Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Νομιμοποίηση της Απαγορευμένης Ζαμπέλας


Δήλωση Β. Ψαθά για τη νομιμοποίηση της ζαμπέλα για παραγωγή τσίπουρου from CRISTINA NAKOU on Vimeo.

Μέτα από την δημοσιότητα που πήρε το τσίπουρο από την "απαγορευμένη ζαμπέλα" τόσο από την τηλεόραση και από τα Blogs κάτι άρχισε να γίνεται.Η  παρακάτω δήλωση έγινε στην παρουσίαση του Γαστρονομικού οδηγού Άρτας από τον αντιπεριφερειάρχη κ.Ψαθά.
Νομιμοποίηση της ποικιλίας «Ζαμπέλα»
Ο κ. Ψαθάς ανέφερε επίσης και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου, να ξεκινήσουν οι προσπάθειες  για τη νομιμοποίηση του σταφυλιού ποικιλία «Ζαμπέλα» όπου παράγεται το γνωστό τοπικό ποτό τσίπουρο.  Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί  αναφέρουν ότι η «Ζαμπέλα» είναι μη οινοποιήσιμη. Η νομιμοποίηση θα γίνει  με τη συνεργασία επιστημόνων όπου θα καταθέσουν φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στα αντίστοιχα όργανα της Κοινότητας έτσι ώστε να είναι μία νόμιμη καλλιέργεια οίνου.



Στην επίσκεψη του υποψήφιου ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη στην Άρτα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας  πάλι ο κύριος Ψαθάς δήλωσε: 

"Στην συνάντηση που είχαν ο κ. Ψαθάς ζήτησε τη βοήθειά του για την προσπάθεια την οποία έχει αποφασίσει και ανακοινώσει ότι θα κάνει ώστε να νομιμοποιηθεί το τσίπουρο, καθόσον η ποικιλία ζαμπέλα, από την οποία παράγεται στην Ήπειρο δεν είναι ενταγμένη ως οινοποιήσιμη ποικιλία στην Ευρώπη. Και άρα το παραγόμενο προϊόν δεν είναι νόμιμο."



Πηγή
Πηγή1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου