Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙ – ΤΕΛΟΣ ! ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ


Ευχάριστα νέα λοιπόν. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ηπείρου έβαλε ταφόπλακα στα όνειρα της ΝΑΝΚΟ. 
Με ομόφωνη απόφαση στη συνεδρίαση της 26ης Ιουνίου αποφάσισε να φράξει το δρόμο στους επίδοξους καταστροφείς του τόπου μας.
Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που δείχνει πώς αν πιστεύεις στο δίκαιο, έχεις επιιχειρήματα και αγωνιστείς δικαιώνεσαι. Βέβαια η απόφαση της Περιφέρειας δεν ήρθε από μόνη της. Η δουλειά της Επιτροπής των Κατοίκων καθώς και η βοήθεια φίλων, ειδικών και άλλων ως επίσης η κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων στις κρίσιμες στιγμές του αγώνα έφερε το ευχάριστο αποτέλεσμα.
Προηγήθηκε στις 14 Ιουνίου η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων όπου με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η εταιρεία. Η παρουσία των κατοίκων στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν πέρα από κάθε προσδοκία.
Περίπου 100 κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν μέσα και έξω από το Δημαρχείο αγωνιώντας για την απόφαση του Δ.Σ. Για να φτάσουμε όμως ως εδώ αντιμετωπίσαμε πέρα από τα ψεύδη και τις ανακρίβειες της εταιρίας, την απαράδεκτη στάση της προηγούμενης διοίκησης του Συνεταιρισμού που παρά την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης διαπραγματεύτηκε με την εταιρία παραχωρώντας έναντι ψιχίων το δικαίωμα στην εταιρεία να καταστρέψει τον τόπο μας.
Ευτυχώς δεν τους πέρασε.



Η πρόεδρος της επιτροπής Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηπείρου και Τατιάνα Καλογιάννη στην τελική της τοποθέτηση σημείωσε: « Η Περιφερειακή αρχή Ηπείρου πάντα αφουγκράζεται τις τοπικές κοινωνίες, αρκεί να έχουν βάσιμες και τεκμηριωμένες απόψεις γιατί μόνο έτσι η φωνή τους είναι δυνατή. Είναι υπέρμαχος των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και δεν ποινικοποιεί τη επιχειρηματικότητα και το ιδιωτικό κεφάλαιο». Η τοποθέτηση αυτή της κ. Καλογιάννη μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους διότι πιστεύουμε πως για κάθε έργο πρέπει να ζυγίζεται το όφελος και η ζημία (άνθρωποι και περιβάλλον). Προηγουμένως έγινε ενημέρωση των μελών της επιτροπής με έντυπο υλικό, τις αποφάσεις των τοπικών αρχών και την αρνητική εισήγηση του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Άρτας . Να σημειωθεί ότι η εταιρεία εμφάνιζε την παράνομη απόφαση του ΔΣ του Συνεταιρισμού αποκρύπτοντας την ανάκλησή της. Επίσης μίλησαν στην επιτροπή αναπτύσσοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο περιβάλλον και τους κατοίκους ο Νίκος Σιμόπουλος, ο Νίκος Αγγέλης και ο Νίκος Τσιούνης. Κατόπιν όλων αυτών η επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά για την κατασκευη του έργου.
Και τώρα ; Τελείωσαν όλα ; Προς το παρόν ναι. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Πολλοί ορέγονται το εύκολο χρήμα ,την αρπαχτή. Ας έχουν το νου τους και οι γειτόνοι στο Παλαιοκάτουνο, στο Παλιοχώρι και στο Βουργαρέλι. Προ καιρού πήγε στο Συνεταιρισμό επιστολή ενδιαφερομένου για αντίστοιχο έργο στην Λεπτοκαριά . Η νέα διοίκηση του Συνεταιρισμού που θα προκύψει από τις εκλογές της 14ης Ιουλίου έχει καθήκον αφού ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσει τους κατοίκους προκειμένου οι ίδιοι να αποφασίσουν αν θέλουν ένα τέτοιο έργο που η εταιρεία ΕΔΑΦΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΤΕ προτείνει να γίνει κάπου μεταξύ Λεπτοκαριάς και Γέφυρας Κοντοδήμα (Σπανού). Πρέπει να αγρυπνούμε γιατί μπορεί να ανοίξει η όρεξη σε κάποιον άλλο επίδοξο εισβολέα. Να είμαστε έτοιμοι να του κόψουμε την όρεξη από την αρχή. Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος είναι η πρόταση που διατυπώσαμε στον Δήμο και στο Συνεταιρισμό για αξιοποίηση των Νερόμυλων, τις Νεροτριβής, του Μαντανιού, ως ένα μικρό μουσείο υδροκίνησης και η δημιουργία μονοπατιού πρόσβασης στον μοναδικής ομορφιάς καταρράκτη του Παλιόμλου. Αυτή η ήπια τουριστική ανάπτυξη μπορεί να φέρει τις κατοίκους εισόδημα, που με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού δεν θα είχαν, χωρίς να καταστρέφει το περιβάλλον. 
Γιατί όπως λένε, ο τόπος, το περιβάλλον, η Γη, δεν μας ανήκουν, τα έχουμε δανειστεί από τις επόμενες Γενιές. 

Νίκος Δήμος


Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Το χρημα κινει τα παντα.Το ξερουμε χρονια αλλα τωρα το βλεπουμε μπροστα μας.Στο συγκεκριμενο θεμα εγινε προφανες ποιοι καιγονταν για να γινει το εργο εναντι "χαρτζιλικωματος".Ας γινει μαθημα σε ολους μας για τα επομενα.Η προηγουμενη διοικηση του συνεταιρισμου,η δημοτικη αρχη αλλα και καποιες δημοσιες υπηρεσιες ελεγχονται για τις αποφασεις τους και τον τροπο ληψης αυτων.Δεν γινεται το δασαρχειο να σου κανει απευθειας μηνυση οταν κοβεις ενα κεδρο η μαζεψεις ενα σακι λογγοφουσκι και ταυτοχρονα επιτρεπει ελευθερα την κοπη πλατανων,δεντρων,αριων κλπ μεσα στο φαραγγι για να γινει το υποτιθεμενο εργο και να υποστηριζει οτι δεν αλλοιωνεται το περιβαλλον.Προκυπτουν ζητηματα σε ολους τους παραπανω.Πλεον ειναι φανερος ο ρολος του καθενος και φυσικα δεν εφησυχαζει κανεις ενοψει νεας επιθεσης στα ρεμματα της περιοχης.Τα λεφτα ειναι πολλα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή