Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Το Βουργαρέλι γιορτάζει την ιστορική επέτειο της επανάστασης στα Τζουμέρκα
Διαβάστε γιατί το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου ονομάστηκε «Αγία Λαύρα της Ηπείρου»

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βουργαρελίου και ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων διοργανώνουν εκδήλωση για την ιστορική επέτειο της έναρξης της επανάστασης στα Τζουμέρκα το 1821, την Κυριακή 27 Ιούλη, στις 11το πρωί, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Βουργαρέλι.
   Το γραφικό και ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που αποτέλεσε την Αγία Λαύρα της Ηπείρου στον τιτάνιο αγώνα της Παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται εδραιωμένο σε ειδυλλιακή περιοχή των προπόδων των γιγάντιων Τζουμέρκων, ακριβώς στο πανοραμικό κεφαλάρι της ορεινής αρχοντοκωμόπολης Βουργαρελίου του νομού Άρτας. 
   Η μεγάλη φήμη του δεν οφείλεται τόσο στη γραφικότητα του συγκροτήματος και στη μεγάλη ακμή του, όσο και κυρίως στη σπουδαία και ανεκτίμητη εθνική του προσφορά, καθόσον στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας, αποτέλεσε το εθνικό, θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. 
   Γύρω στα 1800 ο Αλή Πασάς εγκατέστησε στο Βουργαρέλι τη Σουλιώτικη φάρα των Μποτσαραίων με 170 οικογένειες και το μοναστήρι λειτούργησε τότε ως σχολείο για τα παιδιά των Σουλιωτών, ανάμεσα στα οποία ήταν και ο Μάρκος Μπότσαρης, γιο του Κίτσου κι εγγονός του Γιώργου Μπότσαρη. Μερικοί χαρακτήρισαν το μοναστήρι ως την «Αγία Λαύρα της Ηπείρου», από όπου άρχισε η επανάσταση στην περιοχή. 
 Στο μοναστήρι πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις, στην πρώτη η οποία πραγματοποιήθηκε το Μάιο με Ιούνιο του 1820, συνήλθαν οι Τζουμερκιώτες Κουτελιδαίοι, ο Τσαρακλής, ο Γώγος Μπακόλας, ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Μάρκος Μπότσαρης κ.α. και αποφάσισαν την κήρυξη της επανάστασης, όταν θα καταρτιζόταν το τελικό σχέδιο. 
   Η δεύτερη σύσκεψη, σύμφωνα με τον Ν. Παπακώστα, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1821. Κατά τον Δ. Καρατζένη, η σύσκεψη έγινε στις 15 Μαΐου του 1821 υπό τις ευλογίες του ηγούμενου Χριστόφορου, όπου κήρυξαν την επανάσταση στα Τζουμέρκα και το Ραδοβύζι. 
   Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος ο Γώγος Μπακόλας, ο Γ. Καραϊσκάκης, ο Μήτρος Κουτελίδας, ο Ράγκος, ο Κουτσονίκας και ο Ίσκος.
   Επίσης, μπροστά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου το 1822 ή 1823 πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ μεγάλης στρατιάς Τούρκων και ελληνικού αποσπάσματος όπου συντρίφθηκαν πολλοί Τούρκοι. Η τοποθεσία «Τουρκομνήματα», κοντά στο μοναστήρι, δυτικά από τις βρύσες, όπου βρέθηκαν Τουρκικοί τάφοι, αποτελεί αψευδή μαρτυρία για τη σύγκρουση αυτή.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. αυτες οι εκδηλωσεις γινονται για να τρωνε λεφτα απο τον δημο,ας κοπει η χρηματοδοτηση και δεν προκειτε να ξαναγινουν,πηραν 4000 ευρω και μοιρασαν πίτες αντε να χαν και 50 ευρω αξια,τα υπολοιπα που πηγαν??όμως την πλήρωσες χασιακο που ηθελες να κανεις βιομηχανικη περιοχη την αβαριτσα>Ρόμελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή