Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τέλη κυκλοφορίας στα Κεντρικά Τζουμέρκα (Ανανέωση)

                  Τρόμαξαν και ξανατρόμαξαν για να σβηστούν!

 «Είπατε και γράψατε οι δημοσιογράφοι ότι τελείωσε η ομηρία μας στην Εφορία από τα τέλη κυκλοφορίας αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είμαστε ακόμα χρεωμένοι!», επεσήμανε σε τηλεφωνική επικοινωνία αναγνώστης από την περιοχή Κεντρικών Τζουμέρκων, που ανάμεσα και σε άλλους χωριανούς του εμφανίζονταν επίσης να οφείλει τα τέλη κυκλοφορίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ τα είχε πληρώσει.

Δοκιμάσαμε πράγματι έκπληξη… Ότι το θέμα έκλεισε με την αποδοχή του λάθους από τα ΕΛΤΑ, ασφαλώς δεν το έγραψαν ούτε το είπαν οι δημοσιογράφοι. Το ανακοίνωσε η Διεύθυνση των ΕΛΤΑ με σχετικό δελτίο Τύπου, όπου μάλιστα υπογράμμιζε ότι αναγνωρίζει το λάθος και θα καταβάλει το ποσό με το σχετικό πρόστιμο που η Γενική Γραμματεία Εσόδων βεβαίωσε ούτως ή άλλως, αφού για το 2013 τα τέλη των οχημάτων εμφανίζονταν απλήρωτα.



Μέχρι εκεί συμφωνούν οι κάτοικοι, όμως όπως μετέφερε ο κ. Φώτης από το Αθαμάνιο, «εδώ είμαστε πάλι όλοι ανάστατοι, γιατί όσοι πήγαν στην Εφορία για φορολογική ενημερότητα, δεν την πήραν γιατί φαίνονται χρεωμένοι. Και κατέθεσαν υπεύθυνη δήλωση και φωτοτυπία της απόδειξης ότι έχουν πληρώσει τα τέλη για να σβηστούν!», σημείωσε. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου μεταξύ των κατοίκων. Και η αγανάκτησή τους μαζί με την καχυποψία βέβαια απέναντι σε ό,τι συμβαίνει κορυφώθηκε. «Δεν καταλαβαίνουμε, γιατί για ένα πρόβλημα που δεν ευθυνόμαστε εμείς, να πληρώνουμε εμείς το… μάρμαρο; Ξέρετε πόσα χιλιόμετρα για παράδειγμα είναι το Αθαμάνιο από την Άρτα; είναι 70 χιλιόμετρα να πάμε και άλλα τόσα να γυρίσουμε, δηλαδή θα κάνουμε εμείς 140 χιλιόμετρα για να καταθέσουμε αιτήσεις για να μας διαγράψουν από τη λίστα οφειλετών, επειδή αυτή έκανα το λάθος;. Ποιος θα μας πληρώσει τα χρήματα για τη βενζίνη; Κι αν χρειαστεί να αφήσουμε τη δουλειά μας γι’ αυτό, ποιος το μεροκάματο; Γιατί αφού τα ΕΛΤΑ αναγνώριζαν το λάθος, δεν ξεχρεωθήκαμε;».

Τα ερωτήματα βροχή όπως και ο συγκεκριμένος κάτοικος τα είχε συγκεντρώσει από τους συγχωριανούς και όχι μόνο. Διότι οι χρεωμένοι οδηγοί για τέλη στην Εφορία, δεν προέρχονται από ένα μόνο χωριό. Και αν το Αθαμάνιο απέχει 70 χιλιόμετρα, το Βουργαρέλι, το Τετράκωμο, η Μεσούντα και όλα τα γύρω χωριά πολύ περισσότερο. Αν μη τι άλλο, η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς είναι το δίκαιο των κατοίκων, που είναι αναμφίβολα με το μέρος τους. Το ίδιο έξαλλος θα ήταν ο καθένας, αν φέρει τον εαυτό του στη θέση τους, που ενδεχομένως με χίλιες δυο στερήσεις, παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2012 θα πήγαινε να πληρώσει τα τέλη του στο περιφερειακό γραφείο των ΕΛΤΑ στο Βουργαρέλι. Ένα χρόνο μετά με αφορμή τα νέα τέλη του 2014 θα διαπίστωνε ότι είναι χρεωμένος. Θα έφτανε μέχρι τα ΜΜΕ για να μπορέσει να βρει το δίκιο του, έχοντας ευτυχώς τις αποδείξεις πληρωμής. Θα τον καθησύχαζαν πως το πρόβλημα λύθηκε και ξάφνου 20 περίπου μέρες μετά θα ήταν και πάλι υπόλογος για το ίδιο θέμα…

Ο κ. Φώτης, τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεγελαστούν οι χωριανοί και να πετάξουν τις αποδείξεις, «Δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει», επεσήμανε. «¨Όχι, δεν ζητούνται να πληρώσουμε τα λεφτά. Αυτά λένε πληρώθηκαν από τα ΕΛΤΑ. Άλλωστε εμείς τα είχαμε πληρώσει. Όμως για να σβηστούμε από το σύστημα ζητούνται αιτήσεις και φωτοτυπίες της απόδειξης που ευτυχώς έχουμε και να προσέξουν οι πολίτες να μην τις πετάξουν», τόνιζε.

Άρχισε η διαγραφή και δεν χρειάζονται οι αιτήσεις 

Η εξέλιξη αυτή άνοιξε νέο κύκλο πλέον στο ρεπορτάζ. Νέες επικοινωνίες με τη Εφορία Άρτας όπου συνομιλήσαμε με τον προϊστάμενο Ζώη Μπασιούκα, μεταφέροντας αρχικά το αίτημα των κατοίκων, ώστε να δοθεί τουλάχιστον η δυνατότητα να γίνουν μαζικά οι αιτήσεις στο Βουργαρέλι, (γραφείο ΕΛΤΑ ή άλλο χώρο) και να παραληφθούν όλες μαζί στην ΔΟΥ Άρτας χωρίς να ανεβοκατεβαίνουν όλοι οι κάτοικοι και κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Ευτυχώς, επικοινωνήσαμε, καθότι τελικά οι αιτήσεις δεν χρειάζονται! «Δεν γίνεται με τις αιτήσεις αυτές να γίνει η διαγραφή. Δεν παίζουν κανένα ρόλο», εξήγησε ο κ. Μπασιούκας. Ο ίδιος προχώρησε και σε επικοινωνία με την κεντρική διοίκηση ώστε να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις, τις οποίες μας μετέφερε χθες το μεσημέρι.

Προς απάντηση λοιπόν, των ερωτημάτων των πολιτών, οι αιτήσεις τελικά δεν προσφέρουν τίποτε. Η διαγραφή των οχημάτων τους που εμφανίζονται χρεωμένα στο σύστημα δεν γίνεται βάση αυτών, ούτε με την πρωτοβουλία της τοπικής ΔΟΥ. Συγκεκριμένα από χθες έφτασε στην Εφορία Άρτας ηλεκτρονικό αρχείο με 132 οχήματα που βεβαιώθηκαν ως απλήρωτα και οι ιδιοκτήτες τους ασφαλώς αντίστοιχα ως οφειλέτες, με την εντολή να γίνει η απάλειψη οφειλής από το σύστημα. Η διαδικασία αυτή με εντολή του κ. Μπασιούκα έγινε κατά προτεραιότητα για το συγκεκριμένο θέμα και όπως εξήγησε απαιτεί κάποιο χρόνο. Έτσι μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν απομείνει για να τακτοποιηθούν μόνο 15. «Τα περισσότερα σβήστηκαν σήμερα», εξήγησε ο διευθυντής Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Άρτας, προσθέτοντας «Απέμειναν άλλα 15 που θα απαλειφθούν αύριο το πρωί (σ.σ.: σήμερα Πέμπτη).

Ωστόσο ο κ. Μπασιούκας παρείχε και ενημέρωση σύμφωνα με την οποία «Αν κάποιοι είχαν να λάβουν επιστροφή φόρου από την Εφορία ή άλλη επιστροφή χρημάτων και επειδή εμφανίζονταν να χρωστούν το προηγούμενο διάστημα τους είχαν παρακρατηθεί τα χρήματα, μπορούν από Δευτέρα να έρθουν να τα πάρουν. Δεν είναι πολλές περιπτώσεις αυτές. Ξέρουμε ήδη μια περίπτωση αλλά ίσως είναι και κάποιες ακόμη. Οπότε από Δευτέρα θα μπορέσουν να πάρουν κανονικά ό,τι τους κρατήθηκε».

Στα πλαίσια των επικοινωνιών που και ο κ. Μπασιούκας έκανε για το θέμα αυτό, ενημερώθηκε ότι πράγματι τα ΕΛΤΑ κατέβαλαν το ποσό που αφορούσε σε αυτές τις περιπτώσεις με το σχετικό πρόστιμο όπως το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Εσόδων το ζητούσε στις 4 Φεβρουαρίου 2014. Επίσης από πλευράς κατοίκων έγιναν μέχρι και χθες συνολικά 120 υπεύθυνες δηλώσεις, καθότι θεωρήθηκε ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνουν οι εξοφλήσεις αλλά τελικά εις μάτην.
Στο μεταξύ από όλα τα οχήματα που είχαν πληρωθεί τα τέλη στο γραφείο των ΕΛΤΑ μόνο για 132 φαίνεται πως υπήρξε ηλεκτρονικό πρόβλημα και δεν βεβαιώθηκαν οι πληρωμές στο σύστημα παρά το γεγονός ότι πληρώθηκαν.

Πηγή  ΗΧΩ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου