέτρα, στο Σκαρπάρι, ο δημοτικός σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων ΠαναγιώτηςΤζαλοκώστας, έχει δημιουργήσει την μονάδα εκτροφής πέστροφας, η παραγωγή της οποίας είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου προκαλεί το ενδιαφέρον επισκεπτών, οι οποίοι φτάνουν εκεί –με κάποια δυσκολία να το επισημάνουμε- για να περάσουν μια όμορφη ημέρα και να προμηθευτούν τα ψάρια τους…

«Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια», είπε στην «Γ» ο ιδιοκτήτης της μονάδας και συμπλήρωσε πως «τώρα αρχίζει και γίνεται πολύ γνωστή και έρχονται εκεί, επισκέπτες απ’ όλη την ευρύτερη περιοχή». Εξηγεί πως δίπλα στην μονάδα λειτουργεί και ταβέρνα, στην οποία ο κάθε επισκέπτης, μπορεί να απολαύσει την ίδια ώρα που αυτή βγαίνει απ’ την δεξαμενή και όπως ο καθένας αντιλαμβάνεται, αυτό που φτάνει στο πιάτο του, είναι κάτι που αλλού δεν μπορείς να το βρεις.
Η ορεινή πέστροφα, όπως αποκαλείται στα μέρη μας, έχει και την ονομασία σολωμοπέστροφα και ο όρος αυτός, εξηγεί τον διαφορετικό και ουσιαστικό στην ποιότητά της. Το είδος Oncorhynchus mykiss, έχει επικρατήσει να ονομάζεται σωλομοπέστροφα ή αλλιώς και ιριδίζουσα πέστροφα, είναι είδος της Βόρειας Αμερικής που εισήχθηκε στην Ελλάδα για την ανάπτυξη εντατικών υδατοκαλλιεργειών λόγω της υψηλής της εμπορικής αξίας. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του είδους είναι η κοκκινωπή ταινία με ιριδίζουσες ανταύγειες που φέρει κατά μήκος των πλευρών της. Τα μεγαλύτερα άτομα που έχουν διαφύγει από υδατοκαλλιέργειες εντοπίζονται σε κρύες λίμνες με καθαρά νερά και μπορούν να φτάσουν 1,2 μέτρα σε μήκος ενώ φτάνουν τα 9 κιλά. Η σολωμοπέστροφα αναπαράγεται από τον Φεβρουάριο εώς τον Μάιο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η μετάλλαξη του είδους που χαρακτηρίζεται από το κίτρινο χρώμα του σώματος της.
Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης έχει υποστεί τρομερή μείωση των πλυθησμών της. Πρέπει να σημειωθεί ότι το εμπόριο της άγριας πέστροφας απαγορεύται από σχετικές νομοθεσίες, όπως επίσης απαγορεύεται και η ερασιτεχνική αλιεία της με κάθε μέσο από 1 Νοεμβρίου εώς 15 Φεβρουαρίου.

pestrofa-athamanio-11-d

Ο Παναγιώτης Τζαλοκώστας ήθελε να ξεφύγει  από την καλλιέργεια παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Eτσι, πριν δέκα χρόνια πήρε τη μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει  το ιχθυοτροφείο πέστροφας. 
Tο αντικείμενο ήταν άγνωστο και οι δυσκολίες που συνάντησε τεράστιες. Σήμερα διατηρεί το μοναδικό στην περιοχή του Αχελώου, ιχθυοτροφείο που καλλιεργεί πέστροφες. 
Σιγά-σιγά δημιούργησε και εστιατόριο, στο οποίο είναι πασίγνωστο ότι υπάρχουν πάντα φρέσκιες και νόστιμες πέστροφες και σολωμοί. 
Tα ψάρια τρέφονται, τονίζει, με φυσικές τροφές, όπως ιχθυάλευρα, κρεατάλευρα και σόγια. 
Δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα ή βιταμίνες και το νερό πρέπει να είναι πεντακάθαρο. H επιχείρηση έχει 35.000 πέστροφες μαζί με τους γόνους.  H επιχείρηση διαθέτει τις πέστροφες στην ταβέρνα και σε φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου