Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Έκθεση Φωτογραφίας Κώστα Μπαλάφα στο Παλαιοχώρι



      Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1917 στο ορεινό χωριό Χώσεψη (Κυψέλη) της Ηπείρου από γονείς αγρότες.
      Μυήθηκε στη φωτογραφική τέχνη, την οποία αγάπησε και υπηρέτησε για εξήντα και πλέον χρόνια, στα Γιάννενα, λίγο πριν το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου στην Ελλάδα.
      Από το 1941 μέχρι το 1944 φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικό αγώνα του Ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών. Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στην ΔΕΗ  στο τμήμα αναπαραγωγής σχεδίων, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε.





      Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας. Από το 1952 ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας και κινηματογραφώντας  την ζωή και τα έθιμα της επαρχίας. Τα τελευταία 30 χρόνια οι φωτογραφίες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχουν δημοσιευτεί σε καταλόγους εκθέσεων καθώς και προσωπικές σελίδες.
   

      Οι φωτογραφίες της έκθεσης έχουν επιλεγεί μέσα από δύο σημαντικές ενότητες του έργου του. Το Αντάρτικο στην Ήπειρο (1941-1944) και Η Ήπειρος, τόπος και άνθρωποι.

      Ο Κώστας Μπαλάφας, καταταγμένος στο 85ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, αποθανατίζει τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του Ηπειρωτικού λαού κατά του Γερμανού κατακτητή, με την συνείδηση ότι δημιουργεί " ένα γνήσιο ντοκουμέντο καταχωρημένο σε εικόνα, με τον αμείλικτο ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού."



     Η ¨Ήπειρος, ο τόπος του, αποτελεί την τον πυρήνα της φωτογραφικής του δημιουργίας. Όντως Ηπειρώτης, γνωρίζει καλά το ορεινό τοπίο: τις κορυφές, τις πλαγιές, τα φαράγγια, τις γιδόστρατες.
Γι'αυτό το σέβεται  και αποτυπώνει με τα παντοτινά του γνωρίσματα, χωρίς ωραιοποιήσεις.


(Το κείμενο είναι απόσπασμα από αυτό που υπάρχει στην έκθεση της κ.Φανή Κωνσταντίνου).

Μπορείτε να επισκεφτείτε την έκθεση ζητώντας το κλειδί από τον κ. Μανούση στο Βουργαρέλι.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου