Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Εκλογές συνεταιρισμού 14/7 και υποψήφιοι

Ο υποψήφιος Νίκος Τσιούνης μας έστειλε το παρακάτω κείμενο που δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Αγαπητέ
Συγχωριανέ, φίλε, συγγενή, γείτονα, συνεταίρε
Σε χαιρετώ

Είμαι ο Νίκος Τσιούνης από την Αβαρίτσα. Πιστεύω πως με γνωρίζετε όλοι.

Μετά από ώριμη σκέψη αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με το Συνεταιρισμό μας, καθόσον οι συγκυρίες και τα γεγονότα μου το επέβαλαν.
Πάντοτε παρακολουθούσα με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τα όσα συνέβαιναν στο Συνεταιρισμό και σκεφτόμουν πότε θα μπορέσω και εγώ με τη συμβολή μου να προσφέρω ό,τι μπορώ ώστε αυτός ο ανεκτίμητος θησαυρός που μας κληροδότησαν οι παππούδες και οι προγονοί μας να σταματήσει επί τέλους να γίνεται έρμαιο καταπατητών και αντικείμενο βλέψεων εκμετάλλευσης "φίλων" μουσαφίρηδων...

Η δική μου προσπάθεια συνοψίζεται στα εξής:
·        Τα κεκτημένα και οι συνήθειες των συνεταίρων όπως τις γνωρίζουμε τόσα χρόνια, δεν θίγονται με κανένα τρόπο. Εξάλλου ο κάθε συνεταίρος ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά γνωρίζουν καλά τη στενή σχέση τους με το συνεταιρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

·        Πέρα από τα στατικά αυτά δεδομένα τα οποία αναφέρονται με σαφήνεια στο  Καταστατικό μας και που όλοι γνωρίζουμε, η δική μου άποψη και θέληση είναι πως δεν πρέπει να αρκεστούμε μόνο σε αυτά.

·        Όλες οι εκκρεμότητες πρέπει να πάρουν τέλος μια για πάντα. Ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί πλέον και δεν πρέπει να ασχολείται με θέματα τα οποία έχουν λυθεί με αποφάσεις της Πολιτείας. Αν ο συνεταίρος είχε δίκιο να του αποδοθεί το δίκιο. Αν όμως δικαιώθηκε ο Συνεταιρισμός, τότε τα συνεταιρικά ανήκουν σε όλους. Και στις δύο περιπτώσεις θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα προβούμε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες να τελειώσουν αυτά το γρηγορότερο. Δεν είναι δικαιολογία ότι δεν είχαμε χρήματα να προχωρήσουμε, αλλά από την άλλη μεριά είχαμε χρήματα να προσφύγουμε σε δίκες από αντιπαραθέσεις για το ίδιο θέμα και να πληρώνουμε τους δικηγόρους.

·        Θέματα τα οποία λύνονται άμεσα και με άλλους τρόπους, δεν είναι σωστό να τα ανοίγουμε, αρκεί να φερθούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα  και αντικειμενικότητα.

·        Δεν είναι δυνατόν να διώκουμε τους κτηνοτρόφους που με άδεια των συνεταίρων μέσα από συνελεύσεις στήνουν ένα μαντρί για να προφυλάξουν τα ζώα τους από τα αγρίμια. Αν διώξουμε και αυτούς από την περιοχή μας, τότε ποιος θα μείνει!


·        Η περιοχή μας έχει τεράστιες δυνατότητες μέσα από διάφορα προγράμματα να αξιοποιηθεί και να αλλάξει μορφή αλλά και να διαμορφωθεί τελικά όπως την οραματιζόμαστε και όπως θα τη θέλαμε όλοι μας. Έτσι θα προσφέρει εργασία στους κατοίκους - συνεταίρους της περιοχής και έσοδα στο Συνεταιρισμό. Σήμερα που όλα τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας είναι διαθέσιμα σε όλους μας, δεν είναι καθόλου δύσκολο να γίνει αυτό, αρκεί να ενδιαφερθεί κάποιος με σοβαρότητα.

·        Για την ώρα έχουμε μόνο την εξόρυξη ρεικόριζας (τσιούμα) για την οποία δυστυχώς ο δικός μας Συνεταιρισμός την δίνει στον έμπορο μέσω άλλου συνεταιρισμού. Η άμεση εξασφάλιση διάθεσης της ρεικόριζας απ’ ευθείας στον έμπορο από το Συνεταιρισμό μας θα μας φέρει περισσότερα έσοδα αλλά κυρίως όσοι ασχολούνται με την "τσιούμα" θα έχουν μεγαλύτερο μεροκάματο!

·        Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δάσος μας και το περιβάλλον και την αξιοποίηση της σπάνιας ομορφιάς του και όχι μόνο. Ο κάθε συνεταίρος και όλοι μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά το δάσος, τις πηγές μας, το περιβάλλον μας, τα πάντα!

·        Σήμερα ζούμε στην εποχή που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δηλαδή τα Υδροηλεκτρικά έργα, τα Φωτοβολταϊκά κλπ. προωθούνται από την Πολιτεία ως έργα του μέλλοντος. Σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να φέρει κανείς αντίρρηση χωρίς λόγο. Βεβαίως η επίσημη Πολιτεία έχει θεσπίσει νόμους με τους οποίους ορίζει αυστηρά τις προϋποθέσεις για την κατασκευή αυτών των έργων. Δυστυχώς κάποιοι επιτήδειοι επιχειρηματίες εμφανίζονται κρυφά ή κινούνται σχεδόν αόρατα και προσπαθούν να υφαρπάξουν τις άδειες με εικονικά και ψευδή στοιχεία.

·        Το παράδειγμα του υδροηλεκτρικού στο Γιαννίτσι και την Αβαρίτσα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το πώς κάποιες εταιρείες μπροστά στο συμφέρον επιδιώκουν να υφαρπάξουν τον τόπο μας αλλά και την ψυχή μας ακόμα αν μπορούσαν, αν εμείς δεν προσέξουμε. 

·        Επειδή ο ίδιος πρωτοστάτησα για την ανάδειξη των ανυπέρβλητων προβλημάτων αυτής της περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία η εταιρεία ΝΑΝΚΟ τα παρουσίαζε και τα προσάρμοζε κάθε φορά όπως τη βόλευε, σας πληροφορώ με πλήρη εντιμότητα ότι πριν ξεκινήσουμε τον αγώνα μας πρώτα απ’ όλα μελετήσαμε προσεκτικά τρία πράγματα: 1) Τη Μελέτη της εταιρείας. 2) Τη νομοθεσία σχετικά με τις προϋποθέσεις κατασκευής αυτών των έργων και 3) Τις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή εγκατάστασης του έργου.

·        Δυστυχώς όλα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, ήταν προσαρμοσμένα έντεχνα στις απαιτήσεις της εταιρείας και όχι στα δεδομένα της περιοχής. Ευτυχώς, οι περισσότερες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι τα δικά μας στοιχεία, δηλαδή των κατοίκων, ήταν αντικειμενικά, ενώ κάποιες άστοχες παρεμβάσεις φίλων και συνεργατών της εταιρείας δεν λήφθηκαν τελικά τουλάχιστον υπόψη.

·        Η  ο μ ό φ ω ν η   α ρ ν η τ ι κ ή  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβάλλοντος Ηπείρου για την κατασκευή του καταστροφικού αυτού έργου στον τόπο μας δεν ήταν τυχαία. Η τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη ανάδειξη των προβλημάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής εκ μέρους μας, έβγαλαν στο φως το πώς κινούνται κάποιες εταιρείες προκειμένου να βάλουν τα εκατομμύρια στην τσέπη τους και ας γίνει η περιοχή μας Γης Μαδιάμ. Η Μελέτη της εταιρείας αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν πλασματική και στηριζόταν αποκλειστικά και μόνο σε ψευδή, ανακριβή και εικονικά στοιχεία τα οποία ήταν άκομψα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της εταιρείας για το έργο και όχι στα δεδομένα της περιοχής. Αλήθεια, τι να λένε άραγε σήμερα κάποιοι φίλοι και συνεργάτες αυτής της εταιρείας που μας έταζαν λαγούς με πετραχήλια και τι θα ειπούν αύριο όταν έρθει η ίδια ή κάποια άλλη εταιρεία στη γειτονιά τους!

·        Η θέση μας δεν είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των έργων που γίνονται σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις γι αυτά και φυσικά δεν καταστρέφεται ο τόπος. Ούτε εναντίον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είμαστε. Οι ειλικρινείς και οι τίμιοι επενδυτές βεβαίως και έχουν θέση στην περιοχή μας. Οι ψεύτες και οι άρπαγες ας ψάξουν αλλού για αφελείς και ευκολόπιστους! Έργα θα γίνουν, αν πρέπει, εκεί που υπάρχουν οι προϋποθέσεις και όχι εκεί που βολεύει κάποιους! Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι τοπικές κοινωνίες και οι άμεσα θιγόμενοι κάτοικοι κάθε περιοχής. Τέλος σε αυτά! Εξ άλλου αυτή την προϋπόθεση θέτει και η Πολιτεία!

·        Δυστυχώς, η πανέμορφη και μοναδική κατά τα άλλα περιοχή μας έχει πάρα πολλές πηγές και μεγάλη υψομετρική διαφορά από τη λίμνη. Κάποιοι ήδη άρχισαν να μετράνε τις παροχές νερού στα ποτάμια μας όπως στο Παλαιοκάτουνο και άλλοι βολιδοσκοπούν τις προθέσεις μας όπως για τη Λεφτοκαρυά, αλλά με τη μέθοδο του σπουδασμένου… κλέφτη. Ζητούν πληροφορίες αλλά είναι άφαντοι! Αυτοί θα έρθουν αύριο σαν κύριοι, αλλά αν τελικά είναι κύριοι, θα πρέπει να φερθούν σαν κύριοι και όχι να μας αναγκάσουν, αν τους αντιληφθούμε και προλάβουμε, να τους διώξουμε σαν κλέφτες! Οι ψεύτες και οι κλέφτες δεν κάνουν συμφωνίες κυρίων. Ας το γνωρίζουν αυτό όλοι, άσχετα από το ποιος θα χειρίζεται τα θέματα του Συνεταιρισμού μας ή τώρα ή στο μέλλον!

·        Ας γνωρίζουν οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες ότι είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να τους δεχτούμε αλλά δεν είμαστε ποτέ διατεθειμένοι να τους απαντήσουμε επιπόλαια με ένα ναι ή με ένα όχι χωρίς να εξετάσουμε εξονυχιστικά τα προγράμματά τους και τις προϋποθέσεις κατασκευής των έργων τους. Αν δεν ξέρουμε εμείς οι ίδιοι κάτι, υπάρχουν και οι ειδικοί να τους ρωτήσουμε και αυτό το αποδείξαμε με τις εύστοχες ενέργειές μας σχετικά με το εικονικό υδροηλεκτρικό στο Γιαννίτσι!

·        Πέρα από αυτό, η τακτική που οφείλουμε να ακολουθούμε ως Συνεταιρισμός, είναι ότι αν π.χ. δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στο Βουργαρέλι, στο Παλαιοκάτουνο, στις Σκιαδάδες, στην Ποταμιά, στο βουνό μας κλπ, θα πρέπει: 1) Πρώτα απ’ όλα να ενημερωθούν με κάθε λεπτομέρεια και να ερωτηθούν οι άμεσα θιγόμενοι κάτοικοι της περιοχής. 2) Αφού ληφθεί σοβαρότατα υπόψη η θέση τους και αν χρειάζεται, το θέμα θα έρθει στη συνέλευση. Η δική μου άποψη θα είναι πάντοτε ότι οι άμεσα θιγόμενοι κάτοικοι της κάθε περιοχής, προφανώς ξέρουν περισσότερα απ’ όλους τους άλλους για την περιοχή που ζουν καθημερινά εκεί επί χρόνια. Αυτοί θα μας πουν για τα προβλήματα, αν υπάρχουν και αυτοί θα μας ειπούν αν υπάρχουν περιθώρια για άλλες σκέψεις.

·        Το Καταστατικό μας αναφέρει με σαφήνεια και ακρίβεια τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των συνεταίρων καθώς και του Δ.Σ. Αυτό είναι αυτονόητο, όπως αυτονόητο είναι όταν κάμει ένας συνεταίρος αίτηση για κάποιο θέμα να του δοθεί η οποιαδήποτε απάντηση και όχι να του συσταθεί να υποβάλλει την αίτηση υπηρεσιακά!

·        Οι αποφάσεις των συνελεύσεων εξυπακούεται ότι είναι η βάση λειτουργίας του Συνεταιρισμού. Όμως η μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτές, η έγκαιρη ενημέρωση και η ειλικρινής αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων με τη συμμετοχή όλων, θα φέρει την εξυγίανση και την ανάπτυξη. Όλοι μαζί θα έχουμε περισσότερη δύναμη και έτσι θα μπορούμε να επιτύχουμε περισσότερα.

·        Η αναγνώριση της κυριότητας του Συνεταιρισμού πρέπει να γίνει το συντομότερο και οι σχετικές ενέργειες επιβάλλεται να αρχίσουν άμεσα. Μπορούμε και εμείς να το περαιώσουμε αυτό το μείζον θέμα όπως έκαναν και άλλοι παρόμοιοι συνεταιρισμοί.

·        Για τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή το να καθαρογραφούν τα παμπάλαια Βιβλία του αρχείου, να γίνουν καταστάσεις μελών, να μηχανογραφηθούν τα πάντα, κλπ είναι ένα στοίχημα που χρειάζεται πάρα πολύ κόπο και κατανόηση απ’ όλους. Χωρίς βοήθεια και συμπαράσταση δεν γίνεται δυστυχώς τίποτα. Δεν αρκεί μόνο η διάθεση ενός.

·        Επίσης, είναι αδιανόητο να δικαιούνται ψήφο συνεταίροι μας και να μην τους δόθηκε η ευκαιρία να εγγραφούν. Πολλοί ζητούν να εγγραφούν, αλλά δεν ξέρουν πώς. Υποχρέωση του Συνεταιρισμού είναι να υπενθυμίζει και να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους κληρονόμους συνεταίρους για τα δικαιώματά τους. Δυστυχώς οι περισσότεροι είναι ανημέρωτοι ή δεν γνωρίζουν τι ορίζει το Καταστατικό.

·        Εκτός απ’ όλα τα παραπάνω, τα προβλήματα είναι πολλά και θα συνεχίζουν να εμφανί-ζονται και άλλα, γι αυτό πρέπει να είμαστε συνέχεια σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

·        Τέλος, η προσπάθειά μου στηρίζεται στη δική σας καλή πρόθεση, βοήθεια, συμπαρά-σταση, γνώμη, πληροφόρηση, συνεργασία, αγάπη για τον τόπο μας, ειλικρίνεια, αλληλο-σεβασμό, αλληλεκτίμηση… Κανένας δεν περισσεύει από μια προσπάθεια που θα εξυγιά-νει και θα δώσει πνοή και συνέχεια σε αυτό το οποίο όλοι μαζί έχουμε κοινό και για το οποίο όλοι καμαρώνουμε. Όπως λένε οι μεγαλύτεροι "αρκετά έχει χάσει ο Συνεταιρισμός μας και πολλά κομμάτια έγινε ως τώρα". Ας αφήσουμε και κάτι για τα παιδιά μας!

Αν τελικά δεν θεωρηθώ άξιος ο ίδιος γι αυτή την προσπάθεια, σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί άξιοι και ικανοί συνεταίροι με οράματα για αυτόν τον τόπο, αρκεί να τους συμπαρασταθούμε και να μην τους περιμένουμε την επόμενη μέρα στη γωνία. Ας τους δώσουμε την ευκαιρία και το χρόνο να κάνουν την προσπάθειά τους.  
Τα προβλήματα λύνονται με συνεργασία, καλή θέληση, πειθώ και συζήτηση. Με τις κραυγές ούτε κανείς ακούει, ούτε κανείς βρίσκει το δίκιο του!
Αν συμφωνείτε, ξεκινάμε μαζί από την πρώτη κιόλας μέρα, αν όχι, τότε εγώ δεν έχω από τώρα θέση σε αυτή την προσπάθεια.
Εσείς θα βρείτε τους κατάλληλους και εσείς θα τους αναδείξετε.

                                                                         Με ιδιαίτερη εκτίμηση
                                                                                  
                                                                              Νίκος Τσιούνης  

                                 Σας ευχαριστώ

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί και να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.
                                                                                                             Bertolt Brecht 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου