Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

"Ζαμπέλα η απαγορευμένη" και το Τσίπουρο


Αυτή η φαρσοκωμωδία σχετικά με την Ζαμπέλα πρέπει επιτέλους να σταματήσει.

Ο μύθος σχετικά με την ''απαγορευμένη" ποικιλία και το "ακατάλληλο" τσίπουρο ,έχει πλέον καταρριφθεί.Η έλλειψη γνώσης χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ακόμα από κάποιους με τα γνωστά αποτελέσματα.Η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική.
1.Η Ζαμπέλα (Vitis Lamprusca) απαγορεύεται αποκλειστικά και μόνο γιατί είναι αμερικάνικο είδος αμπέλου και όχι ευρωπαικό (Vitis Vinifera) που επιτρέπεται να καλλιεργείται ,δηλαδή θέμα καθαρά νομικό.
2.Το τσίπουρο από Ζαμπέλα εάν αφαιρεθούν όλα τα επιβλαβή στοιχεία π.χ. κοτσάνια, "κεφαλή" και "ουρά" του αποστάγματος,φλούδες σταφυλιών,και τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όπως απόσταξη αμέσως μετά το τέλος της ζύμωσης κ.λ.π. είναι απολύτως ασφαλές σχετικά με την περιεκτικότητα σε μεθανόλη όπως και όλα τα αποστάγματα.




3.Το τσίπουρο από Ζαμπέλα είναι μοναδικό όσον αφορά το άρωμα και την γεύση και υπερτερεί έναντι όλων των άλλων που παράγονται από άλλες ποικιλίες.
4.Η Ζαμπέλα υπερτερεί απέναντι των άλλων ποικιλιών λόγω του ότι οι ανάγκες σε φυτοπροστασία είναι σχεδόν μηδενικές και ταυτόχρονα οι αποδόσεις ανά φυτό πολλαπλάσιες
5.Τα συμφέροντα των βιομηχανιών ποτών είναι τεράστια και η κυκλοφορία τσίπουρου Ζαμπέλας,λόγω των παραπάνω, τα καταστρέφει
6.Εφόσον η ποικιλία Ζαμπέλας απαγορεύεται γιατί τα φυτώρια αμπελιού ανά την Ελλάδα εμπορεύονται κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες φυτών Ζαμπέλας επίσημα???
7.Εαν η καλλιέργεια επιτρεπόταν έχει αναλογιστεί κάποιος από τους αρμόδιους τι έσοδα θα είχε το κράτος από την επίσημη διακίνηση τυποποιημένου (με την ένδειξη ΠΟΠ φυσικά) τσίπουρου???Επίσης έχει αναλογιστεί κανείς το όφελος για την τοπική οικονομία και την περιοχή της Άρτας γενικότερα??


16 σχόλια:

  1. Πολύ καλό για να διώχνεις τους καλεσμένους σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμένα μου θυμίζει τσίπουρο από τσικνισμένο πάτο καζανιού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασχάλης Γιάννινα25 Νοεμβρίου 2015 στις 9:21 π.μ.

    Η Ιζαμπέλα θα αφεθεί στα χέρια των δυο ιερέων και μαζί τους θα καταδυθεί στο σκοτεινό κόσμο των εξορκισμών και φυσικά πολύ σύντομα θα βρουν τον μπελά τους μέσα σε ξερατά, αίματα και σώματα που στριφογυρίζουν σαν να ήταν φτιαγμένα από πλαστελίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΕΛΩ ΚΛΙΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΙ. ΣΑΚΗΣ ΧΩΖΕΨΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαρστούμε για το άρθρο! Όταν αναφέρετε να αφαιρεθούν οι φλούδες των σταφυλλιών τι ακριβώς εννοείτε;

      Διαγραφή
  5. ΕΠΕΙΔΗ ΠΟΛΛΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ¨?? .....ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΑ......ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΣΙΠΟΥΡΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πάθει τίποτα που το πίνεις,ας πούμε τύφλωση που λένε κάποιοι κρασαδες

      Διαγραφή
    2. Έχεις πάθει τίποτα που το πίνεις,ας πούμε τύφλωση που λένε κάποιοι κρασαδες

      Διαγραφή
  6. ΘΑ ηθελα να τονιζω δυο πραγματα
    1/ αυτη ποικ. περιεχει δυγλυκοζιτια οποσ τα υβριδια που απαγορευενται( ISABELLA EINAI YBRIDIO. LABRUSCA X VIVIFERA ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ). ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΤΕΙ) ΑΥΤΑ ΤΑ υβριδια οταν ζυμωνουν παραγουν ΔΗΛΗΤΙΡΙΟ Οπωσ το λετε εσεισ μεθανολη. Σε ολεσ τισ ποικιλιεσ απομακρινουμε τα κοτσανια , αλα στα αποσταγματα τουσ δεν εχουν μεθανολη. στην Ισαβελλα εχουμε.Δλδ δεν απομακρινεται με την αφαιρεση των κοτσανων, κτλ πριν ζυμωνει οποσ το αναφερει ο κ. παραπανω

    2/ ΔΕν απομακρινεται ουτε με το"κεφαλια" ουται με τισ "ουρεσ" γιατη κανει " melange azeotropique" με το εθανολη δλδ ανακατευετε με το οινοπλευμα
    3/ σε τυφλονι,στισ γυναικεσ κανει τεραστειεσ ζυμιεσ κτλ
    4/ Ημασται πιο εξυπνοι απο ολουσ τουσ λαουσ τησ Ευρωπησ;
    Εγω δεν ειμαι. ΣΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΩΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1934.
    Αναρωτιεμαι τη περιμενει ο εισαγγελεασ,το υπουργειο, τα καναλια κτλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δώστε τη Ζαμπέλλα στον λαό ρε !
    Λευτεριά στη Ζαμπέλλα να έχει ο κόσμος να φάει σταφύλι και να κάνει ωραία κρασιά και τσίπουρα !!!
    Αν είναι δυνατόν να απαγορεύεται τέτοιο καλό κλήμα που δεν το πιάνουν οι αρρώστιες....!!! Πού ζούμε ρε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα σας. Έχω μια κληματαριά ιζαμπέλας και Ωριμάζει - την τρυγώ αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι και μια εβδομάδα πριν τον τρύγο τα σταφύλια είναι κόκκινα (ώριμα) και πράσινα, περίπου 60 - 40% και σε 2 με 3 ημέρες κοκκινίζουν όλα και θέλει προσοχή στον τρύγο, διότι είναι πολύ ώριμα και "τινάζονται" οι ρώγες. . Γνωρίζει κάποιος που οφείλεται αυτό και εάν πρέπει να κάνω κάτι;( εννοώ να ψεκάσω με κάτι, ή να ρίξω κάποιο λίπασμα; Επίσης για να αυξηθούν οι αλκοολικοί βαθμοί του μούστου πρέπει να προσθέσω κάτι στην καλλιέργεια; Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι 66 ετών. Πίνω από τα 20 τσίπουρο ζαμπελας. Τα πρώτα χρόνια ήταν 21 γραδα. Μετά από πολλά χρόνια το έπινα 20 . Τώρα τελευταία 18 με το νεράκι που του βάζω. Ακόμα πίνω σχεδόν σε καθημερινή βάση. Τό μόνο πρόβλημα που είχα με τα μάτια, ήταν από κάποιο ατύχημα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή