Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μικρό Υδροηλεκτρικό ΜΥΗΕ στο Γιαννίτσι

Με τις επόμενες αναρτήσεις θα προσπαθήσω να σας ενημερώσω για το Μικρό Υδροηλεκτρικό στο Γιαννίτσι και τι έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.   Εφημερίδα Βουργαρελίου Μαιος - Ιούνιος 2011.


ΘΕΜΑ: ΕΡΓΟ ΜΥΕΗ '' ΡΕΜΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΥ'' (ΠΑΛΙΟΜΛΟΣ)

Για ακόμη μια φορά τα νερά της πηγής ''παλαιόμυλος'' που βρίσκεται σε συνιδιόκτητη  διεκδικούνται να παρθούν χωρίς καν να ερωτηθούν οι κάτοικοι για την σύμφωνη γνώμη των,  που από αμνημονεύτων ετών ζουν στο τόπο αυτό ακριβώς και μόνο λόγω του μικρού αυτού ποταμού, ο οποίος υπάρχει ακόμη διότι υπερασπίζονται την ύπαρξη του οι κάτοικοι εδώ και 10ετίες όπως προκύπτει από τα συννημένα έγγραφα.



Ως γνωστόν υπήρξε ενδιαφέρων για κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού έργου στον συνοικισμό Αμπέλια-Γιαννίτσι και ότι το 2007 υπήρξε αρνητική απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής  ενέργειας).
Θεωρήσαμε ότι η χωροταξική και περιβαλλοντική επίπτωση του έργου έκαναν την ΡΑΕ να πάρει αρνητική απόφαση.
Τον Σεπτέμβριο του 2010 μετά από επίσκεψη τοπογράφων στην περιοχή μάθαμε πως μια νέα εταιρεία (με τους ίδιους μετόχους με την προηγούμενη) επανήλθε με νέο φάκελο στην ΡΑΕ και την στην ίδια τοποθεσία.

Επειδή το έργο αυτό απαιτεί :

1. Διάνοιξη δρόμου τουλάχιστον 900 μέτρων μέσα στο φαράγγι και καταστροφή παρόχθιας βλάστησης δίπλα στη ροή  του ποταμού με βεβαία επικίνδυνη για την σταθερότητα του γεωλογικού σχηματισμού μεταβολή του τοπίου.

2. Εγκατάσταση σωληνώσεων σε μήκος 3000 μέτρων κατά μήκος και μέσα στην κοίτη του ποταμού.

3. Μερική διακοπή της ροής του ποταμού στην περιοχή των 2900 μέτρων όπου ζουν και βιοπορίζονται 70 μόνιμοι κάτοικοι του συνοικισμού, χωρίς την συγκατάθεση των.

4. Το έργο είναι μέσα στα όρια του οικισμού και όχι έξω από αυτόν.

5. Με το νερό αυτό υδροδοτούνται οικίες ποτίζονται χωράφια, λειτουργούν μύλοι και ποτίζονται ζώα.

6. Συνολική Διάρκεια εκμετάλλευσης του έργου έως και 50 χρόνια με αποτέλεσμα την μη δυνατότητα άλλης εκμετάλλευσης του νερού, όπως ιχθυοτροφείου ή μονάδας εμφιάλωσης νερού όπου και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας για τους κατοίκους του συνοικισμού.

7. Επειδή είναι ο μοναδικός φυσικός πλούτος του συνοικισμού το έργο θα προκαλέσει την ερημοποίηση του τόπου.
Λαμβάνοντας υπόψη τους παραπάνω λόγους και όλες τις ως τώρα αποφάσεις των συμβουλίων κοινοτικών και δημοτικών για την διαχείριση του νερού του ποταμού,

Αιτούμεθα την λήψη απόφασης του Δήμου για μη παραχώρηση του ποταμού για το συγκεκριμένο υδροηλεκτρικό έργο διότι αν γίνει οι κάτοικοι θα χάσουν τα πάντα χωρίς να κερδίσουν ΤΙΠΟΤΕ.

Το αίτημα συνοδεύεται με τις υπογραφές 152 κατοίκων της περιοχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου