Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

71 Χρόνια από τον πρώτο Βομβαρδισμό των Θεοδωριάνων


Η εγκατάσταση και παραμονή του αρχηγείου της αγγλικής αποστολής στα Θεοδώριανα είναι η  αιτία να βομβαρδιστούν από τους Γερμανούς. 
Στις 7 Ιουνίου ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο κάνει βόλτες πάνω απ' το χωριό σε αρκετό ύψοςΕρχεται πάνω απ' το Καλλιφόνι και φεύγει απ' το Αυτί. Κακό σηµάδι... 
Στις 8 Ιουνίου, Τρίτη, στις 9 και 10' τα αεροπλάνα ξεπροβάλλουν πάνω απ' το Καλλιφόνι. Είναι εννιά, σε διάταξη ανά τρία. Φτάνουν πάνω απ' την Κωστηλάτα, αλλάζουν κατεύθυνση και βουτάνε προς το χωριό. Όσοι βρίσκονται στο χωριό, χωρίς εμπειρία από βομβαρδισμό, τρέχουν στους δρόμους για να φύγουν  απ' τα σπίτια. Οι έμπειροι λουφάζουν κάτω απ' τα δέντρα ή πέφτουν μπρούμυτα στ' αυλάκια. 
Τ' αεροπλάνα, αφού αδειάζουν το θανατερό τους φορτίο -από τρεις βόμβες το καθένα- παίρνουν ύψος και φεύγουν προς τ' ανατολικά, πάνω απ' το άνοιγμα του φαραγγιού της Αγίας Τριάδας. Κατευθύνονται προς τον κύριο στόχο τους, να βομβαρδίσουν αντάρτικα τμήματα του ΕΛΑΣ κοντά στην  Πόρτα (Πύλη) Τρικάλων. 

Τα θύματα.  Οι ζημιές δεν είναι μονάχα υλικές, υπάρχουν και θύματα από τον άμαχο πληθυσμό: πέντε νεκροί και έξη τραυματίες. Απ' τη βόμβα που προορίζεται για το σπίτι του Καραγεώργη και πέφτει στο Πουρί της Μπιστούρας σκοτώνονται τρεις νέοι άνθρωποι. 
-Κώστας Γ. Κορμέντζας, 22 χρονών
-Πάνος Δ. Σκουτέλας, 23 χρονών
-Γιαννούλα Δ. Σκαμπαρδώνη, 24 χρονών.
Ο κύκλος του θανάτου συµπληρώνεται µε δυο ακόμα θύματα στη σπηλιά του Παπαχρήστου: το ένα είναι ο κρεοπώλης -Γιώργος Αθ. Κοντογιάννης και ο
-Χρήστος Γ. Γιώτης  3 χρονών που τον κρατάει η μάνα του στην αγκαλιά της.

Η συνέχεια στις 23 Ιουνίου  με τον δεύτερο βομβαρδισμό των Θεοδωριάνων.
Το κείμενο αποτελεί περίληψη από το βιβλίο "ΤΑ ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ"  του Ρήγα- Γιώργου Σπ. Σκουτέλα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου