Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

«Αναδείξτε τους νερόμυλους»


Και έχουμε πολλούς στην Αβαρίτσα...

Την αξιοποίηση και ανάδειξη των νερόμυλων των Τζουμέρκων μέσω του ευρωπαϊκού έργου «Restor Hydro» προτείνει με επιστολή του προς τον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.

Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προγράμματος «Intelligent Energy Europe-ALTENER» που στοχεύει στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη. Καταγράφει, αξιολογεί τους μύλους και ενημερώνει πολίτες και φορείς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για χρηματοδοτήσεις που αφορούν την αξιοποίηση των νερόμυλων για ηλεκτροπαραγωγή προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Έχουν ήδη επιλεγεί οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για συμμετοχή τους εν λόγω στο πρόγραμμα. Στη χώρα μας, ο εταίρος του προγράμματος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. 



Στην επιστολή του προς τον δήμαρχο ο κ. Καλογιάννης αναφέρει: «Οι νερόμυλοι, πρωτόλειοι μηχανισμοί παραγωγής ανανεώσιμης υδραυλικής ενέργειας, που αποτελούν νεώτερα μνημεία πολιτισμού, προσέφεραν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες, μέχρι τα μέσα σχεδόν του περασμένου αιώνα. Έκτοτε παραμένουν, οι περισσότεροι, ανενεργοί». Το ενδιαφέρον του βουλευτή εστιάζεται κυρίως στον νερόμυλο του Βαπτιστή. Μάλιστα, όπως αναφέρει, κατά την τελευταία του επίσκεψη ενημέρωσε «τον πρόεδρο κ. Κωσταγιάννη και τους συγχωριανούς για τη δυνατότητα που δίνεται μέσω του προγράμματος για την ανάδειξη και αξιοποίηση του νερόμυλου Βαπτιστή». Προσθέτει δε ότι για τον συγκεκριμένο νερόμυλο εγκρίθηκαν προ πενταετίας δύο χρηματοδοτήσεις: μία για την αποκατάστασή του (μέσω του προγράμματος «Θησέας») και μία για την κατασκευή του μονοπατιού που συνδέει τον νερόμυλο με τον Άγιο Νικόλαο (μέσω του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, «προγόνου» του Πράσινου Ταμείου». Και τα δύο έργα έχουν υλοποιηθεί. 
Ο κ. Καλογιάννης κάνει δε γνωστό ότι έχει κάνει κάποιες κινήσεις για την ένταξη του νερόμυλο στο έργο Restor Hydro. Όπως αναφέρει, έχει επικοινωνήσει με τον συντονιστή του προγράμματος στις Βρυξέλλες, τον κ. Χέντρικς, και συνεργάζεται με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητά δε από τον Δήμο όλα τα διαθέσιμα τεχνικά στοιχεία για τους νερόμυλους της περιοχής, ώστε η πρωτοβουλία να αποκτήσει ευρύτερο ενδιαφέρον και να διερευνηθεί η δυνατότητα σύμπραξης συνεταιρισμού σε τοπικό επίπεδο. «Η ανάδειξη και η αξιοποίηση του νερόμυλου Βαπτιστή αλλά και των λοιπών μύλων που υπάρχουν στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, πρέπει να συνδυαστεί με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, εντασσόμενες στις δράσεις ήπιας ανάπτυξης που πρέπει να προωθεί ο Φορέας Διαχείρισής του, προς όφελος του τόπου μας» καταλήγει. 
ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ 

http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/23457/2013-10-24.html


1 σχόλιο: