Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Προωθείται η ανάδειξη των νερόμυλων εντός του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων




Για τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ενημερώθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης από τον Πρόεδρό του Χρήστο Χασάνη, τα μέλη του ΔΣ και το προσωπικό του.Ο Γιαννιώτης βουλευτής επισκέφθηκε τα γραφεία του Φορέα (φωτό), ο οποίος ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα, τον Φεβρουάριο του 2009, από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, με συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την προώθηση ήπιων μορφών ανάπτυξης (οικοτουρισμός, αγροτουρισμός, κλπ.), την διατήρηση και διαχείριση της φύσης και των σπάνιων τοπίων σε μεγάλα τμήματα των ορεινών όγκων των Τζουμέρκων και του Περιστερίου αλλά και της χαράδρας του Αράχθου. 



Στη συνάντηση ο κ. Χασάνης ενημέρωσε τον κ. Καλογιάννη για την μεγάλη καθυστέρηση έγκρισης του αρχικού Τεχνικού Δελτίου του Πάρκου, με συνέπεια να καθυστερεί η ομαλή λειτουργία του, αλλά και για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται εντός του Πάρκου, από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».Από την πλευρά του ο Βουλευτής δήλωσε: «Χαίρομαι για τη δουλειά που γίνεται γιατί νιώθω το Πάρκο σαν δικό μου παιδί. Ο Φορέας πρέπει να αγκαλιάσει και να βοηθήσει πρωτίστως τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, όλους τους Τζουμερκιώτες».

Εκκρεμή ζητήματα
Σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη, υπάρχουν ζητήματα που χρειάζεται να λυθούν σε κεντρικό επίπεδο, καθώς η σημερινή εποχή είναι τελείως διαφορετική από την περίοδο 2007 – 2009, όταν υλοποιήθηκε το Πάρκο, όπως το ισχύον νομικό καθεστώς για το ΦΠΑ, το οποίο πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουν οι Φορείς Διαχείρισης να έχουν ίδια έσοδα, η ανάθεση ανακριτικών αρμοδιοτήτων στο προσωπικό φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών και η ανάπτυξη νέων πρωτοβουλιών και ήπιων δράσεων, οι οποίες μπορούν να αναδείξουν την περιοχή. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό το τελευταίο ανέφερε την πρόταση που προωθείται για την αξιοποίηση των νερόμυλων οι οποίοι βρίσκονται στα όρια του Πάρκου Τζουμέρκων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου