Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Η απάντηση του Υποψήφιου Χρήστου Λύκου στην ανοικτή επιστολή Φορέων των Τζουμέρκων



ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Έχουμε από την αρχή της συγκρότησης της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ από το 2010 ξεκαθαρίσει τη θέση μας για την ανάπτυξη στην περιοχή.

Η απάντηση βρίσκεται στο ερώτημα: “ανάπτυξη από ποιόν και για ποιόν”.
Μέχρι σήμερα οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και των Δημοτικών και Περιφερειαρχών αρχών, που αποτελούν με τον Καλικράτη το μακρύ τους χέρι, σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και στην περιοχή των Τζουμέρκων.

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ η όποια ανάπτυξη (αγροτουρισμός κλπ.) πρέπει να συμβαδίζει με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό, προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.



Η εκτίμηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗΣ είναι ότι η πανέμορφη περιοχή των Τζουμέρκων θα αποτελέσει φιλέτο για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που με το πρόσχημα της ανάπτυξης και του εθνικού συμφέροντος θα θελήσουν να κερδοσκοπήσουν με επεμβάσεις στα ποτάμια μας (υδροηλεκτρικά εργοστάσια) και στις δασικές εκτάσεις και βοσκοτόπια (ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ανεμογεννήτριες κλπ). Απόσπασμα από την διακήρυξη της Λ.Σ. το 2010

Σήμερα όσοι διοικούσαν το Δήμο και όσοι θέλουν να διοικήσουν για το επόμενο διάστημα δεν μας λένε την αλήθεια για το ποιοι ευθύνονται που η Περιφέρεια της Ηπείρου, που αναπόσπαστο κομμάτι της είναι και ο Δήμος μας, είναι πρώτη στην ανεργία και είναι η περιοχή που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη;

Είναι η περιοχή που έχει όλες τις δυνατότητες, όλο τον πλούτο να αξιοποιήσει το βασικό της όπλο, τον πρωτογενή τομέα, με την κτηνοτροφία, την γεωργία, την υλοτομία την, την αμπελουργία, την ελιά, το λάδι και τόσα άλλα αγαθά και έχει καταντήσει περιοχή που αδυνατεί να θρέψει τον πληθυσμό της;

Για μας ευθύνεται η πολιτική που εφαρμόζεται,στη χώρα μας χρόνια τώρα. Είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία τόσο οι κυβερνήσεις, όσο και οι Περιφερειάρχες και οι Δήμαρχοι εφαρμόζουν και στηρίζουν χρόνια τώρα.

Στα πλαίσια αυτά είδαμε στην περιοχή μας να γίνονται, από ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, σωρηδόν αιτήσεις για εγκατάσταση μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων και από την Δημοτική αρχή, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων, να εγκρίνονται απλόχερα αυτές οι άδειες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ακριβή αντίγραφα, αλλά και πάντα καταστροφικά για τη μοναδική φυσική ομορφιά της περιοχής.


Σήμερα πολλοί υποψήφιοι, αλλά και άλλοι, θα βρεθούν αντίθετοι στην κατασκευή τους ή θα έχουν προτάσεις για καλύτερη διαπραγμάτευση στα αντισταθμιστικά. Είναι υποκριτές, όταν συζητιόνταν και αποφασίστηκε η απελευθέρωση της ενέργειας και άρχισε το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν αντέδρασαν καθόλου. Απεναντίας μάλιστα τους ίδιους πολιτικούς ανέδειξαν με την ψήφο τους ξανά και ξανά στην κυβέρνηση.

Σήμερα πολλοί υποψήφιοι, αλλά και άλλοι, θα βρεθούν αντίθετοι στην κατασκευή τους ή θα έχουν προτάσεις για καλύτερη διαπραγμάτευση στα αντισταθμιστικά. Είναι υποκριτές, όταν συζητιόνταν και αποφασίστηκε η απελευθέρωση της ενέργειας και άρχισε το ξεπούλημα της ΔΕΗ δεν αντέδρασαν καθόλου. Απεναντίας μάλιστα τους ίδιους πολιτικούς ανέδειξαν με την ψήφο τους ξανά και ξανά στην κυβέρνηση.

Τα ποτάμια δεν είναι μόνο το νερό που πρέπει να τρέχει αδιάκοπα. Είναι η ζωή που κουβαλάνε μαζί τους, είναι το απόθεμα της βιοποικιλότητας, τα οικοσυστήματα και οι οργανισμοί, η χλωρίδα και πανίδα, τα τοπία και οι ανθρώπινες συνήθειες αιώνων και αυτή η ζωή με τις παρεμβάσεις καταστρέφεται.

Για την ανάπτυξη των πανέμορφων περιοχών μας έχουμε απόψεις και προτάσεις, που σέβονται την αειφορεία και την πολιτιστική μας κληρονομιά.
Με βάση τα παραπάνω συντασσόμαστε με τους αγώνες των φορέων και των κατοίκων για την αποτροπή της κατασκευής και λειτουργίας υδροηλεκτρικού έργου και αιολικού πάρκου από ιδιώτες σε καμία περιοχή του Δήμου μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί το λαό της περιοχής να εκφράσει μαζί μας την δυναμική αντίθεσή του στο ξεπούλημα του εναπομείναντος κομματιού της ΔΕΗ, ταυτόχρονα με την καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ, των κομμάτων αλλά και των δημάρχων που την στηρίζουν.

Να διεκδικήσουμε να καταστεί η ενέργεια κοινωνικό αγαθό και να έχει πρόσβαση κάθε λαϊκή οικογένεια. Να μην κοπεί το ρεύμα σε κανέναν άνεργο και σε κανένα φτωχό οικογενειάρχη του Δήμου.

Να συστρατευθούν με την Λαϊκή Συσπείρωση για να δυναμώσει το κίνημα αντίθεσης στο ξεπούλημα και την ιδωτικοποίηση στρατηγικής σημασίας τομείς της χώρας μας, αλλά και των κοινωνικών αγαθών όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία κλπ.

ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΚΕΨΟΥ ΚΑΛΑ ΠΟΙΟΙ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ, ΠΟΙΟΙ ΣΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΠΟΙΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΜΑΥΡΙΣΕ ΤΟΥΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΕ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Κ Κ Ε ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Μάης 2014


1 σχόλιο: