Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Το αλαλούμ των υπηρεσιών ταλαιπωρεί ένα ολόκληρο χωριό

Ανάστατο είναι ένα ολόκληρο χωρίο από την έλλειψη συνεννόησης μεταξύ υπηρεσιών.  Πρόκειται για το Βουργαρέλι του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, όπου συνολικά 309 κάτοικοι έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, όμως εμφανίζονται χρεωμένοι και να ακόλουθοι στην εφορία.
Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπεύθυνος του Ταχυδρομικού Γραφείου στο Βουργαρέλι, όλοι οι κάτοικοι ακόμη και ο ίδιος έχουν πληρώσει τα τέλη από το Δεκέμβριο του 2012 και έχουν όλες τις αποδείξεις και τα παραστατικά.

Ο κ. Στέλιος Σταύρου τόνισε ότι στην προκειμένη περίπτωση το ευτύχημα είναι πως το ταχυδρομικό γραφείο στο Βουργαρέλι λειτουργεί με χειρόγραφα. 

Έτσι όλες οι αποδείξεις και οι πληρωμές που γίνονται καθημερινά καταγράφονται και παρά το γεγονός ότι από το Δεκέμβριο του 2012, είχε σταλεί ηλεκτρονικό σύστημα για να περνάνε όλες οι πληρωμές ηλεκτρονικά, εντούτοις οι δυο εργαζόμενοι υπάλληλοι συνέχισαν να τις καταγράφουν. Επιπροσθέτως ενώ το πακέτο των αποδείξεων που εκδίδονταν προς τους πολίτες από την πληρωμή των τελών το μεσημέρι της ίδιας μέρας το παρέδιδαν μαζί με τα χρήματα στα κεντρικά γραφεία των ΕΛΤΑ στην Άρτα, εντούτοις φωτοτυπούσαν και κρατούσαν τα αντίγραφα των αποδείξεων, ενώ την ίδια στιγμή τις αποδείξεις πληρωμής των τελών έχουν στα χέρια τους και οι κάτοικοι.
«Πέφτει» το σύστημα
Το πρόβλημα που παρουσιάζεται σήμερα είναι ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δεν έχουν περαστεί οι εξοφλήσεις των τελών του προηγούμενου χρόνου στην εφορία. Ο κ. Σταύρου ανέφερε ότι η εξήγηση που δίνεται από ορισμένους ειδικούς είναι πως το σύστημα πολλές πέφτει ή τυχαίνει να κολλάει από συχνές διακοπές ρεύματος. «Μας ρώτησαν αν έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος εδώ και φυσικά όλοι ξέρουν ότι συμβαίνει. Ότι δηλαδή εμείς εδώ στα ορεινά έχουμε συχνές διακοπές ρεύματος, και πιθανόν να έδειχνε το σύστημα ότι καταχωρήθηκαν αλλά να είχε μπλοκάρει». Σε κάθε περίπτωση όμως και ενώ υπάρχουν οι αποδείξεις, τίθεται ζήτημα μεταξύ υπηρεσιών. Η εφορία Άρτας, εμφανίζει χρεωμένους (δηλαδή επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών) τους πολίτες του χωριού, τα χρήματα αυτά είναι κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών και δανείων αφού έχουν πληρωθεί, αλλά μένει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υπηρεσίες για να ξεμπλοκάρουν τον κόσμο. Την ίδια στιγμή το Οικονομικών με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Θ. Θεοχάρη, ζητάει από τους κατοίκους να πληρώσουν διπλά τα τέλη του 2013, που εμφανίζονται ηλεκτρονικά ότι δεν πλήρωσαν. Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή ένας κάτοικος με 150 ευρώ τέλη κυκλοφορίας, καλείται να πληρώσει 300 ευρώ για το 2013, συν 150 για το 2014 και να υπολογιστούν και τα 150 που έδωσε κανονικά τον Δεκέμβριο του 2012, φτάνει να του ζητείται αδίκως σήμερα το ποσό των 600 ευρώ! Σε ορισμένους μάλιστα που έχουν και δεύτερο αυτοκίνητο 1200!
Και οι υπάλληλοι χρεωμένοι
Ο κ. Σταύρου υπογράμμισε ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο δεύτερος υπάλληλος του γραφείου εξαιρούνται από την ίδια διαδικασία. Διότι και εκείνοι πλήρωσαν τα τέλη τους στο ταχυδρομικό γραφείο, έκανα την ίδια ηλεκτρονική ενημέρωση στο σύστημα το οποίο ωστόσο δεν την πέρασε, και σήμερα καλούνται να πληρώσουν αντίστοιχα ποσά, χωρίς να μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα και εμφανίζονται χρεωμένοι σε κάθε συναλλαγή τους με το δημόσιο! «Όχι μόνο ο ίδιος αλλά ο αδελφός μου ο πατέρας μου επίσης και όλοι οι κάτοικοι του χωριού που καταλαβαίνετε ότι είμαστε όλοι συγγενείς και φίλοι και αυτό που συμβαίνει μας στοιχίζει και ψυχολογικά. Όλοι είναι γνωστοί μας και φίλοι μας και νιώθουμε πολύ άσχημα που έχουν μπει σε αυτή την περιπέτεια. Κι ενώ είναι πολύ απλό να λυθεί και οι αποδείξεις υπάρχουν στα κεντρικά δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει να δώσουν λύση. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν ευθύνονται οι κάτοικοι». Τόνισε ο ίδιος.
Επιπροσθέτως ο κ. Σταύρου με πολύ νόημα πρόσθεσε ότι αυτά που λένε περί του κοινωνικού ρόλου του ταχυδρόμου ώστε να πηγαίνει και τα φάρμακα σε ανήμπορα και ηλικιωμένα άτομα, να τα πουν αλλού, διότι όπως είπε: «Εδώ και χρόνια εμείς και τα φάρμακα πηγαίνουμε, και το ψωμί ακόμη σε ανήμπορούς ηλικιωμένους και όσοι βρίσκονται στα γραφεία τους στην Αθήνα και σχεδιάζουν ας έρθουν στα ορεινά χρονιά μας να δουν ποιος είναι ο ρόλος και ο τρόπος λειτουργίας του ταχυδρόμου».
Τα χρήματα αυτά αφού δεν είχαν περάσει στο οικονομικό σύστημα παραμένουν κατατεθειμένα στο Παρακαταθηκών. Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι αποδείξεις τις οποίες έχουν εις διπλούν και οι κάτοικοι και το γραφείο των ΕΛΤΑ οπότε δεν έχουν παρά οι αρμόδιες υπηρεσίες να συνεννοηθούν και να μην ταλαιπωρούν τους πολίτες. Η περίπτωση πάντως να κάνεις την μεταφέρει στην πρόεδρο του Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού που αύριο θα βρίσκεται στα Ιωάννινα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνεννοησίας μεταξύ υπηρεσιών, που έχει ως θύμα τον πολίτη. Επίσης ρωτήσαμε τον κ. Σταυρού πώς ένα χρόνο μετά εντοπίστηκε το πρόβλημα και μας εξήγησε πως ο εντοπισμός ήταν τυχαίος. «Πήγε κάποιος φίλος μας διότι όλοι φίλοι είμαστε εδώ στο χωριό, για άλλη υπόθεση στην Εφορία και του είπαν ότι φαίνεται χρεωμένος και ανακόλουθος. Εκείνος μας είπε τι έγινε και το ψάξαμε», εξήγησε και φυσικά όλοι άρχισαν το ψάξιμο και βρέθηκαν στον ίδιο παρονομαστή…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου