Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

«Ο Άραχθος δεν πωλείται. Είναι η ζωή μας»


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι κάτοικοι της Άρτας με κεντρικό σύνθημα «ο Άραχθος δεν πωλείται. Είναι η ζωή μας», αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση των φραγμάτων Πουρνάρι Ι και ΙΙ τα οποία «ανήκουν» στη «μικρή ΔΕΗ».

Η κινητοποίηση έγινε στο πλαίσιο ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, από τις 10:00π.μ έως και τη λήξη του ωραρίου, όλες οι υπηρεσίες του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.
Η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε στις 10:30 από το Δημαρχείο προς την κεντρική πλατεία της πόλης όπου αναγνώστηκαν ψηφίσματα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, φορείς , εργαζόμενοι στα φράγματα, πολίτες, ενώ στην κεφαλή της πορείας είναι τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής αγώνας, ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης ,ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Πουρνάρι.
Ωστόσο, την απόφαση να μην μεταβιβαστούν στη «μικρή ΔΕΗ» τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου Ι και ΙΙ, επαναβεβαίωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Εισηγητής, εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας Βασίλης Ψαθάς, που μεταξύ άλλων τόνισε ότι «για την Περιφέρεια Ηπείρου, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, αποτελεί θέμα που αφορά ζωτικά ζητήματα για την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή». Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, οι Αρτινοί παραμένουν στην πλατεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.



2 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτούς που ήταν πρώτοι που τους χτύπησαν την πόρτα οι εταιρείες και αγωνίζονταν να αναδείξουν τα προβλήματα και τα εικονικά στοιχεία των εταιρειών, τους θεώρησαν κάποιοι αντιδραστικούς. Τώρα που στο όνομα της μικρής ΔΕΗ θα γεμίσει η περιοχή μας και η γειτονιά του καθενός από μικρά υδροηλεκτρικά πώς θα αντιδράσουν, αν βέβαια προλάβουν. Και βέβαια καλά αν το επιτρέπουν οι συνθήκες να στηθούν εργοστάσια, αν όμως αυτά γίνονται με στοιχεία άλλα αντ' άλλων, τότε τι γίνεται. Άντε να βρεις το δίκιο σου! Πάντως όσοι δεν δήλωσαν ακόμα τα σημεία υδροληψίας των αυλακιών τους κλπ για να ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας και να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους, ας τρέξουν αμέσως (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) να τα δηλώσουν στο Δήμο γιατί μετά θα είναι πάρα πολύ αργά. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα δεδομένο και κεκτημένο, όπως δυστυχώς νομίζουν κάποιοι. (Όσοι αμφιβάλουν ας διαβάσουν την Κ.Υ.Α. 145026 / 10.01.2014 ). ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν δηλωθούν τα Σημεία Υδροληψίας σημαίνει ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν χρήσεις νερού ούτε ενδιαφερόμενοι κάτοικοι για αυτά και τα νερά θεωρούνται ελεύθερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο φίλε πολύ καλά τα λες. Η δήλωση των σημείων υδροληψίας είναι πάρα πολύ βασικό θέμα για να περισωθεί έστω κάτι από τα νερά μας και για εμάς. Όμως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Με το να δηλώσει κάποιος το σημείο υδροληψίας ατομικά ή ομαδικά στο Δήμο δεν χάνει απολύτως τίποτα αλλά μόνο κερδίζει την κατοχύρωση του δικαιώματος στο μέλλον. Δηλαδή αν δηλώσει κάποιος το σημείο υδροληψίας στο Ε.Μ.Σ.Υ. και δεν ζητήσει νερό για πότισμα εφέτος ή του χρόνου δεν έχει καμία επίπτωση, αλλά μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματός του στο μέλλον. Αντίθετα αν δεν το δηλώσει χάνει κάθε δικαίωμα και τώρα και στο μέλλον. Έτσι τα νερά μένουν αδέσμευτα και ελεύθερα στο σύνολό τους για κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο δηλαδή τους επιχειρηματίες. Τελικά εμείς θα μείνουμε να τους αγναντεύουμε σαν να είναι αυτοί οι μόνοι δικαιούχοι και εμείς οι ξένοι στον τόπο μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή