Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ομόφωνο «όχι» σε υδροηλεκτρικό έργο

Είναι ίσως η μοναδική φορά που η επιτροπή περιβάλλοντος, χωρικού σχεδιασμού και ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου είπε «όχι» ομόφωνα σε σχεδιαζόμενο μικρό υδροηλεκτρικό έργο. Η περιφερειακή αρχή, από την αρχή της θητείας της, είχε ξεκάθαρη θέση υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, και δη στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεξαρτήτως των ενστάσεων των τοπικών κοινωνιών ή των επιστημονικών προβληματισμών.

Στο ομόφωνο «όχι» συνέβαλαν δύο παράγοντες: Η αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί του υδροηλεκτρικού έργου, ισχύος 1,35MW, στη θέση «Γιαννίτσι» στην Αβαρίτσα του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, και η τεκμηριωμένη αντι-μελέτη που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής, και συγκεκριμένα ο πολιτικός μηχανικός Νίκος Αγγέλης.



Ο κ. Αγγέλης έθεσε επί τάπητος διάφορα προβληματικά στοιχεία της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επί της οποίας κλήθηκε να γνωμοδοτήσει η επιτροπή, όπως η λάθος οριοθέτηση του ρέματος και η παράβλεψη της αρδευτικής χρήσης του νερού. Έκανε λόγο δε για «παραπλανητικά και ψευδή στοιχεία» εκ μέρους της εταιρίας «ΝΑΝΚΟ Ανανεώσιμες Α.Ε.», για τα οποία, όπως είπε, ενημέρωσε ο ίδιος τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ο δημοτικός σύμβουλος Κεντρικών Τζουμέρκων Νίκος Σιμόπουλος, που ήταν παρών, ανέφερε δε ότι «η ποσότητα του νερού δεν επαρκεί γιατί η έκταση των 3 χλμ. που σκοπεύει να αξιοποιήσει η εταιρία, είναι αρδεύσιμη». Πρόσθεσε δε ότι «οι κάτοικοι ζουν από το νερό. Οποιαδήποτε άλλη χρήση δεν χωρά στην περιοχή».
Τόσο η αντιπολίτευση όσο και η συμπολίτευση έδωσαν τα συγχαρητήριά τους στους κατοίκους για την τεκμηριωμένη δουλειά που έκαναν. Ο Βασίλης Ζιώβας της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφερόμενος στη μελέτη, τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να συναινέσουμε σε ένα έγκλημα», ενώ κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον τομέα των ΑΠΕ. «Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ανεβαίνουν, δεν πέφτουν» τόνισε. Ο Γιάννης Παπαδημητρίου της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εκτίμησε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί «τον ορισμό της λεηλασίας», ενώ ως Τζουμερκιώτης εξέφρασε την περηφάνια του για τη μορφή που πήρε ο αγώνας των κατοίκων. Την κατηγορηματική του αντίθεση στο έργο εξέφρασε και ο Νίκος Ζήκος της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση».
Η Ρόη Ζηκίδου εκ μέρους της παράταξης «Ήπειρος, Τόπος να Ζεις» τόνισε ότι «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες τακτικές παρότι η εποχή απαιτεί επενδύσεις» ενώ έθεσε επί τάπητος και την παράμετρο της μη ενημέρωσης των κατοίκων εκ μέρους της εταιρίας. Ο Στέφανος Ζούμπας από την ίδια παράταξη πρόσθεσε δε ότι το «όχι» δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι το έργο είναι ιδιωτικό. «Και δημόσιο να ήταν πάλι ‘όχι’ θα λέγαμε» είπε χαρακτηριστικά.
Η αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων και πρόεδρος της επιτροπής Τατιάνα Καλογιάννημίλησε τελευταία, δίνοντας και αυτή έμφαση στην τεχνοκρατική τεκμηρίωση της υπόθεσης εκ μέρους του κ. Αγγέλη, αλλά και στην καλή δουλειά που έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. «Θεωρώ ότι αυτό το έργο, και περιβαλλοντική αδειοδότηση να έπαιρνε, δεν θα ήταν καν βιώσιμη επένδυση» τόνισε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η περιφερειακή αρχή είναι υπέρμαχη των έργων ΑΠΕ όπως και ότι στηρίζει την επιχειρηματικότητα. Την τελική απόφαση επί της περιβαλλοντικής αδειοδότησης ή μη του έργου θα την πάρει η αρμόδια αρχή, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου