Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Τα Τζουμέρκα μπορούν να γίνουν το Παρανέστι της Ηπείρου


Πρωτοβουλία - κάλεσμα εθελοντών για τη δάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών στα Τζουμέρκα. Τον Αύγουστο η πρώτη συγκέντρωση στο Βαθύκαμπο.


Η πρωτοβουλία εθελοντών για τη δάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων και ντόπιων ποικιλιών, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους συλλόγους, ομοσπονδίες, τοπικούς παράγοντες, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στον καθένα ξεχωριστά να πλαισιώσουν την ομάδα πρωτοβουλίας και να συμβάλει ο καθένας όσο μπορεί στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας.
Στόχος μας είναι να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται κατά κύριο λόγο από την κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, αλλά και άλλες ομάδες, καθώς και μεμονωμένους καλλιεργητές, να διατηρήσουν αυτό το σπάνιο αγαθό που μας άφησαν οι πρόγονοί μας εδώ και αιώνες.


Όραμά μας είναι να αναπτυχθεί ένα δίκτυο ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών, ενάντια στην παγκόσμια βιομηχανία των σπόρων που μας επιβάλει τους γενετικά κατασκευασμένους σπόρους, τα υβρίδια και τα μεταλλαγμένα, μολύνοντας τους αγρούς μας και τις ζωές μας.
Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα Τζουμέρκα το Παρανέστι της Ηπείρου (και για όσους δεν γνωρίζουν, στο παρανέστι της Δράμας τα τελευταία 14 χρόνια συγκεντρώνονται πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα από όλη την Ελλάδα στη μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων).
Ας κρατήσουμε γερά μέσα στην ψυχή μας αυτό το σπάνιο θησαυρό το σπόρο. Με τις χούφτες μας ας τον φυλάξουμε, αλλά και ας τον διαδώσουμε. Αυτό το χρυσάφι της Μάνας Γής ας το σπείρουμε, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στους προγόνους μας και τη φύση που μας το χάρισε αλλά και ως ένδειξη σεβασμού στις γενιές που θα έρθουν.
Σας καλούμε όλους στην πρώτη Γιορτή των σπόρων ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στις 7μ.μ. Στο κτήμα ΖΕΥΚΙ Βαθύκαμπος Κεντρικού Άρτας ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΤΗΛ.ΕΠΟΙΚΙΝΩΝΙΑΣ 6974-433691 / 6972-240257 / 6942082151

3 σχόλια:

  1. ΨΑΧΝΩ ΠΑΛΙΟ ΝΤΟΜΑΤΟΣΠΟΡΟ ΚΑΙ ΣΠΟΡΟ ΓΙΑ ΜΠΡΕΣΤΡΑ. ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Ο ΒΑΘΥΚΑΜΠΟΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ
    Ο Άραχθος ορίζει τη θέση και καθορίζει το στίγμα μας. Βρισκόμαστε στη «μέση» κοιλάδα του ποταμού, 36 χιλιόμετρα από την Άρτα, στον οικισμό Βαθύκαμπος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων. Σημείο αναφοράς μας είναι η γέφυρα «Τζαρή», από την οποία απέχουμε 2 χιλιόμετρα. Ανάμεσα από δυο βουνά, το Ξηροβούνι από τη μια και τα γνωστά Τζουμέρκα από την άλλη, η κοιλάδα του Αράχθου αποτελεί το όριο και την ανάσα της φύσης από το κατέβασμα του ενός στο ανηφόρι του άλλου.

    http://zeyki.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως είναι παραδεκτό απ' όλους στην Αβαρίτσα βρίσκει κανείς τα πιο νόστιμα σύκα της περιοχής των Τζουμέρκων. Παλιότερα οι κάτοικοι μετέφεραν με ζώα τα σύκα σε καφάσια ή καλάθια μέχρι τα Θεοδώριανα και τα πωλούσαν. Σήμερα υπάρχουν λιγότερες συκιές στην Αβαρίτσα αλλά τα σύκα δεν παύουν να είναι σπάνια και εκλεκτής ποικιλίας. Σε αυτό συμβάλλει και η τοποθεσία με το αντίστοιχο κλίμα. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και το γνωστό πειρακτικό ποιηματάκι για τα όντως ψηλά παιδιά της Αβαρίτσας: Τα παιδιά απ' την Αβαρίτσα φτάνουν τα σύκα χωρίς κλίτσα!
    Πάντως, όπως είναι γνωστό οι συκιές μεταφυτεύονται με παραφυάδες ή γίνεται εμβολιασμός με μάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή