Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ποια τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου

Την συγκέντρωση υπογραφών από πλευράς όλων των κατοίκων, καθώς και την πρόσκληση το προσεχές Σάββατο της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας και της Δημοτικής Αρχής σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων, προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων της περιοχής.
Πιο αναλυτικά το περασμένο Σάββατο το βράδυ έγινε στο χώρο του Δημαρχείου με την παρουσία των προέδρων Τοπικών Συμβουλίων Βουργαρελίου, Κυψέλης, Αθαμανίου, Παλαιοκάτουνου, Κάτω Αθαμανίου, Μεσούντας και Καψάλων, καθώς και προέδρων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Πολιτιστικών Συλλόγων, συνάντηση – σύσκεψη με θέμα τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την ασφάλειά τους.


Στη συνάντηση αυτή αναδείχθηκαν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας και πάρθηκε απόφαση ώστε να προκληθεί νέα συνάντηση το προσεχές Σάββατο στον ίδιο χώρο με πρόσκληση προς τον διοικητή του νοσοκομείου όπου υπάγεται το ΚΥ Βουργαρελίου, καθώς επίσης στον δήμαρχο Κεντρ. Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκο. Αποφασίστηκε επίσης πρόσκληση συμμετοχής να απευθυνθεί και σε αντιπροσωπεία του Κέντρου Υγείας Αγνάντων, διότι, όπως προέκυψε από τη συζήτηση, αντιμετωπίζει κι εκείνο οξυμένα προβλήματα. Για το σκοπό αυτό αναδείχθηκε συντονιστική επιτροπή, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η συγκέντρωση υπογραφών από τους κατοίκους αναφορικά με το αίτημά τους για πλήρη παροχή υγείας από το ΚΥ της περιοχής με στελέχωση από ιατρικό και λοιπό προσωπικό. Αντίστοιχα μεταφέρθηκαν και τα προβλήματα από τη μη λειτουργία των αγροτικών ιατρείων.
Επιγραμματικά τα προβλήματα που εντοπίζονται και παρατέθηκαν στη συνάντηση μεταξύ των προέδρων τοπικών συμβουλίων, προέδρων συνεταιρισμών και συλλόγων, συνοψίζονται στα εξής: «Δεν καλύπτονται οι εφημερίες με ιατρό. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο του 2014 υπήρξαν εννιά μέρες κενές χωρίς ιατρό στην εφημερία και τον Φεβρουάριο προβλέπονται περισσότερες κενές ημέρες. Άγνωστη η συνέχεια, καθώς δε διορίζονται ιατροί. Εφημερεύει μόνο ένας ιατρός. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις έπρεπε να εφημερεύουν τουλάχιστον δύο για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου.
Πρωινή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Βουργαρελίου: Υπάρχουν μόνο δύο ιατροί. Λόγω έκτακτων περιστατικών (αδειών ιατρού), αρκετές ημέρες υπάρχει μόνο ένας ιατρός για όλη την περιοχή ευθύνης του Κέντρου Υγείας. Στα εφτά περιφερειακά ιατρεία δεν υπάρχει κανένας ιατρός. Κανονικά προβλέπονται τέσσερις ειδικευμένοι ιατροί ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου, εφτά ιατροί και δυο αγροτικοί, και στο σύνολό τους εννιά περιφερειακοί ιατροί.
Παρατηρείται επίσης διαχρονική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές βάρδιες χωρίς νοσοκόμα. Στην προκήρυξη που ολοκληρώθηκε στις 24 Δεκεμβρίου 2013 δεν υπήρχε ούτε ένας αγροτικός ιατρός ενδιαφερόμενος.
Το ασθενοφόρο λειτουργεί μόνο την πρωινή και απογευματινή βάρδια (υπάρχουν τρεις οδηγοί) και αρκετές ημέρες το χρόνο μόνο κατά την πρωινή βάρδια.
Λόγω έλλειψης ιατρών έχει αυξηθείο χρόνος αναμονής στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου. Δεν γίνονται επισκέψεις κατ' οίκον από τον ιατρό. Δεν μπορούν να συνοδευτούν τα βαριά περιστατικά στη διακομιδή με ασθενοφόρο από ιατρό. Δεν γίνονται αιμοληψίες κατ' οίκον.
Στην εφημερία ο ιατρός είναι μόνος του και δεν έχει την πολύτιμη βοήθεια της νοσηλεύτριας. Σαββατοκύριακα και αργίες δεν υπάρχει καθόλου νοσηλεύτρια.
Υπάρχουν δύο οδοντίατροι διορισμένοι στο Κέντρο Υγείας Βουργαρελίου, όμως είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Άρτας και ο καθένας έρχεται μόνο μία φορά την εβδομάδα στο Βουργαρέλι, εάν δεν έχει άδεια. Πολλαπλασιάζεται συνεχώς ο αριθμός των συνταξιούχων που μένουν μόνιμα στην περιοχή, οι οποίοι έχουν αυξημένα προβλήματα υγείας. Ωστόσο, τους θερινούς μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού της περιοχής, επομένως είναι αναγκαία η παράλληλη αύξηση και του ιατρικού προσωπικού
Όλα τα προαναφερόμενα έχουν ως συνέπεια να καθίσταται αδύνατη η ιατρική περίθαλψη με ασφάλεια για όλους τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες, καθώς η οργανωμένη περίθαλψη και η συνταγογράφηση».
Σύμφωνα με την συντονιστική επιτροπή που αναδείχτηκε μέσα από την συνάντηση «η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», απευθύνοντας έκκληση προς όλους τους κατοίκους του Δήμου Κεντρ. Τζουμέρκων να είναι παρόντες στην εκδήλωση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί στην αίθουσα του Δημαρχείου Βουργαρελίου και στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης θα είναι η υγεία και η υπεράσπιση του Κέντρου Υγείας της περιοχής.
Την συντονιστική επιτροπή απαρτίζουν οι: Νίκος Μανούσης, Γιώργος Σταύρος, Έλια Στασινού, Γεωργία Τσιώρη, Ηλίας Γεωργιάδης, Σταυρούλα Εξάρχου, Γιώργος Πλούμπης και Δημήτρης Καραγιάννης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου